enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hobi Sahibi Olmanın Sağlığa Faydası Nelerdir?

Bir hobiniz varsa, muhtemelen bunu yapmayı seviyorsunuzdur. Hobiler size keyif aldığınız aktivitelere katılma şansı verir ve yükünüzü atmanıza yardımcı olur

Hobi Sahibi Olmanın Sağlığa Faydası Nelerdir?
22 Ekim 2022 15:25 | Son Güncellenme: 23 Ekim 2022 18:24
A+
A-
Sıklıkla, işte stresli bir gün veya haftanın ardından kendinizi hobinize dalmayı dört gözle beklerken bulacaksınız.Hobiniz herhangi bir şey olabilir, ancak sadece hevesle beklediğiniz bir şeye sahip olmak sizi bir mutluluk duygusuyla doldurur. Daha da iyisi, yapmayı sevdiğiniz şeye zaman ayırmak fiziksel ve zihinsel sağlığınızı artırır.

Bununla birlikte, profesyonel başarıları ödüllendiren modern bir toplumun parçası olmak, size çekici gelen hobileri sürdürmek için çok az zaman bırakabilir. Bu, birçok insanın sevdiği şeyleri yapmaya sürekli olarak zaman ayırmayı zor bulmasının önemli bir nedenidir.

Hobi Nedir?

Hobi, boş zamanlarınızda sık sık zevk için yaptığınız herhangi bir aktivitedir. Bu yaratıcı, atletik ve entelektüel aktiviteleri içerebilir.

İnsanlar spor yapmak, şarkı söylemek, film izlemek veya bahçe işleri gibi ilgilerini çeken farklı türlerde hobiler edinirler.

Hobilerin Sağlığa Faydaları

Araştırmalar, sizi mutlu eden aktiviteler yapmak için zaman ayırmanızın zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor . Keyif aldığınız aktivitelere kaliteli zaman ayırmanız, profesyonel hayatınızdaki performansınıza da yardımcı olur. Yaratıcı problem çözme yeteneklerinizi geliştirir ve iş arkadaşlarınızla daha iyi ilişkiler kurmanıza yardımcı olur ve sizi daha empatik kılar.

Stresi Azaltır

Boş zamanlarınızda kendinizi meşgul etmek stres seviyenizi düşürür. Araştırmalar, sanat yapmak için zaman ayıran yetişkinlerin, harcadıkları zamanı rahatlatıcı, eğlenceli ve yararlı bulduklarını buldu. Ayrıca, oturumun becerilerini geliştirmeye devam etme arzusunu artırdığını da paylaştılar.

Daha da önemlisi, bu çalışmaya katılan katılımcıların kortizol seviyeleri bu seanslardan önce ve sonra ölçüldü. Çalışma, seanslardan sonra kortizol seviyelerinde gözle görülür bir düşüş olduğunu buldu. Kortizol, insan stres hormonudur ve vücudunuzun stres tepkisi, kortizol seviyelerindeki bir artışla bağlantılıdır.

Ruh Sağlığını Destekler

Bir hobiye sahip olmak, zihinsel sağlığın iyileşmesine yol açar. Hobiniz fiziksel aktivite içeriyorsa, stresin azalmasına ve daha düşük kan basıncı ve kalp atış hızına yol açacaktır. Hem olumlu hem de olumsuz psikolojik stresi ölçen bir araştırma, keyif aldıkları boş zaman etkinliklerini yapmak için sık sık zaman ayıranların kan basıncının, bel çevresinin daha düşük olduğunu buldu.

Fiziksel aktivitenizi açık havada veya daha iyisi doğaya daha yakın yapmak, daha iyi bir ruh hali ve daha iyi odaklanma gibi birçok fayda sağlar. Açık havada sadece 10 dakika harcayarak bunu başarabilirsiniz.

İlişkileri İyileştirir

Sizinle aynı aktiviteleri yapmaktan hoşlanan benzer düşünen insanları bulmak, ek faydalar sağlayabilir. Araştırmalar, takım sporları veya önemsediğiniz bir amaç için gönüllülük gibi gruplar halinde aktiviteler yapmanın iletişim becerilerinizi geliştirmenize ve başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmanıza yardımcı olduğunu gösteriyor.

Birçok insan hayatlarının farklı evrelerinde bir yalnızlık duygusu yaşarlar. Bu duygu çok problemli olmasa da, uzun süre devam etmesi sağlıksızdır ve daha kötü fiziksel, zihinsel ve bilişsel sağlığa yol açabilir. Ayrıca obezite , kan basıncı ve yüksek kolesterol gibi diğer tıbbi durumlarla da bağlantılıdır . Bir araştırma, uzun süre sosyal aktivite eksikliğinin neredeyse günde 15 sigara içmek kadar kötü olduğunu buldu.

Hobilerin önemli olmasının ana nedenlerinden biri, özellikle yapmaktan zevk aldığınız grup etkinlikleri yapmanın faydalarını sağlayabilmeleridir. Bu, herhangi bir yalnızlık duygusunun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

Hobilere Nasıl Zaman Ayırılır?

Pek çok kişi tarafından hobileri alamamanın yaygın bir nedeni zaman eksikliğidir. Çoğu insan, ikisi arasında bir seçim olduğunda, hobilerine göre çalışmalarına öncelik verme eğilimindedir. Bununla birlikte, aşağıdakileri akılda tutarak sevdiğiniz etkinliklere zaman ayırmanız önemlidir:

  • Sevdiğiniz bir aktiviteyi yapmak için her gün zaman ayırmaya çalışmak yerine, uzun vadeli bir yaklaşım benimsemek ve programınızda doldurabileceğiniz boşluklar bulmak daha iyidir. Her gün yapamıyorsanız bile, bu tür etkinliklere her hafta veya her ay birkaç saat ayırın.
  • Verimliliği artırmak için işiniz sırasında birden çok küçük mola vermeyi destekleyen araştırmalar giderek artıyor. Bu molalarda kitap okumak, bahçenizle ilgilenmek veya en sevdiğiniz podcast’i dinlemek gibi keyif aldığınız aktivitelerle kendinizi şımartabilirsiniz.
  • Çoğu zaman, çalışırken saatler siz fark etmeden ilerler veya sosyal medyada veya televizyonda çok fazla zaman harcarsınız. Zamanınızın çoğunu neyin aldığını ve bunun bir kısmını yapmaktan gerçekten zevk aldığınız şeyleri yapmak için kullanıp kullanamayacağınızı anlayın.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.