enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Cide’de Gezilecek ve Görülecek Yerler

Cide, Kastamonu’ya bağlı, doğal güzellikleri ile ünlü bir ilçedir. Bu güzelliklerin yanı sıra Cide, tarihin önemli zamanlarından kalma yapıları da içerisinde barındırmaktadır

Kastamonu Cide’de Gezilecek ve Görülecek Yerler
24 Nisan 2024 08:56 | Son Güncellenme: 24 Nisan 2024 11:24
A+
A-

Kastamonu – Cide arası mesafe ise yaklaşık 135 kilometredir. Cide, meraklılarına edebiyattan tarihe, fotoğrafçılıktan tekne turuna kadar birçok faaliyeti gerçekleştirebilme imkanı tanımaktadır. Tarihi oldukça eskiye dayanan Cide’nin, Homeros’un 2800 yıl önce yazdığı eserlerde dahi adı geçmektedir.

İlçede gezilecek yerler, Cide merkez tarafında daha çok yoğunlaşırken; çevresinde de keşfedilecek pek çok destinasyon bulunmaktadır. Türk sivil mimari örnekleri arasında sayılan Rıfat Ilgaz Evi, Karakadı Köyü, Kerempe Feneri, Loç Vadisi, Ilgarini Mağarası ve Valla Kanyonu Cide gezilecek yerler arasında yer alan, bölgenin doğal ve tarihi güzellikleridir.

Cide Gideros Koyu

Mavi ile yeşilin hakim olduğu, Cide ilçesinin önemli doğal güzelliklerinden olan Gideros Koyu kestaneden meşeye, kayından çam ağaçlarına kadar çok çeşitli ağaç türüne sahiptir. Denize dökülen kısmında sığ ve berrak su bulunmaktadır. Ağzı 130 metre uzunluğunda ve 514 metre çapındadır.

Gideros Koyu, Cide gezilecek yerler listenizde bulunması gereken destinasyonlar arasında öne çıkmaktadır.

Amasra’dan Cide’ye gelirken, Cide merkezine 11 km kala ana yoldan sapınca Gideros Koyu’na erişmek mümkündür.

Kastamonu Cide'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Cide’de Gezilecek Yerler

Cide Loç Vadisi

Cide Loç Vadisi haritalar üzerinde belirli bir lokasyona sahip değildir. Vadi, Cide ilçesine bağlı Çamdibi, Hamitli, Karakadı ve Şenköy ile Derebucağı Köyü’nün Acina Mahallesi’ni içine alan, Devrekani Çayı’nın her iki yanında, Valla Kanyonu’nun çıkışı ile Karakadı Kanyonu girişi arasında yer alan, Küre Dağları Milli Parkı içindeki bir bölgedir. Doğayla birlikte olmayı tercih eden gezgin ve kampçıların uğrak yeridir. Ayrıca vadi ve etrafındaki yerler, Cide ilçesinin doğal güzelliklerini de güzel bir şekilde gözler önüne sermektedir.

Seyir Teras ile Cide doğasının derinliklerini görebilmek mümkündür. Devrekani Çayı üzerinde kısa yürüyüşler yapmaya imkan tanıyan vadi bölgesinde civar köyleri dolaşmak yöresel yaşantıları keşfetmek için bir fırsat yaratmaktadır. Cide gezilecek yerler arasında bulunan vadi, ilçe merkezine 18 km uzaklıkta yer almaktadır.

Kastamonu Cide'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Cide’de Gezilecek Yerler

Cide Kerempe Feneri

Gezilecek yerler, Cide merkezde sınırlı olmayıp Doğanyurt tarafında da keşfedilecek birçok tarihi yer bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise Cide-Doğanyurt arasında yer alan deniz feneridir. Doğa ile bütünleşmiş bir gezi deneyimine ev sahipliği yapan yapı, denizden 82 metre yükseklikte ve aynı zamanda özgün bir mimari yapıya sahiptir. 1884’te inşa edildiğinden beri Cide yerlilerinin ve denizcilikle uğraşanların ilgi odağı haline gelmiştir.

Nazım Hikmet şiirlerinden birinde Kerempe Feneri’ne yer vermiştir. Şiirde aktarılana göre Karadeniz’in azgın dalgaları ile mücadele eden cephane yüklü takalar için bu fener bir cesaret kaynağı olmuştur. Kurtuluş Savaşı açısından da önemli bir yere sahiptir.

Kerempe Feneri’nin konumu; İnebolu – Doğanyurt – Cide – Kastamonu yolu üzerinde Doğanyurt’a 15 km uzaklıktaki Aydıncık Köyü’nde ve Cide ilçesine uzaklığı 55 kilometredir.

