enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Günde Ne Kadar Su İçmeliyiz?

Sağlık uzmanları genellikle insanlara günde sekiz bardak su içmelerini tavsiye eder. Bu genellikle “8×8” kuralı olarak bilinir. Yine de herkes için geçerli olmayabilir.

Günde Ne Kadar Su İçmeliyiz?
20 Temmuz 2022 18:19
A+
A-

Vücut gün boyunca, çoğunlukla idrar ve ter yoluyla ve ayrıca nefes alma gibi düzenli vücut işlevlerinden sürekli olarak su kaybeder. Dehidrasyonu önlemek için, her gün içecek ve yiyeceklerden bol miktarda su almanız gerekir.

Her gün ne kadar su içmeniz gerektiğine dair birçok farklı görüş var. Sağlık uzmanları genellikle günde yaklaşık 2 litreye veya yarım galona eşit olan sekiz adet 8 onsluk gözlük önermektedir. Buna 8×8 kuralı denir ve hatırlanması çok kolaydır.

Bununla birlikte, bazı uzmanlar, susamasanız bile gün boyunca sürekli su içmeniz gerektiğine inanmaktadır. Çoğu şeyde olduğu gibi, bu bireye bağlıdır. Birçok faktör (hem iç hem de dış) nihayetinde ne kadar suya ihtiyacınız olduğunu etkiler.

Ne kadar suya ihtiyacınız var?

Ne kadar suya ihtiyacınız olduğu birçok şeye bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Yetişkinler için  genel tavsiye şu şekildedir:

Kadınlar için günde 11,5 bardak (2,7 litre)

Erkekler için günde 15,5 bardak (3,7 litre)

Buna sudaki sıvılar, çay ve meyve suyu gibi içecekler ve yiyecekler dahildir. Suyunuzun ortalama yüzde 20’sini yediğiniz besinlerden alırsınız.

Başka birinden daha fazla suya ihtiyacınız olabilir.

Nerede yaşıyorsun; Sıcak, nemli veya kuru alanlarda daha fazla suya ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca dağlarda veya yüksek rakımda yaşıyorsanız daha fazla suya ihtiyacınız olacaktır.

Yeme düzeni; Çok fazla kahve ve diğer kafeinli içecekler içerseniz, ekstra idrara çıkma yoluyla daha fazla su kaybedebilirsiniz. Yemeklerinizde tuzlu, baharatlı veya şekerli yiyeceklerde yüksekse, muhtemelen daha fazla su içmeniz gerekecektir. Veya taze veya pişmiş meyve ve sebzeler gibi su içeriği yüksek, nemlendirici gıdaları çok fazla yemiyorsanız daha fazla su gereklidir.

Sıcaklık veya mevsim; Sıcak aylarda terleme nedeniyle soğuk aylara göre daha fazla suya ihtiyacınız olabilir.

Ne kadar aktifsin; Gün içinde aktifseniz veya çok yürüyorsanız veya ayakta duruyorsanız, masa başında oturan birinden daha fazla suya ihtiyacınız olacaktır. Egzersiz yapıyorsanız veya yoğun bir aktivite yapıyorsanız, su kaybını karşılamak için daha fazla içmeniz gerekecektir.

Hamilelik; Hamileyseniz veya bebeğinizi emziriyorsanız, susuz kalmamak için fazladan su içmeniz gerekir. Ne de olsa vücudunuz işi iki (veya daha fazla) için yapıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.