enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Büyükelçi, Siyasetçi, Gazeteci ve Tarihçi Hemşehrimiz Şükrü Elekdağ Kimdir

Büyükelçi, siyasetçi, tarihçi, gazeteci…. Say say bitmez özelliklerini ve meziyetlerini.. Adeta yaşayan bir tarihtir o…

Büyükelçi, Siyasetçi, Gazeteci ve Tarihçi Hemşehrimiz Şükrü Elekdağ Kimdir
1 Mart 2023 11:21 | Son Güncellenme: 1 Mart 2023 11:35
A+
A-

Taşköprülüler Derneği  olarak ilçemiz Hacıali köyünden değerli büyüğümüzü bazı programlarımıza davet etmiş ve bir kaç programımıza da katılmıştı. Özellikle bir iftar programımızdaki nezaketi, devlet adamlığı, Üslubu ve kadirşinas tavırları hepimizde ayrı izler bırakmıştı.

İftar programından sonra dernek yönetimi olarak değerli büyüğümüz Şükrü Elekdağ’ı evinde ziyaret etmiştik.

Dernek Başkanımız Ali Kuru ve yönetim kurulumuzun hazır bulunduğu ziyaret çok samimi bir ortamda gerçekleşmiş ve 3 saat sürmüştü. Büyükelçilik dönemlerinden anılar ve anektodlar aktaran sayın Elekdağ tam anlamıyla ayaklı bir kütüphane gibiydi. Candan tavırları ve hoş sohbeti biz dernek yöneticilerine büyük moral olmuştu ve o gün gündemi meşgul eden Ermeni yasa tasarısı hakkında bizlere çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

 

Hemşehrimiz Mustafa Şükrü Elekdağ, 29 Eylül 1924 tarihinde Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Tabi doğum tarihine bakılacak olursa o dönemlerde İstanbul’un nüfusu günümüzdeki kadar değildi. Lise hayatına ilk adımını Galatasaray Lisesi’nde attı. Buradan mezun olduktan sonra İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’nu başarıyla bitirerek lisans eğitimini tamamladı. Şükrü Elekdağ, üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisansını yapmayı ve sonrasında doktora yaparak ilerlemeyi hedeflemiş ve başarıyla ikisini de tamamlamıştır. Yüksek Lisans ve doktorasını Paris Üniversitesi Hukuk ve İktisadi Bilimler Fakültesi’nde bitirmiştir.

100 yaşına dayanan değerli büyüğümüz, henüz 27 yaşındayken Dışişleri Bakanlığı’nda memur olarak görev hayatına başladı. Çalışmaları ve azmi sonrası görevinde yükselen Şükrü Elekdağ, ilk yurt dışı görevinde Amerika Birleşik Devletleri’ne New York’a gitmiştir. Burada Türkiye ABD Büyükelçisi olarak görevde bulunmuştur. İngilizcesi oldukça akıcı olan Elekdağ, Türkiye Japonya Büyükelçisi olarak da görev yapmıştır. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde de bulunarak adını tarihe geçen siyasetçilerden birisi olarak kaydettirmeyi başarmıştır.

Dışişleri Bakanlığı NATO Dairesi Genel Müdürlüğü’ne atanan Şükrü Elekdağ, öncesinde Fransa Paris’te Türkiye’nin NATO’daki Daimi Delegasyonu ve Askeri İşler Komitesi’nde temsilci olarak görev yapmıştır.

Hemşehrimiz Şükrü Elekdağ Kimdir

Hemşehrimiz Şükrü Elekdağ Kimdir

Şükrü Elekdağ’ın Japonya’da Türkiye’nin Büyükelçiliği görevini yaptığı yıllar 1970 ile 1974 yılları arasındaydı. Bu görevi 46 yaşındayken başarıyla yapmış ve sonrasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirilmiştir. Müsteşarlık görevini 1979 yılına kadar devam ettiren Elekdağ, Washington’a Büyükelçi olarak gönderilmiştir. 1989 yılında (Yaklaşık 10 yıl kadar) emekli olmuştur.

Emeklilik sonrası evine çekilmeyi düşünmeyen Elekdağ, Ankara/Çankaya’da bulunan Bilkent Üniversitesi’nde doktora yapan öğrencilere ”Çağdaş Stratejiler Kuramı” ve ”Türk Dış Politikasında Seçme Konular” adlı dersleri vermiştir. 2002 yıllarında en çok izlenen haber kanallarından birisinde ”Stratejik Bakış” adlı programı yönetmiş ve aynı zamanda da sunuculuğunu yapmıştır.

