Evde İlkyardım Nasıl Yapılır (İşte Hayat Kurtaracak Doğal ve Pratik İlk Yardım Bilgileri)
Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. Evde, köyde, işte başımıza gelebilecek bazı durumlar içinde ilk yardıma ihtiyacımız olabiliyor. İşte bu pratik, kolay ve çok rahatlatıcı ilk yardım bilgilerini sizler için araştırdık.
Ev kazalarını önlemek için neler yapılabilir? Evdeki tehlikelere karşı neler yapmamalıyız? İlk yardımda neler yapılmalı? İlk yardımda müdahale sırası nasıl olmalıdır? İlk yardım müdahalesi nasıl yapılır? Evde ve İşte ilk yardım nasıl yapılır? Ev kazaları için ilk yardım bilgileri
Bu babda elimizde olmadan evde, işte, köyde, yolda, tarlada vb, yerlerde meydana gelen kaza, vücuttaki ağrı- sızılara karşı, evinizde en pratik şekilde, doktora ve hastahaneye yetişene kadar yapılabilecek basit müdahaleleri zikredeceğiz.
Yanık ve haşlanmalarda ilk yardım nasıl yapılır?
Mutfakta yemek yapılırken, bazen dalgınlıkla kendiniz veya çocuğunuz yanar, haşlanabilir. Bu durumlarda, diş macunu (içindeki mentolün, nane aromasının soğutucu, serinletici etkisinden dolayı), buz basarız, ilk müdahaleyi yaparız, o anda sadece sıcağın hararetini aldığımızı hiç düşünemeyiz. Bu müdahale yanığa bir fayda sağlamaz. Eğer o anda evinizde bulunan, zeytinyağı veya balı yanığa sürerseniz, sonra yanık bahsindeki kremleri uygularsanız, yanıkta ağrı, sızı olmaz ve iz bırakmaz.
Mide ekşimesinde ilk yardım nasıl yapılır? : Mide ekşimesi anında civan perçemi ve kantaron karışımını kaynatıp balla tatlandırarak günde 3 su bardağı içmeye devam ediniz.
Mide Bulantısı Kusma için ilk yardım nasıl yapılır? : Bazen bozuk ve tiksindiğimiz gıdaları yiyince midemiz bulanır. O esnada nane kaynatılıp balla tatlandırılarak bir su bardağı içilir, ya da elma ve ayva, eğer evde varsa ekşinaz, ekși nar pekmezi yenir.
Kaşıntılarda ilk yardım nasıl yapılır? : Bazen yediklerimiz (acılı, turşu vs.) dokunup egzamalı yerlerimizi bıçakla kesecek oluruz. Bu esnada l su bardağı suya, 1 limon sıkıp içersek kaşıntıdan kurtuluruz.
Kanamada ilk yardım nasıl yapılır? : Elimiz herhangi bir yerimiz kesilince, kanımız akar, “akacak kan damarda durmaz” diyemeyiz.
Eğer akik yüzük takıyorsak, akiği hemen kanayan yere bastırınız. Ya da ayva meyvesi varsa ayvanın üzerindeki tüyler yaraya basılır. Ya da bakla, meşe palamudu kanayan yere basılır. Kasap elini keserse, hayvanın böbreğini ortadan kanayan yere basılır. Kan durdurucu iğneyi, iki araştırmacı bilim adamı kasabın bu pratik çözümünden hareketle icat etmişlerdir.
İltihaplı yaralara ilk yardım nasıl yapılır?: iltihaplı yaralara kına yakılır.
Susuzluk için ilk yardım nasıl yapılır? : Susadıkça, yazın sıcağında vücudumuz hararetten bitap düşünce, cola, gazoz gibi hararetimizi artıcılar değil, serinletici ve soğutucu içecekler alınız. Hararet karaciğerden kaynaklanır. Ekşi gıdalar suzuzluğu giderir. Bir su bardağı soğuk suya, 1 adet limon sıkıp içiniz. Susuzluğunuz gidecektir. Salatalık ve ekşi nar yiyiniz.
Ateş Düşürmek için ilk yardım nasıl yapılır? : Vücuda , sirkeyle pansuman yapılır. 2 yemek kaşık sirkeyi bir su bardağına katılıp, soğuk suyla doldurulup içilir.
Öksurük Balgamı için ilk yardım nasıl yapılır? : 1 kaşık çemen ununa 2 kaşık bal katıp karıştırılarak yenir.
Balgam söktürücü için ilk yardım nasıl yapılır? : Bir ölçek keten tohumuna, 2 ölçek bal katılıp yenir. Bamya pişirilip yenmeye devam edilir.
Ayak Şişi ve burkulma için ilk yardım nasıl yapılır? : Bazen yolda yüruken dengenizi kaybeder, düşersiniz, ayağınızı burkulur. Ayağınız şişer böyle hallerde, soğan doğranır, biraz tuz ve zeytinyağı katılıp şiş olan yere bağlanır. Kırık çıkık var mı diye filim çektirmeyi ihmal etmeyiniz.
Fazla yemekten kalp sıkışmasında ilk yardım nasıl yapılır? : Kalp hastalarının fazla hamurlu yiyince kalbinin sıkıştığını biliyor musunuz? Hatta normal insanların bile fazla hamurlu yediklerinde, midelerini tıka basa doldurduklarında kalpleri sıkışır. Çünkü kalp midenin üzerindedir. Madenin 1/3’ünün boş bırakılma sünneti seniyyesi bunun içindir.
Mide fazla şişerse, oturarak – eğilerek mideyi daha da sıkıştırıp kalbe yaklaştırıyorsunuz, kalp sancı-sızı yapar. Böyle durumlarda yürümek veya koşmak uygundur. 1 su bardağı sıcak bal şerbeti (Hazım kolaylaştırıcı) içilir, yürüme ve koşma gibi sporlar yapılır. Sıcak bal şerbetini içtikten sonra sırt üstü yatılır, mide serbest kalır, kalbi sıkıştırmaz.
İshal için ilk yardım nasıl yapılır? : İshal durumlarında, kahve içine limon sıkılıp içilir. Soğuk bal şerbeti içilmeye devam edilir. Ekşi gıdalar yenir.
Kabızlık için ilk yardım nasıl yapılır? : Kabızlık hallerinde sıcak bal şerbeti içilir, sinameki kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilir.
Güneşlenme için ilk yardım nasıl yapılır?: Güneşlenmeye gidince sırtınızın yanmaması için, kakao yağı, ya da parafin (mum) sürün, güneş kremlerinin temel hammaddesi parafindir.
Çocukta kulak ve göz ağrısı için ilk yardım nasıl yapılır?: Anne sütünden 2-3 damla kulağa ve göze damlatılır.
Gaz ve mide şişi için ilk yardım nasıl yapılır? : Nane yada rezene, ya da çörek otu kaynatılıp balla tatlandırılarak bir su bardağı içilir.
Baş ağrısı için ilk yardım nasıl yapılır?: Söğüt yaprağı, selvi kozalağı kaynatılıp balla tatlandırılarak bir su bardağı içilir. Oğul otu, Karabaş Otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. Aspirin yerine söğüt kabuğu veya söğüt yaprağı kaynatıp içmek daha iyidir. Çünkü aspirin maddesi alan salisilik asit söğüt kabuğunda yeterince mevcuttur.
Kaynak: Alternatif Tıp ve Şifa Sofrası Kitabı (Mustafa Özer)