enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İki Cihan Serveri Peygamber Edendimizin Kutlu Doğumu Nasıl Gerçekleşti (Neden Bu Geceyi Mevlid Kandili Olarak İdrak Ediyoruz?)

Peygamber efendimizin doğum tarihi nedir? Peygamber Efendimizin doğumu kuranda geçiyor mu?

Peygamber Efendimiz gece saat kaçta doğdu? Hz. Muhammed kim doğurdu?
Peygamber efendimizin kutlu doğum günü ne zaman?  20 Nisan 571 hangi güne denk gelir? 2023 kutlu doğum ne zaman?

İki Cihan Serveri Peygamber Edendimizin Kutlu Doğumu Nasıl Gerçekleşti (Neden Bu Geceyi Mevlid Kandili Olarak İdrak Ediyoruz?)
11 Temmuz 2023 13:11
A+
A-

MEVLİD KANDİLİ- KUTLU DOĞUM HAKKINDA AYETLER:

1- “Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya 107) وَمَا أَرْسَلْنَاكَ الأَرَحْمَةَ لِلْعَالَمِينَ

2- “Biz seni bütün insanlara müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik, fakat insanların çoğu bunu bilmezler.” (Sebe (28) وَمَا أَرْسَلْنَاكَ الأَكَافَة لِلنَّاسِ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَلكِن اكثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

3- “Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir.” (Tevbe 128)
لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُفٌ رَحِيمٌ

4- “Allah, peygamberlerden şöyle söz almıştı: ‘Bakın, size kitap ve hikmet verdim, sonra yanınızda bulunan (kitaplar)ı doğrulayıcı bir peygamber geldiğinde, ona mutlaka inanacak ve ona mutlaka yardım edeceksiniz! Bunu kabul ettiniz mi? Ve bu hususta ağır ahdi- mi üzerinize aldınız mı?’ demişti. Kabul et tik. ‘dediler. ‘O halde şahit olun, ben de sizinle şahit olanlardanım’ dedi.” (Ali imran 81)

وَإِذْ اَخَذَ اللَّهُ مِيثَاقَ النَّبِيِّنَ لَمَا أَتَيْتُكُمْ مِنْ كِتَابِ وَحِكْمَةٍ ثُمَّ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مُصَدِّقُ لِمَا مَعَكُمْ لَتُؤْمِنُنَّ بِهِ وَلَتَنْصُرُنَّهُ قَالَ وَأَقْرَرْتُمْ وَأَخَذْتُمْ عَلى ذلِكُمْ اِصْرى قَالُوا أَقْرَرْنَا قَالَ فَاشْهَدُوا وَايَا مَعَكُمْ مِنَ الشَّاهِدِينَ

5- “Meryem oğlu İsa’da; ‘Ey İsrailoğulları, ben size Allah’ın elçisiyim, benden önce gelen Tevrat’ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek, Ahmed adında bir peygamberi müjdeleyici olarak (geldim).’ demişti. ‘Bu, apaçık bir büyüdür’ dediler.” (Saf 6)

وَإِذْ قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ يَا بَنِي إِسْرَائِلَ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَى مِنَ التَّوْرَيةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ يَأْتِي مِنْ بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ فَلَمَّا جَاءَهُمْ بِالْبَيِّنَاتِ قَالُوا هَذَا سِحْرٌ مُبِينٌ

MEVLİD KANDİLİ- KUTLU DOĞUM HAKKINDA HADİSLER

1- “Ey Habibim sen olmasan bu âlemi yaratmazdım.” (Acluni, II: 164; Hâkim el Müstedrek, II: 615)

2- Peygamberimiz; “Allah’ın ilk yarattığı şey benim nurumdur.” buyurmuştur. (el-Mevahibul-Ledünniye, Aclunî, 1/265-266)

3- Hz. Cabir, Peygamberimize; “Allah ilk önce neyi yarattı?” diye sordu. Peygamberimiz cevap verdi; “Ey Cabir, ilk önce benim nurumu yarattı. Onu 4 parçaya böldü; 1. parçadan kalemi, 2. parçadan levhi mahfuzu, 3. den arşı; 4. parçayı 4’e böldü; 1. den arşı taşıyan melekleri, 2. den kürsüyü, 3. den melekleri; 4. parçayı yine 4’e böldü; 1. den gökleri, 2. den yeri, 3. den cennet ve cehennemi; 4. parçayı yine 4’e böldü; 1.den gözlerin nurunu, 2. den kalplerin nurunu, 3. den müminin nuru- nu ki, bu da, ‘La ilahe illallah Muhammedür Rasululullah’dır…

4- Peygamberimiz Miraç’ta Hz. Âdem’e sorar; “İlk önce benim nurum yaratıldı, sana ne zaman Peygamberlik verildi?” Hz. Adem cevap verir; “Ruh ile ceset arasında iken…”

5- “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Husnü’l-Hulk 1. Ahmed b. Hanbel, 2/381) 6- Şeytan 4 kere çığlık atmıştır. 1. Cennetten kovulunca, 2. Lanete uğrayınca, 3. Fatiha Suresi inince, 4. Peygamberimiz insanlığa yol gösterici olarak gönderilince.

7- Peygamberimiz, “Ben bir cevherdim, Cenabı Hak bana tecelli etti benden 7 damla ter döküldü… 1. damladan Hz. Ebubekir, 2. den Hz. Ömer, 3. den Hz Osman, 4. den Hz Ali, 5. den kabak, 6. dan piring, 7. den de Gül yaratıldı.” buyurdu.

8- “Allah tüm insanlar içinde Arapları seçti. Araplar içinde de Kureyş kabilesini seçti Kureyş kabilesinden de beni seçti.’

9- “Ben iki kurbanlığın oğluyum.”

