Kastamonu İnebolu Evrenye’ye Yazık Olacak! (250 Dönüm Tarım Arazisine Taş Ocağı yapılıyor)
Kastamonu ili İnebolu ilçesi Evrenye köyü sınırında bulunan eski bir taş ocağı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yeniden işletmeye açılmak isteniyor. Taş ocağı alanı ormanın içinde kaldığından çalışmaya devam edilebilmesi için yaklaşık 250 dönümlük orman arazisinin işletmeye açılacağı söyleniyor.
Gemiciler, Kastamonu ilinin inebolu ilçesine bağlı bir köy ama ne köy…
Yeni adı Gemiciler inebolu´nun doğusunda, Abana yolu üzerinde bir köydür. İnebolu‘ya´ya 12, Abana´ya 9 km uzaklığındadır. Eski adı olan Evrenye daha çok kullanılıyor ve de öyle biliniyor.
Evrenye kurulduğundan beri Evrenyeli ve İneboluların devletin tüm savaşlarına bütün imkânlarıyla katkıda bulunmuştur. Son olarak Kurtuluş savaşında İstanbul´dan kaçırılan cephanelerin mağnalarla İnebolu´ya sevkinde, karaya çıkarılıp kağnı arabalarıyla Ankara´ya ve Anadolu´ya ulaştırılmasında kadın erkek, genç yaşlı bütün halkın emeği ve alın teri vardır.
Onun için Türk Devleti´nin kurucusu Türk Orduları´nın baş kumandanı Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı´nın en karanlık günlerinde “Gözüm Sakarya´da kulağım İnebolu´da” demiştir. Savaş kazanıldıktan sonra da yöre halkının bu fedakarlığını İnebolu Mağnacılar Cemiyeti´ne TBMM kararıyla İstiklal Madalyası vererek ödüllendirmiş ve savaş sonrası İnebolu´ya gelerek halkı kucaklayıp, teşekkür ettiği İnebolu ve Evrenye köyü yapılacak taş ocağı ile çok büyük zarar görecek…
İşte detaylar
Yeşil ve Mavinin Buluştuğu Eşsiz Karadeniz Köyü’nde
Eski Taş Ocağı Yeniden Açılıyor
Kastamonu’da 250 Dönüm Orman Arazisine Taş Ocağı Yapılıyor!
Konuyu bölgeyi tanıyan hukukçu Avukat Kaan Özçelik ile konuştuk. “Söz konusu taş ocağı Evrenye Köyü’nün hemen sınırında kalıyor. İşletmeye açılması planlanan 250 dönümlük arazinin de ciddi bir kısmı köy sınırında ve içerisinde. Bölgede köylünün tarım arazileri, kivi bahçeleri mevcut. Ayrıca bölge ekonomisi açısından çok önemli konumda olan kestane balı üretimi bu bölgede ormanın içinde yapılıyor. İşletmeye açılacak 250 dönümlük alan özellikle kestane balı üretimini feci şekilde baltalayacak. Ayrıca taş ocağına giden tek yol köyün içerisinden geçiyor. İşletme faaliyete geçerse her gün içerisinde büyük kayalar olan onlarca kamyon etrafında evler olan dar sokakların ve köy çarşısının içerisinden geçmek zorunda. Bu yönüyle taş ocağının işletmeye açılması için birden çok sorun mevcut. İşletmeye başlanması halinde ortaya çıkacak toz ile hem orman içerisindeki ekosistem ve doğal yaşam alanı bozularak kestane balı üreticiliği baltalanacak, tarım arazileri tozla kaplanacak hem de köyün içerisinden geçmek zorunda olan kamyonlar sebebiyle yerleşik hayat ve turizm olumsuz etkilenecek.”
Bölgedeki taş ocağı için “ÇED Gerekli Değildir.” Kararının mevcut olduğunu belirten Kaan Özçelik sözlerine şu şekilde devam etti; “Esas ironik kısım ÇED Gerekli Değildir kararının mevcut olması. Bahsettiğimiz üzere yerleşik hayatı hayati derecede etkileyecek olan bir işletme projesi için ayrıntılı çalışma yapılması gerekirken ÇED Gerekli Değildir kararının verilmesi de ÇED mevzuatının mantığı ile uyuşabilecek bir şey değil. Tüm izah edilenler bir yana büyük şehirlerde hafriyat kamyonlarının birtakım güzergahlarda seyahat etmesi dahi yasakken burada çarşıdan ve çocukların oynadığı sokaklardan geçecek olması mantık ile izah edilemez.” diyerek sözlerine son verdi.
Hiç kimse razı olmaz olmamalıdır.Lütfen birlik olalım
Engellemek için ne gerekiyorsa yapalım.
l