enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hacca Nasıl Gidilir (Hacca Giderken Yapılması Gerekenler Nelerdir?)

Hacca gitmek için ne kadar para gerekli? Hacca gitmek için gerekli şartlar nelerdir? Kurasız hacca gidilir mi? ilk defa hac başvurusu nasıl yapılır? Hacca giderken neler alınır? Hacca gitmek neler yapılır? Hacca giderken ne giyilir? Hacca giderken ilk nereye gidilir? Hac hakkında bilmemiz gerekenleri sizler için araştırdık…

Hacca Nasıl Gidilir (Hacca Giderken Yapılması Gerekenler Nelerdir?)
6 Mayıs 2023 00:03 | Son Güncellenme: 5 Mayıs 2023 11:48
A+
A-

HACCA GİDERKEN YAPILACAK VAZİFE VE DUALAR

Not: Önce evde iki rekât yolculuk namazı kılıp, dua etmeli. Sonra ev halkı ve komşularla helalleşip, evden Ayetel-Kürsü’yü okuyup çıkmalı.

MEDİNE’DE YAPILACAK VAZİFE VE DUALAR:

1) Medine’de (KIRK) vakit namazlarını mutlaka Peygam- ber Efendimizin Mescidinde (Mescidi Nebevi) kılıp, her vaktin arkasından en azından kaza namazı kılmalı.

2) Medine’de bol bol salâvat getirilmeli. Mesela; (Alla hümme Salli Ala Muhammedin ve Ala Ali Muhammed) gibi. (Cezallahü Anna Muhammeden Mahü ve Ehlüh) gibi. (Sallallahu Ala Muhammed) gibi.

3) Çarşılarda alışveriş esnasında, (La ilahe illallahu Vahdehula Şerikeleh Lehul Mülkü Velehül Hamdü Vehüve Ala Külle Şey’in Kadir…) demeli. Bu söylendiğinde bir milyon sevap yazılıp, bir milyon günah silinir.

4) Ziyaretlere giderken yollarda bol bol KULHU (İhlâsı Şerif) okuyup oradaki mübarek zatların ve Ümmeti Muhammed’in ruhuna bağışlamalı.

5) Küba Mescidi’nde mümkün olursa iki rekât namaz kılmalı, kılınan bu namaz umre yerine geçer. İmkân olursa Küba Mescidi’ni birden fazla ziyaret edip, orada namaz kılmalı.

6) Yedi Mescidler’de ikişer rekât namaz kılmalı.

7) Peygamberimizin kabrinin bulunduğu Yeşil Kubbe’yi görünce bol bol dua edilmeli. Cennet’ül Baki Mezarlığı’nı sabah ve ikindi namazından sonra ziyaret edip, bol bol Kulhü (İhlâsı Şerif) bağışlamalı.

8) Namazları Peygamberimizin Mescidi’nde kılarken Cennet Bahçesi’nde mümkünse kılmaya özen gösterilmesi (minber ile kabir arası) veya yakınlarında. Namazdan sonra türbeyi ziyaret etmeli, ederken de, “Essalatu Vesselamu Aleyke Ya Resulallah, Essalatu Vesselamu Aleyke Ya Habiballah, Esselatu Vesselamu Aleyke Ya Seyyidel Evveline Vel Ahirin…” demeli.

MEKKE’DE YAPILACAK VAZİFE VE DUALAR:

1) Medine yakınlarında (Zülhüleyfe) de ihrama girip, Umre’ye niyet edip, iki rekât namaz kılmalı. Birinci rekâtta ‘Kafirun’, ikinci rekâtta ‘Kulhu’ okumalı. Bol bol LEBBEYYK okumalı. Yorulunca “SUBHANALLAHI “LAILAHE ILLALLAH…” VEBİHAMDIH…” veya deyip bol bol dua etmeli.

2) Kâbe’yi ilk görünce yapılan dualar kabul olduğundan güzel ve bol bol hayırlı dualar etmeli. Ümmeti Muhammed’in kurtuluşu için dua etmeli.

3) Umre tavafı yaparken, tavafa Hacerul Esved’ten başlayıp, “Subhanallahi Velhamdulillahi Vela İlahe illal- lahu Vallahu Ekber…” demeli. Makamı İbrahim’de, ‘Al- lahumme Salli ve Allahumme Barik’ten sonra Salavatı Âdem, “Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin Ve Adem’e ve Nuh ve İbrahime ve Musa ve İsa Vema Beynehum Minen Nebiyyine Vel Murselin Salavatulla- hi Ve Selamuhu Aleyhim Ecma’in…” demeli. Rüknü Yemani’yi öpüp, el sürmeli. Hacerül Esved’e kadar, “Rabbena Atina ve Rabbenağfirli…” demeli.

Not: İhramlı iken ilk üç Şavt’ta sağ omuz biraz açılır ve biraz hızlı yürünür.

4) Bol bol zemzem içilip, dua edilir. İki rekât, vacip olan tavaf namazı kılınır. Birinci rekâtta Kafirun, ikinci rekât- ta Kulhü okumalı ve dua etmeli. Dualar o zaman kabul edilir.

5) Safa ve Merve Tepeleri arasında dört gidiş ve üç gelişli yürümeli. Safa ve Merve tepelerinde, ‘İnnessefa Vel Mervete Minşeairillah… Ayeti okumalı. Safa ve Merve arasında say’a başlarken her koşmada tekbir getirilmeli, yürüyüş bittikten sonra traş olup, ihramdan çıkmalı.

6) Normal elbiselerle Arefe gününe kadar bol bol tavaf yapmalı. Umre yapmak istenildiğinde ihrama girip Umre Camii’ne gidilir. İki rekât umre namazı kıldıktan ve niyet yapıldıktan sonra, Umre yapılır.

7) İlk tavaf ve Umre, Peygamber Efendimiz ve ümmetine bağışlanmalı.

8) Ziyaretlere giderken, ‘Kulhü’ okuyarak gitmeli, Nur Dağı ve Sevr Mağarası’nı ziyaret etmeli. Cennetül Mualla’ya ikindiden sonra gidip, Hz.Hatice’yi de ziyaret edip, dualar okumalı.

9) Mekke’de bol bol, ‘Kulhü’ okumalı, “Subhanallahi Vebihamdih, Lailahe illallah…” demeli. Bol bol kaza namazı kılıp, günde en azından iki defa tavaf etmeli.

10) Arefe gününden bir gün önce ihrama girilir ve Hacca niyet edilir. Arafat’a çıkılır. Arafat’ta bin ‘Kulhü’, bin ‘Salâvat’, bin kere de, “La ilahe illallahu Vahdehula Şerikeleh…” deyip, bol bol dua etmeli. Arafat’ta yapılan dular kabul olunur.

11) Arafat’tan Müzdelife’ye akşamdan sonra inerken yol- da, “Estağfirullah El Azim, tövbe Yarabbi…” demeli. Müzdelife’de şeytan taşlamak için yetmiş taş toplanır ve bol bol zikir edilir. En az bin kez, “Subhanallahi Vebi- hamdih ve Lailahe illallah…” demeli.

12) Bayram günü sabah namazından sonra, vakfe yapılır. Öğlenden sonra büyük şeytana yedi taş atılarak şeytan taşlanır. Mina’da traş olunur ve otellere gidilir. O gece Farz Tavafı ve Safa ile Merve arasında say yapılır. Bay- ramın ikinci ve üçüncü günleri her şeytana yedişer taş atılır ve böylece Hac vazifesi bitmiş olur.

13) Mekke’den ayrılmadan önce son gün Vacip olan Veda Tavafı yapılır.

 

 

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.