enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hangi vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirir?

Hangi vitaminlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini merak ediyor musunuz? Sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilecek besin maddelerine bakıyoruz.

Hangi vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirir?
7 Nisan 2022 18:51
A+
A-

Hangi vitaminlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini anlamak zorunludur. Sonuçta, dünyamız steril değil. Her gün, bizi enfekte etmede daha iyi olmak için sürekli gelişen sayısız zararlı mikroplara maruz kalıyoruz. Riskleri bilerek, kendimizi hastalanmaktan korumak için çoğu zaman elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışırız. Peki hangi vitaminlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyor muyuz? Burada, vitaminlerin bağışıklık sistemini gerçekten güçlendirip güçlendiremeyeceğine ve bu besinlerden hangilerinin sağlıklı kalmanıza yardımcı olmak için önemli olduğuna bakacağız.

VİTAMİNLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ ARTIRIR MI?

Bağışıklık sisteminiz, temas ettiğiniz zararlı bakteri ve virüslerle savaşmak için yorulmadan çalışır. Bağışıklık tepkinizi şekillendiren birçok farklı faktörle, insan vücudundaki en karmaşık ve birbirine bağlı sistemlerden biridir. Bunlar, genetik yapınızı, yaşınızı, sağlık durumunuzu ve stres seviyenizi içerir. Diyet, sağlıklı bir bağışıklık sistemine en büyük katkıda bulunanlardan biridir. Vücudunuzun savunmanızı güçlendirmek ve hastalıklardan uzak durmak için bir dizi farklı besine ihtiyacı vardır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ ARTIRMAK İÇİN İDEAL VİTAMİNLER

C vitamini

C vitamini, özellikle turunçgillerde bol miktarda bulunur. C vitamini eksikliği uzun zamandır zayıf bağışıklık fonksiyonu ve enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık ile ilişkilendirilmiştir.

B vitaminleri

Gezegenimizdeki bakterilerden insanlara kadar tüm yaşam formlarının varlığı için gereklidir. Sekiz farklı B vitamini türü vardır ve bunların her biri çok çeşitli metabolik ve düzenleyici işlemlerden sorumludur. Basitçe söylemek gerekirse, B vitaminleri olmadan vücudumuzdaki herhangi bir dokuyu hareket ettiremez, düşünemez veya inşa edemez ve onaramazdık. Ayrıca bu besinlerin bağışıklık sistemimizi güçlendirmede önemli bir rol oynadığına dair önemli kanıtlar vardır. Folik asit ve B12 eksiklikleri  beyaz kan hücrelerinin üretimini ve aktivitesini etkileyerek bağışıklık tepkilerini büyük ölçüde değiştirebilir. Ayrıca sistemik inflamasyonu artıran ve diğer birçok hastalığı tetikleyen hiperhomosisteinemi adı verilen bir duruma da yol açabilirler.

D vitamini

 D vitamini, antibiyotikler uygulanmadan önce tüberküloz tedavisinde bilmeden kullanılırdı. “Tüberkülozu tedavi etmek için morina karaciğeri yağı ve güneş ışığına maruz kalma kullanıldı – bu tedavilerin her ikisi de D vitamini açısından zengin. D vitamini eksikliği, sedef hastalığı, multipl skleroz dahil olmak üzere çeşitli otoimmün bozuklukların gelişme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Dahası, bu mikro besin, beyaz kan hücrelerini aktive etmeye ve çoğaltarak çeşitli hastalıklara karşı savunmamızı güçlendirmeye yardımcı olur.

Çinko

Çinko teknik olarak bir vitamin olmasa da sağlığımız için en önemli besinlerden biridir. Büyümemiz, gelişmemiz ve sinir ve üreme sistemlerimizin işleyişi için gereklidir. Çinko olmazsa bağışıklık sistemimiz de zarar görür. Araştırma çinkonun beyaz kan hücrelerinin üretimi ve işlevi üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu öne sürüyor. Aynı zamanda, bağışıklık sistemi tepkilerinin etkinliğini artırabilen bir bileşen olan bir bağışıklık uyarıcısı olarak da işlev görebilir. Ayrıca, birçok çalışma çinkonun, çoğunlukla DNA zincirlerini koruyarak ve onararak kansere karşı özellikler sergileyebileceğini göstermiştir. Çinkoyu kepekli tahıllar, süt ürünleri, et, mercimek veya kuruyemiş gibi birçok temel gıda maddesinde bulabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.