enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

“İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa ve Geçmişten Günümüze Türkiye-Arnavutluk İlişkileri”

Kastamonu Üniversitesi paydaşlığında, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü Arnavutluk Koordinatörlüğü iş birliğinde düzenlenen “İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa ve Geçmişten Günümüze Türkiye-Arnavutluk İlişkileri” adlı çalıştay, 04 Mart 2024 tarihinde Arnavutluk’un İşkodra şehrinde gerçekleştirildi.

“İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa ve Geçmişten Günümüze Türkiye-Arnavutluk İlişkileri”
7 Mart 2024 12:35
A+
A-

Üniversitemiz Paydaşlığında “İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa ve Geçmişten Günümüze Türkiye-Arnavutluk İlişkileri” Adlı Çalıştay Arnavutluk’ta Düzenlendi

  İşkodra’nın Luigj Gurakuqi Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı, Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği temsilcileri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarından katılımcılar ile araştırmacılar ve öğrencilerin hazır bulunduğu çalıştayın açılış konuşmasını Yunus Emre Enstitüsü Arnavutluk Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş yaptı. Konuşmasında yüzyıllardır devam eden Türk-Arnavut dostluğuna dikkat çeken Demirbaş, İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa’nın aziz hatırasına ithafen yapılan bu etkinliğin iki ülke ilişkilerine yeni bir soluk getireceğine inandığını ifade etti.

Çalıştayda Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da bir konuşma yaptı. Konuşmasına “Türkiye ve Arnavutluk: İki ülke, iki ayrı millet, iki ayrı kültür, iki ayrı coğrafya… Birisi Balkanlarda Adriyatik’in kıyısında, diğeri ise Anadolu ile Rumeli’nin, Asya ile Avrupa’nın kesişim noktasında… İnsanın aklına ister istemez şu büyük sorular geliyor: Neden biz buradayız? Gerçekleştireceğimiz etkinliğin amacı nedir? Çalıştayın çıktıları neler olacak?” şeklinde başlayan Rektörümüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Edebiyatımızın ünlü simalarından Sayın Prof. Dr. İskender Pala gönül erenlerimizden Hâk dostu Hz. Yunus’u anlattığı “Od” adındaki eserinde “Mekân olarak yakında olmakla gönül olarak yakında olmak çok farklıydı!” tespitinde bulunuyordu. Yine önemli kalemlerimizden Üstad Necip Fazıl Kısakürek “Çöle İnen Nur”da “Ruh mekânı buldu ve mekân ruhlaştı!” şeklinde bir ifadeyle mekâna farklı bir anlam yüklüyordu. Her ikisi de bu sözleriyle bizim belki de bugün İşkodra’da olmamızın gerekçelerine işaret ediyor, gönüllerimizin neyle çarpması gerektiği ve gönül coğrafyamızın sınırları hususunda bize yol gösteriyorlardı.”

Rektör Topal’ın konuşmasında Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığına dikkat çekerek iki ülke arasındaki iş birliğine Kastamonu Üniversitesi olarak katkı yapmak istediklerini belirtti. Tarih kitaplarımızda “İşkodra Kahramanı” olarak nitelendirilen Merhum Hasan Rıza Paşa’nın ortak değerimiz olduğuna işaret ederek şunları ifade etti: “İşte bugün burada vefatının 111. Sene-i Devriyesini yaşadığımız şu günlerde bir büyük kahramanı, Hasan Rıza Paşamızı tekrar rahmetle ve minnetle yâd edecek, Tosya’dan/Kastamonu’dan İşkodra’ya, Türkiye’den Arnavutluk’a bu ortak değerimiz üzerinden yeni bir köprü kuracak, Türk-Arnavut ilişkilerinde yeni ve tarihî bir sayfanın açılmasına hep birlikte tanıklık edeceğiz.”

Rektörümüzün yanı sıra çalıştayda T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Uğur Ünal, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Büyükelçi Sayın Prof. Dr. Derya Örs ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Yüksel Özgen de bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmaları sonrasında çalıştay oturumlarına geçildi. “Türkiye-Arnavutluk İlişkileri” adlı ilk oturumda Doç. Dr. Halil Özcan “Atatürk Dönemi Türkiye-Arnavutluk İlişkileri”, Prof. Dr. Hüseyin Çınar “Osmanlı Döneminde İşkodra’da Kurulan Vakıflar” ve Prof. Dr. Mustafa Balcı “Hasan Rıza Paşa’nın Tiran Devlet Arşivindeki Belgeleri” adlı araştırmalarını sundu.

 

“Hasan Rıza Paşa ve Hayatı” adlı ikinci oturumda ise  Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Çelebi “İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa’nın Biyografisi”, Dr. Ardian Muhaj “İşkodra Kuşatıldı (1912-1913): Destansı bir Hikâyenin Kahramanı Olarak Hasan Rıza Paşa” ve Dr. Bendis Kraja “Vizyoner Komutan, İşkodra Savunucusu Hasan Rıza Paşa” adlı konuşmalarını yaptı.

Oturum başkanlıklarını  Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı’nın yaptığı çalıştay katılımcılara teşekkür plaketlerinin takdimiyle son buldu.

Çalıştay sonrasında katılımcılar, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü Arnavutluk Koordinatörlüğü iş birliğinde düzenlenen “İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa ve Geçmişten Günümüze Türkiye-Arnavutluk İlişkileri” adlı sergiyi ziyaret etti. Katılımcılar serginin açılışının ardından Yunus Emre Enstitüsü’nde öğrenim gören Türkçe ve Türkiye sevdalısı Arnavut gençlerle bir araya gelerek sohbet etti.

Sergi, koordinatörlük tarafından yapılan ikramla sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.