İki Cihan Serveri Peygamberimizin Çocukluk Dönemi
Peygamber efendimizin kısaca hayatı nelerdir? Peygamber efendimizin doğumunda neler yaşandı? Hz. Muhammed’in doğumundan hemen sonra ne oldu? Peygamberimizin doğumunu anlatan dini ifade nedir? Peygamber efendimizin doğum ve ölüm tarihi nedir? Peygamber Efendimizin kaç tane eşi vardır? Peygamber efendimizin en çok neyi sever?
a) Hz. Muhammed’in Doğumu
Peygamberimiz, miládi 571 senesinde, Mekke ‘yi Mükerreme şehrinde Rebiülevvel ayının bir Pazartesi günü, Tan yeri ağarırken dünyayı teşrif buyurmuşlardır.
Peygamberimiz, babası Abdullah’ı doğumundan iki ay önce kaybetmiştir. Muhammed (S.A.V) adını ona dedesi vermiştir. Onun için kavmine ziyafet çekmiştir. Çocuğa niçin Muhammed adını verdin diyenlere Onu gökte Hak, yerde de insanlar çok övecektir diye cevap verdi.
Peygamberimiz (S.A.V) doğunca annesi onu yedi gün emzirmiş fakat sonra sütü yetmediğinden, Ebà Leheb’in cariyesi Suveybe emzimeye başlamıştır. Daha sonra süt annesi Halimeye verilmiştir.
Resülullah’ın doğumunda bazı herikulade haller vuku bulmuştur.
Kisra’nın sarayında on dört sütun yıkılmış, mecûsilerin tapındıkları ateş sönmüş ve Sava Gölü kurumuştur, Hakikat şu dur ki, yıkılan, sadece kisraların sarayı değil, bütün İran’ın saltanat ve ihtişamı, Bizansın satveti ve Cin’in azameti idi. Sonen Ateş, sadece mecüsilerin mabedlerinde parlayan ateşler değil, bütün dünyadaki küfür ve dinsizlik ateşi idi. Ve kuruyan, sadece Sava Gölü değil, putperestliğin zulmü, zerdüştlüğün kuvveti hristiyanlığın tahakkümü idi
B- Hz. Muhammed in Soyu (Nesebi)
Peygamberimiz Arabistan’ın en asil ve köklü ailesi olan, Kureyş kabilesinin Haşimi koluna mensuptur. Nesebi sırayla şöyledir:
Muhammed bin Abdullah, bin Abdulmuttalip, bin Haşim, bin Abdimenaf, bin Kusayy, bin Kilab, bin Murre, bin Ka’B, bin Lủeyy, bin Galip, bun Fihr. bin Malik, bin Nadr, bin Kináne, bin Huzeyme, bin Müdrike, bin llyas, bin Mudar, bin Nizâr, bin Maad, bin Adnan. Sahih-i Buhari’de peygamberimizin nesebi bu kadar sayılmıştır. Adnan’dan Hz, İbrahim’e kadar olan dedelerinin sayısı hakkında tam bilgi yoktur. Rivayetler çeşitlidir.
Annesi Amine ise. aynı kabilenin Zühre oğulları koluna mensup, Vehb’in kızıdır. Peygamberimizle soyu bir kaç batın önce birleşir.
c) Hz Muhammed’in Süt Anne Yanında Kalışı
Peygamberimizin doğumu zamanında, Mekke eşrafı arasında bir adet vardı. Yeni doğan çocukları temiz havalı yerlerde kalan kabilelere göndererek, emzirirler, bu suretle, çocukların daha sıhhatli ve sağlam yetişmelerini temin ederlerdi
Bu adetten dolayı, etrafındaki kabile kadınların, senede bir iki defa şehirlere inerek, asilzadelerden emzirecek çocuk alırlardı.
Peygamberimizin süt annesi Halime de Resülullah’ın doğumundan bir kaç gün sonra, kendisi gibi bir çok kadınla birlikte bu gaye ile Mekke’ye gelmişti. Kendisi Sa’d oğlu kabilesinden Haris adlı bir zatın karısı idi, Halime den önce Mekke’ye gelen, kadınlardan hiç birisi yetim diye peygamberimizi emzirmeye yanaşmamışlardı.
Bu sırada peygamberimizin dedesi Abdulmuttalip Halime’ye rastladı. Kim olduğunu sorup öğrendikten sonra Muhammed (S.A.V)i onun almasını teklif etti. Ve
“umulur ki bu çocuk yüzünden mutlu olur fayda bulursun” dedi
Halime kocasıyla konuştuktan sonra ikna olup çocuğu aldı. Evine geldikten sonra Halime’nin evinde bir değişiklik oldu. Her şey bereketlendi. O sene kabilede me mevcut olan kuraklık sona erdi. Hayvanlarının sütü arttı Herkes bu çocuğu sevmeye başladı.
Peygamberimiz iki yaşına gelince, Halime O’nu sütten kesip annesine götürdü. Fakat bu sırada Mekke’de hastalık vardı. Bu yüzden Halime O’nu tekrar yanına aldı.
Peygamberimiz (SAV) dört yaşına bastığı zaman, O’nda ki bazı harikuläde hallerden korkan Halime, O’nu götürüp annesine teslim etti.
Hz. Peygamber, sût annesini çok sever ona anacığım anacığım derdi.
d) Peygamberimizin Medine Ziyareti :
Peygamberimiz (SAV), süt annesi Halime tarafından annesi Amine’ye teslim edildikten sonra, annesi ile iki sene kadar kaldı. Altı yaşına bastığı bir sırada, annesi O’nu Medine’ de bulunan akrabalarını ve orada bulunan, kocası Abdullah’ın mezarını ziyarete götürdü. Medine de ikâmet eden Neccar okulları Abdulmuttalip’in dayıları oluyordu Abdullah’ın mezarı da burada idi
Annesi Ảmine ile birlikte bir ay Medine’de kaldıktan sonra, Mekke’ye dönerken “Ebvâ” denilen köye gelince Amine hastalandı ve öldü. Peygamberimizi cariyesi Ümmü Eymen, Mekke’ye götürüp dedesi Abdulmuttalip’e teslim etti.