En Yaşlı İl (Emekli Kenti) Sinop ve Kastamonu (Gençlere İş Yok)
Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) tarafından illere göre yaş verileri açıklandı.En Yaşlı İl yani Emekli Kenti olma özelliğini kaybetmeyen komşumuz Sinop ve Kastamonu…
TÜİK verilerine göre ilk üç sırayı Karadeniz illeri aldı. Birinciliği yüzde 20,1 ile en yaşlı nüfusu barındıran il komşumuz Sinop olurken, ikinciliği yüzde 19,2 ile Kastamonu alırken üçüncülüğü yüzde 17,8 ile Artvin oldu. Daha önceki yıllarda da ilk üç sırayı aynı iller paylaşmıştı.
TÜİK hesaplamalarına göre, toplam nüfus içinde en yüksek olduğu il snayısı 2016 yılında 8 iken, 2021 yılında 22 oldu. Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının en yüksek olacağı il sayısının 2025 yılında 33’e çıkacağı tahmin edildi.
“BURALAR EMEKLİ KENTİ”
Rasim Akliman (70), “Sinop, Türkiye’nin emekli kenti. Nüfus az, mutlu kent. Yaşlı nüfusu olması da emekli kenti olması. Emekli olanların başka bir yere gitmemesi, buraya yerleşmesi. Sinop, Kastamonu, Çankırı mesela yakın illerde işsizliğin en fazla olduğu il Sinop ve Kastamonu. Onun için de göç veriyorlar. Mesela İstanbul’da 500 bin üzerinde Sinoplu ve 600 bin civarı Kastamonulu var, neden var? İşsizlikten dolayı. Daha önce gidip yerleşmişler olan bu maalesef” ifadelerini kullandı.
“İŞSİZLİK DOLAYISIYLA EN YAŞLI İL”
Soner Bozkurt “İşsizlik dolayısıyla en yaşlı il Kastamonu ve Sinop. Okuyanlar burada durmuyor. İş sahası dışarıda fazla olduğu için kaçıyorlar. Kaçtıkları zaman da sadece yaşlılar kalıyor burada. Onlar da burada geçimlerini sağlıyorlar. Dışarıya kaçıp gidip, yaşını doldurup emekli olanlar da memleket hasreti yaşadıkları için geri geliyorlar tarım işiyle uğraşıyorlar” diye konuştu.
“KASTAMONU’DA İŞ OLMADIĞI İÇİN MECBUREN BÜYÜK YERLERE GİDİYORLAR”
Vatandaş Mertol Taşkın, “Kastamonu ve Sinop’un doğru dürüst geliri yok. Millet zorla geçiniyor. Yemiyor, içmiyor çoluğu çocuğu okutuyor. Çocuklar okuduğu zaman iş olmadığı için mecburen büyük yerlere gidiyorlar. Büyük yere gittikleri zaman da bizim memlekete bir daha ihtiyaç duymuyorlar” dedi.
“GENÇLER KASTAMONU’DA İŞ POTANSİYELİ OLMADIĞI İÇİN ŞEHİR DIŞINA GİDİYOR”
Vatandaş Özhan Ahmet Öngürü ise “Gençler Kastamonu ve Sinop’ta iş potansiyeli olmadığı için şehir dışına gitmek zorunda kalıyorlar. Gittikleri yer, İstanbul’dur, Ankara’dır veya yurt dışıdır. Oralara göç ediyorlar. Bizler emekliler olarak buradayız her zamanki gibi” ifadelerini kullandı.