enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Huzurlu ve Güvenli Aile Yuvası Nasıl Olur ( Aile Yuvasının Önemi Nedir?)

İnsan var oldukça aile kurumu da var olacaktır. Yani, kıyamete kadar devam edecek bir kurum. Çekirdek aile anne, baba ve çocuklardan oluşur. Şartlara göre bu kurumun içine nine, dede, amca, hala, dayı, teyze de girer. Huzurlu ve Güvenli Aile Yuvası kutsal bir kurumdur ve Mayası da saygı ve sevgidir.

Huzurlu ve Güvenli Aile Yuvası Nasıl Olur ( Aile Yuvasının Önemi Nedir?)
A+
A-

Bismillahirrahmanirrahim;

EN HUZUR VE GÜVENLİ MEKAN AİLE YUVASI

Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim!

Aile yuvasının insanı güven ortamı sağlayan, mutluluğumuzu zirveye taşıyan sıcaklığını hiç düşündük mü? Aile yuvası toplumun en küçük ve değerli kurumudur. Tarihi, Hz. Adem (s.a.) ve Havva validemize kadar gider.

İnsan var oldukça aile kurumu da var olacaktır. Yani, kıyamete kadar devam edecek bir kurum. Çekirdek aile anne, baba ve çocuklardan oluşur. Şartlara göre bu kurumun içine nine, dede, amca, hala, dayı, teyze de girer. Aile kutsal bir kurumdur. Mayası saygı ve sevgidir.

Rabbimiz kutsal kitabında, “Allah, sizlere kendisinden eşler, eşlerinizden de oğullar ve torunlar var eder” buyurur. İslam dini aileye büyük önem verir. Çünkü, aile ortamından başka bir yerde o samimiyeti, sıcaklığı, fedakarlığı, saygı ve sevgiyi bulamazsınız!

Aile kurumu hem neslin devamını sağlar; hem de insanı kötülüklerden, haramlardan, tehlikelerden korur. Neslin huzur ve güvene bağlı devamı, ancak aile kurumunun sağlamlığına bağlıdır.
Bir kurum olduğu için, aile fertlerinin birbirine karşı görevleri vardır.

AİLE KURUMU ALLAH ADINA OLUŞUR

Kardeşler! Aile kurumunun kutsiyeti Allah adına kurulmasından dolayıdır. Evlenen erkek veya kadın birbirine “Allah’ın bir emaneti” olarak görür. Bu yüzden evlilik nikah üzerine kurulur. Nikah ile birbirine bağlı olan kadın ve erkek, bu beraberliği ciddiye almalıdır.

Nikah töreninde Hoca’nın “Allah’ın emri, Allah Rasülü’nün (s. a. v.) sünneti, İmam-ı Azam’ın (r. a.) içtihadı sözleri ile nikah merasimin yapması bu işin ciddiyetini ortaya koymaktadır. Onun içindir ki, nikah konusunda şaka yapılmaz. Nikahın şakası olmaz.

Efendimiz (s. a. v.) nikahın hikmetini şöyle anlatır: “Nikah benim sünnetimdir. Evleniniz, çoğalınız. Ben kıyamet günü sizin çokluğunuzla övünürüm.” Nikahın bu ciddiyeti, aile kurumuna ve insan onuruna verilen değerden dolayıdır. Güzel bir uygulamadır.

İnsan yaratılışı gereği başkasına muhtaçtır. Bu ihtiyaç birbirine Allah adına ve fedakarlık duygularıyla bağlı olan fertler aracılığı ile olması aile bağlarının güçlü olması içindir. Aile fertlerindeki saygı, sevgi ve yardımlaşmanın ileri düzeyde olması temelin sağlam olmasındandır.

AİLE FERTLERİ ALLAH’IN EMRİNE UYARLAR

Kardeşler! Aile fertlerinin birbirine karşı görevini Rabbimiz belirlemiştir. Anne, baba çocuklarına karşı görevlerini yerine getirirken bu görevi Allah’ın emri olduğu için yaparlar. Çocuklar anne, babalarına karşı da bu anlayışla Allah için itaatkar olurlar.

Bir kimse, aile ortamında mutlu olamıyorsa, o kişinin başka ortamda mutlu olması çok zordur. Çünkü, hiç bir ortamda aile samimiyet, fedakarlık ve sıcaklığını bulamazsınız. Her Müslümanın evinde “mutlaka”, “İslam’da Aile Hayatı”nı anlatan bir kitap bulunmalıdır.

Aile insanın doğup büyüdüğü kutsal bir mekandır. Bu konunun ciddiyeti ve aile fertlerinin birbirine karşı görevleri “mutlaka” iyi hazırlanmış sahih bir kitaptan öğrenilmelidir. Evlenecek gençlerin, böyle bir kitabı evlilik öncesi okuyup anlamalarına ihtiyaç var.

Anne, babalar evlatlarına “aile hayatı” ile ilgili bilgileri öğretmeli veya öğrenmesi için iyi bir hocaya başvurmalıdır. Boşanmaları engellemek, bu konuda gösterilen titizliğe bağlıdır. Mutlu aileler dileğiyle! Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!

Şakir Tarım
Gazeteci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.