enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Göbek Yağının İnanılmaz Zararları (Göbek Yağından Nasıl Kurtulabiliriz?)

Göbek yağı, adından da anlaşılacağı gibi, karın bölgenizde taşınan fazla kilodur aslında. Uzmanları göbek yağına atıfta bulunduklarında, deri altı yağın aksine visseral yağa atıfta bulunurlar. Visseral yağ, vücudunuzun daha derinlerinde, organlarınıza daha yakın depolanan yağ anlamına gelir. Visseral yağın genellikle deri altı yağdan daha tehlikeli olduğu kabul edilir.

Göbek Yağının İnanılmaz Zararları (Göbek Yağından Nasıl Kurtulabiliriz?)
5 Haziran 2023 11:55
A+
A-

 Çalışmalar, karın çevresinde iç organ yağı taşımanın bir dizi ciddi sağlık şikayeti riskini artırdığını göstermiştir. Bunlar kalp hastalığı, diyabet, felç ve yüksek tansiyonu içerir. Son araştırmalar ayrıca göbek yağı ve kanser arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. 

Çeşitli araştırmalar, aşırı karın ağırlığının arkasındaki nedenleri ve neden bazı insanların buna diğerlerinden daha eğilimli olabileceğini inceledi. Hormonlar, yaş, cinsiyet ve genetik tüm öne sürülmüştür.

Kastamonu Haber ekibimizi araştırmalarına göre; Prof.Dr. Güner Sönmez; Sosyal medyada yayınladığı yazısında; En tehlikeli yağlar göbek çevresinde biriken yağlardır. Buna karın yağı anlamında viseral yağ denir.

Karın yağları, sitokin denilen proteinleri üreterek vücutta iltihabı tetikler. Bu birçok kronik hastalığa yol açar. Ayrıca kan basıncını arttıran anjiotensinin öncüsünü üretir.

Karın yağlarının sebep olduğu veya tetiklediği hastalıklar:

-İnsülin direnci, tip 2 diyabet
-Hipertansiyon
-Kalp damar hastalıkları
-Meme kanseri
-Kalın bağırsak kanseri
-Astım
-Uyku apnesi
-Bunama
-Felç

En geniş bel çevresi olanlarla normal bel çevresine sahip olanların karşılaştırıldığı farklı araştırmalarda:

•Kalp hastalığı riskinin 2 kattan fazla arttığı
•Bunamanın 3 kat arttığı
•Astım riskinin %37 arttığı
•Kalın bağırsak polibi ve kanser riskinin arttığı bildirilmiştir.

Viseral yağı önlemek veya kurtulmak için yapılacaklar:

1. Beslenmeyi düzelt. Yeterli protein, tam tahıllı ürünler ve sebze tüket. D vitamini ve kalsiyum eksikliği olmamasına dikkat et, olursa takviye al.

2. Alkol, gazoz, meyve suyu gibi bol kalorili içecekleri bırak veya azalt.

3. Hareket et, spor yap. Günde 30-45 dakika orta yoğunluklu egzersiz yapmaya çalış. Haftada 2-3 gün, ağırlık kaldırma gibi egzersizlerle kas kütleni arttır.

4. Sigara içme.

5. Yeterli uyu, uykusuz kalma. Çok da uyuma (7-7,5 saat iyidir).

6. Aralıklı oruç yapmaya çalış.

Son olarak; İşlenmiş gıdalardan, paket ürünlerden, abur cuburdan uzak durun.

Prof. Dr. Güner Sönmez, sözlerini şu cümlelerle bitirdi: Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.

 

Göbek Yağlarını azaltmanın 4 önemli yolu

1. Sağlıklı bir diyet sürdürün

“Göbek yağı diyet planı” diye bir şey yoktur, ancak besinler açısından zengin, dengeli bir diyet yemek, genel sağlığınızı iyileştirmek için çok önemli bir adımdır.

Bu, beş ana gıda grubundan çeşitli sağlıklı seçenekler yemek anlamına gelir: meyveler ve sebzeler, nişastalı gıdalar, proteinler, yağlar ve süt ürünleri (veya süt ürünleri alternatifleri). 

Bazı araştırmalar, yüksek proteinli bir diyetin iç organlardaki yağlanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürse de, durumun   bu olduğunu doğrulamak için henüz yeterli araştırma yoktur.

Bununla birlikte, yeterli miktarda protein tüketmek ve onu doğru kaynaklardan almak kesinlikle kilo verme yolculuğunuzda size yardımcı olabilir. Protein açısından zengin besinler, daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, bu da açlığı azaltabilir ve dolayısıyla genel kalori alımınızı azaltabilir. 

Protein, aktif bir yaşam tarzı için de gereklidir. Enerji sağlar ve kaslar dahil vücudumuzu büyütmek ve onarmak için kullanılır.

