enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İHL Ortaöğretim Öğrencisi Yeğenim Nergis Naz ilk röportajı için Sorular Sordu Ben Cevapladım (Bakalım Neler Sormuş)

İmam Hatip Lisesi 7. nci sınıf öğrencisi yeğenim Nergis Naz Köse Okulda ödev olarak verilen “Hacca giden bir tanıdığınızla röportaj yapın” ödevi için amcası olarak beni seçmiş. Bende sorduğu sorularına cevap vermeye çalıştım.

İHL Ortaöğretim Öğrencisi Yeğenim Nergis Naz ilk röportajı için Sorular Sordu Ben Cevapladım (Bakalım Neler Sormuş)
23 Kasım 2021 19:45 | Son Güncellenme: 23 Kasım 2021 19:44
A+
A-

Röportaj: Nergis Naz Köse

Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Ertuğrul Köse
1973 yılında Kastamonu Taşköprü ilçesi Hocaköyü de doğdum. Evli ve ikiz kızlarım olmak üzere 3 çocuk babasıyım.

Hacca ne zaman gittiniz?

 

Hacca; 2013 yılında gittim. Annem, Babam, Amcam, Yengem, Teyzem olmak üzere yanımda tam 9 kişi olarak gittik.

Hacca gitmeye nasıl karar verdiniz?

Hacca gitmeye; 18 yaşından itibaren genç yaşta gitmek için bir hayalim vardı. Bu hayalimi de gerçekleştirmek istiyordum ve bir kaç sene gecikmelide olsa hayalim gerçekleşmiş oldu.

 

Hacca gitmeden önce neler yaptınız?

Hacca gitmeden önce eş, dost, arkadaş ve akrabaları ziyaret edip helalleştik. Diyanet işlerinfen Hac için eğitimler aldık ve kendimizde orada daha doğru ibadet yapma adına araştırmalar yaptık.

Hacda nereleri ziyaret ettiniz?

Hacda; ilk önce Medineyi Münevvere, Peygamber efendimizin kabrini, Halifelerimizin kabrini, Mekke, Hira dağı ve mağarası,Arafat, Kabe, Küba Mescidi, Müzdelife, Şeytan Taşlama ve Mekkenin bir çok yerini ziyaret etmeye gayret ettik.

Kabe’yi ilk gördüğünüzde neler hissettiniz ve orada neler yaptınız?

Kabeyi ilk gördüğümüzde çok heyacanladım. Yanımdakileri de kaybetme korkusuyla biraz tedirginlik yaşadım. Kabeyi ilk görmenin heyacanı çok farklı oluyor. Dua ederek o heyacanı yenmeye çalıştım.

Hac sırasında ülkemizden veya başka ülkeden arkadaşlar edindiniz mi?

Hacda bir çok ülke vatandaşıyla çat patta olsa konuşmaya çalıştık. Arkadaşlar edindik. Hacca gitmeden önce ingilizce ve Arapça dillerini öğrenmemenin eksikliğini hissettim. Öğrenebilseydim çok daha faydalı olurdu.

Hac arkadaşlarınızdan hâlâ görüşüp konuştuklarınız var mı?

Hac arkadaşlarımdan çoğuyla görüşüp dertleşiyoruz. Hacda benim yanımda 9 kişi olunca kafiledeki arkadaşlarda çok yardımcı olmuşlardı. Çok güzel arkadaşlıklar edindik ve hala devam ediyoruz.

Hac esnasında en çök duygulandığınız ve etkilendiğiniz anlar hangileri oldu?

Hac esnasında Peygamber efendimizin kabrini ziyarete gidince, kabeyi ilk görünce, Arafatta, Müzdelifede ve Şeytan Taşlamada çok heyacanlanmış ve çokta etkilenmiştim. Şeytan taşlamada Anne ve babam dahil 4-5 kişinin vekaletini alınca taş atmaktan kolum çok yorulmuştu.

Hac ibadetini tamamlayıp memleketinize dönünce neler hissettiniz?

Hacdan dönerken ve dönünce çok garip duygular oluyor insanda.. Gelirken Uçağa binerkende inerkende çok heyacanlandık. Bir tarafta ailemize, akrabalarımıza ve arkadaşlara kavuşurken bir tarafta en sevgiliye milyonlarca insanın gitmek için can attığı kutsal mekanlara veda etmek zorunda kalıyorsun.

Hacca gideceklere ne gibi tavsiyelerde bulunabilir, neler söylemek istersiniz?

Hacca gitmekte geç kalmasınlar. Gitmek için hedef koyup mutlaka niyet ediniz. Gitmeden önce mutlaka araltırma yapınız. Orada rahat etmek için değil daha çok nasıl ibadet edebiliriz diye plan yapınız. Azda olsa Arapça ve İngilizce öğrenmenizi tavsiye ederim.

Teşekkür ederim Amca

Bende teşekkür ederim.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.