enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İstanbul’un hangi ilçeleri sağlam (İşte İstanbul’un İlçe İlçe Deprem Haritası)

10 ilimizi etkileyen ve yerle bir eden depremden sonra tüm vatandaşlarımız oturdukları bölgenin deprem kuşağında olup olmadığını ve zeminin ve de binanın sağlam olup olmadığını araştırmaya başladı.

İstanbul’un hangi ilçeleri sağlam (İşte İstanbul’un İlçe İlçe Deprem Haritası)
18 Şubat 2023 07:39 | Son Güncellenme: 18 Şubat 2023 07:49
A+
A-

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Adana, Şanlıurfa, Osmaniye, Gaziantep, Kilis ve Diyarbakır illerini etkileyen büyük deprem on binlerce binanın yıkılmasına ve on binlerce insanımızın ölmesine ve yüz bin vatandaşımızın yaralanmasına sebep olunca özellikle 1999 yılından sonra sürekli deprem olacağı söylenen Marmara yani İstanbul depremi için tedirginlik daha da artmış oldu. Neredeyse tüm Türkiye’nin yaşadığı İstanbul depremiyle ilgili Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Tele 1 televizyonunda çok önemli bilgiler verdi. Prof. Ercan; İstanbul’un ilçelerinin depreme dayanıklı olup olmadığının bilgisini harita üzerinden göstererek verdi.

Hazırlanan bir rapora göre, 7,5 ve üzeri şiddetli bir depremde İstanbul’da 301 bin binanın hafif, 137 bin binanın orta, 39,5 bin binanın ağır, 13,5 bin binanın ise çok ağır hasar görebileceği öngörülüyor. 1999 yılından bu tarafa tam 24 yıl geçmesine rağmen bu konuda maalesef hiç bir önlem alınmadı ve gerekenler de bir türlü yapılmadı.

İŞTE İSTANBUL VE İLÇELERİNİN DEPREM RİSKİ

İstanbul deprem bölgesinde 4 milyon yapı olduğunu ifade eden Ercan, olası İstanbul depreminin çok yıkımcıl olabileceğini ve bir çok yere ulaşılamayabileceğini belirtti. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan; İstanbul’da hangi ilçeler güvenli ve hangi ilçelerin güvensiz olduğunu İstanbul’un jeofizik haritası üzerinde anlattı. Ahmet Ercan; Anadolu yakasının daha sağlam bir zemininin olduğunu ve özellikle ve genelde yeşil olarak gösterildiğini en sağlam yerlerin ise lacivert yerler olduğunu belirterek;
Beykoz, Paşabahçe ve Tarabyanın bulunduğu yerlerin en sağlam yerler olduğunu belirtti.

Avrupa yakasında ise Haliç ve kuzeyinin, Şişli, Çağlayan, Kemerburgaz’ın yer davranışının yıkıcı olmadığı yerler olduğunu belirtti. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan; Eyüp ilçesine bağlı Kemerburgaz, Göktürk ve Yeni Havaalanın olduğu bölgelerin çekinceli yerler olduğunu ve sarı ile gösterildiğini söyleyerek buralarda deprem riskinin olduğunu belirtti. Avrupa Yakasında güvensiz olan yerlerin ise; Suriçinin bulunduğu kesim,Tokapı, Z.Burnu, Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Küçükçekmecenin bazı yerleri, Kayaşehir’in ve Başakşehir’in sağlam bir zemini olduğunu belirterek, Avcılar, Esenyurt, Gürpınar, B.Çekmece, Mimarsinan, Mimarova’nın tehlikeli yerler olduğunu ve Trakya ve istranca’nın biraz daha tehlikeli yerler olduğunu belirtti. İstanbul’da olası bşr depremde nerelerin yıkılacağını ve nerelerin yıkılmayacağını, deprem dalgalarının nasıl hareket edeceğini bildiklerini belirterek İstanbul’un jeofizik haritasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandığını belirtti.

Avrupa yakasının daha riskli olduğunu ve daha çok ölümcül olacak yerlerin kırmızıyla gösterilen yerlerin yapı niteliğinin çok kötü olması dolasıyla ölümcül göçüntülerin beklendiği yerler; Bakırköy, Z. Burnu, Yeşilyurt, K. Çekmece ve Avcılar’ın bulunduğu kesimlerin çok riskli olduğunu belirtti. Anadolu yakasında riskli yerlerin son derece sınırlı olduğunu ve bu bölgelerinde eski gecekondu alanlarının bulunduğu ve kötü yapılaşmanın olduğu alanlar, Birinci köprüyle ikinci köprü arasında bulunan eski yapıların olduğu gecekondu alanı ve de Tuzla’nın bulunduğu kesimlerin yerden gelen sorunlar nedeniyle etkilenecek alanlar dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın o değerlendirmeleri tıklayıp izleyebilirsiniz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.