Sağlıklı protein kaynakları şunları içerir:

  • Fasulye, bezelye ve mercimek
  • Peynir, yoğurt ve süt
  • Somon veya uskumru gibi yağlı balıklar dahil balık
  • Yumurtalar
  • Tofu, tempeh ve diğer bitki bazlı et alternatifleri
  • Yağsız et ve kıyma kesimleri
  • Tavuk ve diğer kümes hayvanları 

Yemeklerinizi yüksek lifli nişastalı yiyecekler etrafında oluşturun ve her gün en az beş porsiyon meyve ve sebze yediğinizden emin olun. Yağsız proteinleri, kompleks karbonhidratları ve iyi yağları tercih edin.

Nişastalı gıdalar olarak da bilinen kompleks karbonhidratlar, enerjiyi yavaşça serbest bırakır ve kan şekeri seviyelerimizi düzenlemeye yardımcı olur. 

Nişastalı yiyecekler, yediğiniz yiyeceğin üçte birinden biraz fazlasını oluşturmalıdır. Sağlıklı seçeneklere örnekler:

  • Patates ve tatlı patates
  • Esmer pirinç
  • kepekli makarna
  • Yulaf
  • Kepekli ekmekler 12

Yağ, vücudumuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu temel bir makro besindir. Ancak, çok fazla yediğimizde ve yanlış türde yediğimizde yağ bir sorun haline gelir.

Tüm yağlar eşit yaratılmamıştır. Kilo vermek istiyorsanız, diyetinizdeki trans ve doymuş yağ seviyelerini azaltmaya çalışın. (Bu bilgi genellikle gıda ambalajlarında bulunur.)

Şeker veya katkı maddeleri bakımından yüksek olabilen az yağlı seçenekleri tercih etmek yerine, sağlığınızı gerçekten iyileştirebilecek sağlıklı yağlar açısından zengin gıdaları seçin.

Sağlıklı yağlar içeren yiyecekler şunları içerir:

  • Zeytin, kolza tohumu ve ayçiçek yağları
  • Avokado
  • Fındık
  • yağlı balık 

Porsiyon kontrolü yapın, çok çeşitli yiyecekler yiyin ve ne yiyip içtiğinize dikkat edin. Dikkatli yeme kilo kaybı için güçlü bir araç olabilir. 


2. Şekeri azaltın

İlave şeker içeren çok fazla yiyecek yiyorsanız, muhtemelen ‘boş kalori’ olarak adlandırılan şeyleri tüketiyorsunuzdur. Bu, diğer birçok besin maddesini sağlamayan yüksek kalorili yiyecekler anlamına gelir. Şekeri, özellikle ilave şekeri azaltmak, kalori alımını azaltabilir ve kilo vermenize yardımcı olabilir. 

Diyetlerimizde şaşırtıcı miktarda şeker içeceklerden gelir.    Yüksek düzeyde şeker içerebilen gazlı içecekler, squash, enerji içecekleri ve spor içeceklerini azaltın. Çay veya kahvede şeker alırsanız, onu bir tatlandırıcı ile değiştirmeyi deneyin.

Meyve suları ve smoothie’ler de yüksek düzeyde şeker içerir. Alımını günde sadece 150 ml ile sınırlandırmalısın. 

Alkol ayrıca şeker ve kalori bakımından da çok yüksektir. Alkol tüketimini azaltmanın çeşitli sağlık yararları olabilir; kilo vermek bunlardan sadece biri. 

3. Güç antrenmanı ve kardiyoyu karıştırın

Göbek yağını hedef alan belirli bir egzersiz yoktur, bu nedenle bunun yerine tüm vücut yaklaşımını tercih edin. Çalışmalar, kardiyo ve kuvvet antrenmanının bir kombinasyonunun, birinden veya diğerinden daha fazla kilo kaybına yol açabileceğini gösteriyor. 

Yüksek yoğunluklu interval antrenmanı (HIIT), güç ve kardiyoyu birleştirir ve sayısız sağlık yararı nedeniyle övülür. Hızlı bir şekilde forma girmenize yardımcı olabilir ve çoğu insan için erişilebilir bir egzersiz şeklidir. Bazı araştırmalar, göbek yağını bile hedefleyebileceğini öne sürdü. 20

4. Stresinizi azaltın

Zihinsel sağlığınıza bakmanın fiziksel faydaları da olabilir. Stres, kaygı, depresyon ve yorgunluk, kilo almanıza katkıda bulunabilecek ve kilo vermenizi zorlaştırabilecek faktörlerdir. 


Meditasyon ve farkındalık, stresi azaltmanıza ve ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir. Sevdiklerinizle vakit geçirmek veya bir hobi ile uğraşmak gibi sizi mutlu eden şeyleri de mutlaka yapmalısınız.

Yeterince uyuduğunuzdan emin olmak, zihinsel sağlığınızı iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Uyku hijyeninizi iyileştirmek, dinlendirici bir gece uykusunu teşvik etmenin harika bir yoludur.

Bu, kafein alımınızı azaltmak, yatmadan önce elektronik cihazlardan kaçınmak veya bir uyku vakti programına bağlı kalmak kadar basit olabilir. Okuma veya meditasyon gibi rahatlatıcı bir gece ritüeli de dinlenmenize yardımcı olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.