enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hıçkırık nedir? Hıçkırık hakkında bilmeniz gereken her şey

Hıçkırıklar, akciğerlerinizin hemen altındaki kas yapısı olan diyaframın tekrarlayan, kontrol edilemeyen kasılmalarıdır.

Hıçkırık nedir? Hıçkırık hakkında bilmeniz gereken her şey
8 Nisan 2022 15:33 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2022 15:34
A+
A-

Hıçkırık Nedir?

Diyafram, göğsünüz ve karnınız arasındaki sınırı işaretler ve aynı zamanda nefes almayı da düzenler. Diyafram kasıldığında ciğerleriniz oksijen alır. Diyafram rahatladığında ciğerleriniz karbondioksit salıyor. Diyaframın ritmi dışında kasılması hıçkırıklara neden olur. Diyaframın her spazmı, gırtlak ve ses tellerinin aniden kapanmasına neden olur. Bu, akciğerlere ani bir hava akışına neden olur. Vücudunuz bir hıçkırık veya cıvıltı ile tepki vererek hıçkırıkların ses karakteristiğini yaratır. Hıçkırıkları tahmin etmenin bir yolu yok. Her spazmda, belirgin bir hıçkırık sesi çıkarmadan önce genellikle göğüs veya boğazda hafif bir sıkışma olur. Çoğu hıçkırık vakası, belirgin bir sebep olmaksızın aniden başlar ve biter. Genellikle sadece birkaç dakika sürer.

Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırıkların çok sayıda nedeni tespit edilmiştir. Ancak, kesin bir tetikleyici listesi yoktur. Hıçkırıklar genellikle belirgin bir sebep olmadan gelir ve gider. Kısa süreli hıçkırıkların yaygın nedenleri arasında şunlar olabilir: aşırı yemek, baharatlı yiyecek tüketmek, alkol tüketmek, gazlı içecekler, çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler tüketmek, hava sıcaklığında ani değişiklik, sakız çiğnerken hava yutmak, heyecan veya duygusal stres gibi bir çok faktöre bağlı olabilir.

Hıçkırık Nasıl Durur?

Çoğu hıçkırık acil bir durum veya endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, uzun süreli bir bölüm rahatsız edici olabilir ve günlük yaşamınız için rahatsız edici olabilir. 1 günden uzun süren hıçkırıklarınız varsa bir doktora başvurun. Doktor, genel sağlığınız ve diğer koşullarınızla ilgili olarak hıçkırıklarınızın şiddetini belirleyebilir. Hıçkırık tedavisi için çok sayıda seçenek vardır. Tipik olarak, kısa süreli bir hıçkırık vakası kendi kendine ilgilenecektir. Bununla birlikte, rahatsızlık, birkaç dakikadan uzun sürerse, hıçkırıkları beklemeyi dayanılmaz hale getirebilir. Evde basit olası hıçkırık tedavilerini  deneyebilirsiniz. Kısa süreli nefesini tutmak, Bir bardak soğuk su içmek, Dizlerinizi göğsünüze getirin ve bu pozisyonu kısa süreli koruyun. Rahatlayın ve yavaş, kontrollü bir şekilde nefes alın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.