enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Fazla Karbonhidrat Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Karbonhidrat açısından zengin gıda maddelerini aşırı yemek, vücudunuz üzerinde zararlı sağlık etkilerine sahip olabilir.

Fazla Karbonhidrat Tüketiminin Zararları Nelerdir?
28 Ocak 2023 14:15
A+
A-

Vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlamak için proteinler, şeker, karbonhidratlar, yağlar, lifler, vitaminler ve mineraller gibi besinlerin alınması önemlidir. Vücut, büyüme ve vücuttaki diğer işlemler için enerjiye ihtiyaç duyar. Belirli bir besin maddesinden bahsetmişken, vücudunuz için karbonhidratlar ne kadar önemliyse, bu besinin aşırı tüketimi vücudunuz için zararlı olabilir. Yüksek miktarda karbonhidrat içeren gıda maddelerinin fazla tüketilmesi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Karbonhidrat yönünden zengin yiyecekler arasında şekerli ürünler, beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates cipsi, rafine un vb. bulunur.

İşte aşırı karbonhidrat tüketmenin 5 zararı;

1. Düşük metabolizma hızı

Çok fazla karbonhidrat yemek metabolizma hızınızı yavaşlatabilir. Ve düşük metabolik hız kilo alımına neden olabilir . Bu nedenle, diyetinizde doğru besin dengesini korumak önemlidir.

2. Yüksek kan şekeri

Çok fazla karbonhidrat almanın bir başka olumsuz etkisi de kan şekeri seviyelerinin yükselmesidir. Ve bu seviyeleri korumak için pankreas insülin salgılar ve bu da vücutta yüksek insülin ile sonuçlanır. Aşırı kilolu olmaya ve hatta daha fazla şeker isteğine yol açabilir.

3. Daha az insülin üretimi

 Hiperinsülinemi dışında , uzun süreli zengin karbonhidrat diyeti tüketimi de pankreasın belirli bir noktadan sonra daha az insülin salmasına neden olabilir. Bu da kişiyi önemli bir sağlık sorunu olan şeker hastalığına yatkın hale getirebilir.

4. Artan kolesterol

Çok fazla karbonhidrat olması da vücuttaki kolesterol seviyelerini artırabilir. Kandaki kalp hastalıklarına neden olabilecek kötü kolesterolü (trigliseritleri) yükseltir.

5.Kilo almak

Karbonhidratlar, gram başına 4 kalori ile konsantre bir kalori kaynağıdır. Ve pirinç, makarna ve ekmek gibi karbonhidrat ağırlıklı yemeklerin büyük porsiyonları yüzlerce – veya bazı durumlarda binin üzerinde – kalori içerebilir. Alışkanlık olarak aşırı karbonhidrat yiyorsanız, fazla kalori kilo almanıza neden olabilir. Bu, özellikle beyaz un gibi şekerler ve rafine karbonhidratlar için geçerlidir, çünkü yüksek kalori miktarlarına rağmen sizi tok tutmazlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.