Evli ve 4 çocuk babası Şükrü Elekdağ, Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyasete atılmış ve farklı dönemlerde parti meclisi üyeliği yapmıştır. 2002-2007 genel seçimlerinde 22.Dönem CHP İstanbul Milletvekilliği yapmıştır. TBMM’de geçici süreyle başkanlıklarda bulunmuştur. Eşi Ayla Elekdağ’dır.

Şükrü Elekdağ, 1951 yılında Dışişleri Bakanlığı’na meslek memuru olarak girmiş, ilk dış görevi olarak New York’ta Birleşmiş Milletler Nezdindeki Türkiye Daimi Delegasyonu’na tayin olmuştur. Sonra Paris’te Türkiye’nin NATO’daki Daimi Delegasyonu, NATO sivil karargâhında “Askeri İşler Komitesi’nde temsilci olarak görev yapmış, buradan da Dışişleri Bakanlığı NATO Dairesi Genel Müdürlüğü’ne terfi etmiştir.

Hemşehrimiz Şükrü Elekdağ Kimdir

Hemşehrimiz Şükrü Elekdağ Kimdir

Şükrü Elekdağ, 1970-1974 yılları arasında Türkiye’nin Japonya Büyükelçiliğini yapmış,1974’de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirilmiştir. 1979’da Washington’a tayin olmuş burada on yıl Büyükelçi olarak görev yaptıktan sonra 1989 yılında emekliye ayrılmıştır.
1990 – 2002 yılları arasında Bilkent Üniversitesi’nde “Kıdemli Öğretim Görevlisi” olarak master ve doktora talebelerine “Çağdaş Strateji Kuramı” ile “Türk Dış Politikasında Seçme Konular” dersleri vermiş, Bilkent “Uluslararası Güvenlik ve Strateji Seminerleri” adlı konferans dizisinin yönetici ve başkanlığını yapmıştır.
2001-2002 yıllarında Haber Türk TV kanalında “Stratejik Bakış” adlı programın yöneticilik ve sunuculuğunu yapmıştır. Milliyet, sonra da Sabah gazetelerine yazı yazan Şükrü Elekdağ sarı basın kartı sahibidir.

Şükrü Elekdağ, 1997 yılı sonbaharında Türk Hükümeti tarafından Türk-Yunan sorunlarına çözüm aramak üzere “Akil Adam” seçilmiştir. Karadeniz Ekonomik İşbirliği projesinin fikir babası olan ve bu konu ile Türkiye jeopolitiği hakkında birçok yapıtı ve araştırmaları bulunmaktadır.

Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olarak değişik dönemlerde “Parti Meclisi” üyeliğinde bulunmuştur.

2002 yılında gerçekleştirilen seçimlerde CHP İstanbul milletvekili olarak 22. Dönem İstanbul Milletvekili olarak Parlamentoya girmiş, 2007 seçimlerinde de tekrar seçilmiştir. 2011 yılındaki seçimlerde milletvekili adayı olmayan Şükrü Elekdağ, Meclisin 22 ve 23. Dönem açılışlarında geçici Başkanlık yapmış, Dışişleri, AB-Türkiye Karma Parlamento ve AB Uyum Komisyonlarında üye olarak görev almıştır.
Çok iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca bilen Şükrü Elekdağ, Ayla Elekdağ ile evli ve 4 çocuk babasıdır.

Bu vesile ile değerli büyüğümüz Şükrü Elekdağ’a tüm sevdikleri ile birlikte her daim sağlık, sıhhat ve hayırlı ömürler dileriz.

Yorumlar
  1. Dr Ahmet Zafer Ergün. dedi ki:

    Eşi bulunmaz bir insandır…Amerika’daki Türkler Onun zamanında güç haline gelmişlerdir..Türk kolonisinin kurulmasında büyük emeği vardır…Tanrı Elekdağa uzun ömür versin.

  2. Mustafa siyam dedi ki:

    Sayin büyük elcimizle amerikada Washington büyük elcisi olduğu donemde tanizma fırsatımı
    Ve yemek yapma fırsatım oldu o gunlerde turk sefaretinde bazan chef bulunamiyordu isi birakanlar oluyorum bundan dolayı Ayla hanifendi. Yardımcı olmami soylemis idi ben elimizden geldiyi kadar yardımcı olduk çok deyerli bir beyefendiliyi ve esi Ayla hanimda çok deyerli haimefendi Iriver Allah uzun ömürler versin turkiyemiz için.cok.faydali biridir yerleri doldurulamaz ve bizim büyük elciliyimizi kardesim Hasan executive chef olarak çok uzun seneler devam etti

    1. 37 Haber dedi ki:

      Bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederiz. Gerçektende Şükrü bey çok kaliteli ve çok iyi bir devlet adamı ve hemşehrimizdir.