Kastamonu Cide'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Cide’de Gezilecek Yerler

 Cide Karakadı Köyü

Adını, Osmanlı’nın son döneminde köye gelmiş olan Arap kadıdan aldığı birtakım söylentiler arasındadır. Cide ilçesine bağlı küçük, doğal bir köy olmasından dolayı doğal güzelliklerle çevrili ve tahrip edilmemiş alanlardan biridir.

Cide ilçesine bağlı Karakadı Köyü, Loç yöresinde doğayla baş başa geçirilecek anlara olanak sunmaktadır. Köyün merkezinden 15 dk yürüyüş mesafesi ötesinde Söke Tepesi yer almaktadır. Tepeyi diğer yerlerden ayıran özelliği, Akdeniz ikliminden Karadeniz iklimine birden geçiştir. Küre Dağları karşısında doğal güzelliklerden oluşan bir manzaraya sahiptir. Bu yerler, Cide doğasını daha detaylı bir şekilde görebilmek için oldukça elverişlidir.

Cide tatilinde gezilecek yerler arasında öne çıkan Karakadı Köyü, Kastamonu Merkez ilçesine 165, Cide’nin merkezine ise 32 km uzaklıktadır.

Cide Rıfat Ilgaz Müzesi

Cide ilçesinin tarihi ve turistik yerlerinden olan Rıfat Ilgaz’ın doğup büyüdüğü ev, yazar öldükten sonra restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist, Hababam Sınıfı’nın yazarına ait olan bu müze-evi ziyaret etmektedir.

Müzede gezilecek yerler arasında Rıfat Ilgaz’ın eserleri, kişisel eşyaları, masası ve hayatını kısaca anlatan fotoğrafları bulunmaktadır. Her yıl Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapan Cide, müzenin de tanınmasına olanak sağlamaktadır. Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali, genellikle her yılın Temmuz aylarında gerçekleştirilmektedir.

Cide gezilecek yerler gezi rehberi hazırlarken dikkate alabileceğiniz müze, ilçe merkezinde, Kasaba Mahallesi’ndedir.

Kastamonu Cide'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Cide’de Gezilecek Yerler

Cide Valla Kanyonu

Devrekani Çayı ve Kanlıçay’ın birleştiği noktada yer alan Valla Kanyonu, Türkiye’nin geçilmesi en zor ve aynı zamanda dünyanın en derin kanyonu olma özelliğine sahiptir. Vahşi bir güzelliğe sahip olması ilgi çekici olmakla birlikte, büyük bir teçhizatla gidilmesi gerekmektedir. Cide ilçesinde günübirlik gezilecek yerler arasında yer alan Valla Kanyonu, Cide ilçe merkezine 135 km uzaklıktadır.

Kastamonu Cide'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Cide’de Gezilecek Yerler

Cide Ilıca Şelalesi

Bir tabloyu andıran manzarası ile büyüleyici bir atmosfere sahip olan Ilıca Şelalesi, Pınarbaşı İlçesi’nde yer almaktadır. Şelalenin sularının döküldüğü cadı kazanının çevresi zengin doğası ile dikkat çekmektedir. Günübirlik gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz Ilıca Şelalesi, Cide ilçe merkezine 120 km mesafede yer almaktadır.

Kastamonu Cide'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Cide’de Gezilecek Yerler

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Hitit, Frig, Hellen, Roma ve Bizans dönemine ait arkeolojik eserleri ile ziyaretçilerine zamanda keyifli bir yolculuk olanağı sunmaktadır. Atatürk’ün Kastamonu’daki gezisinde kullandığı eşyalar müzenin en dikkat çeken koleksiyonudur. Müze, Cide ilçesine ortalama 130 km mesafededir.

Cide’de içerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Cide aile tatil otelleri seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Kastamonu Cide'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Cide’de Gezilecek Yerler

Cide Geriş Tepesi

Cide günübirlik gezilecek yerler arasında bulunan ve 495 metre yüksekliğe sahip olan Geriş Tepesi, hem doğa hem de tarih turları için tercih edilmektedir. Bölgede Bizans Dönemi’ni yansıtan bir manastır ve kale kalıntıları bulunmaktadır. İnebolu’nun eşsiz manzarasını gözler önüne sermektedir. Cide ilçesine uzaklığı ortalama 130 km’dir.

Kastamonu Cide'de Gezilecek Yerler

Kastamonu Cide’de Gezilecek Yerler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.