10- “Ben Hz. İbrahim’in duası, Hz İsa’nın müjdesi, Amine’nin rüyasıyım.” (Ahmed bin Hanbel, V, 262)

MEVLİD KANDİLİ ve KUTLU DOĞUM HAKKINDA ALİMLERİN SÖZLERİ:

1- Hz. Âdem cennette yalnız yaşarken, sol kaburga kemiğinden Hz. Havva annemiz yaratıldı ve Hz. Adem’in yanına geldi. Cebrail, “Nikâh kıymak lazım!” dedi. Mehir olarak da ahir zaman Peygamberine “3 salâvat getir!” dedi. Böylece nikâh kıyıldı.

2- Hz. Âdem Allah’ın ilk yarattığı şey Peygamberimizin nurudur. O nur ilk önce Hz. Adem’in alnında parladı, sonra Hz. Havva’nın alnında, sonra Hz. Şit’in, sonra Hz. İdris, sonra Hz. Nuh, sonra Hz Hut, sonra Hz. İbrahim, sonra da Hz. İsmail, sonra Hz. Adnan sonra da Hz. Haşim, sonra Abdülmuttalib, sonra Abdullah, sonra Âmine Hatun, sonra efendimiz doğdu.

3- Hz. Adem cennette, “La İlahe illallah, Muhammedür Rasulullah” yazısını gördü. “Ya Rabbi bu kim?” diye sordu? “Bu senin soyundan gelen son peygamber Hz Muhammed’dir. Her şeyi onun için yarattım.” “Ya Rab cemalini göster.” dedi. “Başparmağına bak!” dedi. Tırnağında peygamberimizi gördü. Hz Âdem onu üç kere öptü, gözüne sürdü.

İşte ezan okunurken şahadette başparmak tırmağımızı öpüp, gözümüze sürmek Hz. Âdem’den gelen âdetidir.

4- Hz. Âmine, Peygamberimize hamile iken birinci ayda Hz. Âdem’i rüyasında gördü; “Ey kızım!.. Sen, insanların en üstününe hamilesin.” dedi. İkinci ayda Hz. İdris’i gördü; “Ey kızım!.. Sen, âlemlerin efendisine hamilesin.” dedi. Üçüncü ayda Hz. Nuh’u gördü; “Ey kızım!.. Sen, Rasullerin en şereflisine hamilesin.” de- di. Dördüncü ayda Hz Hut, Beşinci ayda Hz. İbrahim Altıncı ayda Hz. İsmail, Yedinci ayda Hz. Musa, Sekizinci ayda Hz. İsa’yı gördü; “Sen, beşerin yaratılmasına sebep olan alemlerin efendisine hamilesin!..” dediler.

5- Süleyman Çelebi, Peygamberimiz için yazdığı Mevlid- i Şerif’in Veladet bölümünde, onun doğumunu anlatırken, annesi Amine Hatun’un yaşadığı olağanüstü hadiseleri belirttikten sonra devamla;

“…Şerbeti sundukça bana huriler, Bunu sana verdi Allah dediler. İçtim anı, oldu cismim nura gark, Edemezdim ben kendimi nurdan fark. Doğdu ol saadette, ol sultan-ı din,
Nura gark oldu semavatû zemin…” buyurmuştur.

6- Peygamberimiz doğunca sünnetli ve secde halinde doğdu. “Allah-u Ekber-u Kebira.” dedi. “Ya Rabbi ümmetimi isterim.” dedi. (Daha tifil iken ümmetin diler, adı güzel kendi güzel Muhammed.)

7- Şeytana her gün secde etmediğinden dolayı 100 değnek vurulurdu. Peygamberimiz gönderilince; “Bende Rahmeten lil âleminden istifade etmek istiyorum. dedi. Kabul edildi. Dolayısıyla pazartesi günleri şeytana azap edilmedi. Ey insan; şeytan bile peygamberden istifade ederken, sen onu tanımazsan nasıl bir ümmetsin?

8-571 yılında Reb’ül Evvel ayı Pazartesi günü efendimiz doğunca Kâbe’de 360 put yüz üstü yere devrildi. İran’daki Kisra sarayları çöktü. Ateşe tapan Mecusilerin 1000 yıldır sönmeyen ateşleri söndü. Semave Gölü taştı. Taberiyye Gölü kurudu.

9- Peygamberimizin şairi Hasan Bin Sabit anlatıyor; “Ben 8 yaşında idim. Medine’de bir sabah, sokakta deli gibi koşan bir Yahudi gördüm. Yahudi hem koşuyor hem de avaz-avaz bağırıyordu; ‘Hey Yahudiler! Toplanın, haberiniz olsun Ahmet’in yıldızı bu gece doğdu. Ahmet bu gece dünyaya geldi’…” Herkes hayret ve dehşet içinde dona kaldı.

10- Mekke’de oturan diğer bir Yahudi; Peygamberimizin doğduğu sabah, Kureyş büyüklerinin bulunduğu yere geldi ve sordu; “Bu gece aranızdan herhangi birinin oğlu doğdu mu?” Kureyşliler hayrete düştüler, hemen evlerine koştular. Abdullah’ın bir oğlu olduğunun ha- berini aldılar, sırtında da nebilik nişanı vardı. Çocuğu yüzükoyun çevirdiler. Yahudiye gösterdiler, Yahudi peygamberlik nişanını görünce haykırdı; “Eyvah! Peygamberlik artık İsrailoğullarından gitti…” dedi. “Ey Kureyş topluluğu! Güneş doğduğu yerden battığı yere kadar, zeminini bütün yeryüzünü kaplayacak.” dedi.

Kastamonu Haber ekibimiz bu özel haber için Kaynak olarak Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı tarafından çıkarılan Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri kitabından yararlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.