enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bitter Çikolatanın 5 Sağlık Faydası

Bitter çikolata, sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek besinlerle yüklüdür.

Bitter Çikolatanın 5 Sağlık Faydası
19 Mart 2022 17:29 | Son Güncellenme: 19 Mart 2022 17:34
A+
A-

Kakao ağacının çekirdeğinden yapılmış, bulabileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Araştırmalar, bitter çikolatanın sağlığınızı iyileştirebileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösteriyor.

İşte bilim tarafından desteklenen bitter çikolata veya kakaonun sağlığa 5 faydası;

Kan akışını iyileştirebilir ve kan basıncını düşürebilir

Bitter çikolatadaki flavanoller, arterlerin astarı olan endotelyumu nitrik oksit (NO) üretmesi için uyarabilir. NO’nun işlevlerinden biri, atardamarlara gevşemeleri için sinyaller göndermektir, bu da kan akışına karşı direnci düşürür ve dolayısıyla kan basıncını düşürür. Birçok kontrollü çalışma, etkileri genellikle hafif olsa da, kakao ve bitter çikolatanın kan akışını iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.

HDL’yi yükseltir ve LDL’yi oksidasyondan korur

Bitter çikolata tüketmek, kalp hastalığı için birkaç önemli risk faktörünü iyileştirebilir. Kontrollü bir çalışmada, kakao tozunun erkeklerde oksitlenmiş LDL (kötü) kolesterolü önemli ölçüde azalttığı bulundu. Ayrıca yüksek kolesterolü olanlar için HDL’yi artırdı ve toplam LDL’yi düşürdü. Oksitlenmiş LDL, LDL kolesterolün serbest radikallerle reaksiyona girdiği anlamına gelir. Bu, LDL partikülünün kendisini reaktif hale getirir ve kalbinizdeki atardamarların astarı gibi diğer dokulara zarar verebilir. Kakaonun oksitlenmiş LDL’yi düşürmesi çok mantıklı. Onu kan dolaşımına sokan ve lipoproteinleri oksidatif hasara karşı koruyan çok sayıda güçlü antioksidan içerir. Bitter çikolatadaki flavanoller ayrıca kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklar için başka bir yaygın risk faktörü olan insülin direncini de azaltabilir.

Kalp hastalığı riskini azaltabilir

Bitter çikolatadaki bileşikler, LDL’nin oksidasyonuna karşı oldukça koruyucu görünmektedir. Uzun vadede, bu, arterlerde çok daha az kolesterol birikmesine neden olarak kalp hastalığı riskinin azalmasına neden olur. Bununla birlikte, biyolojik süreç bilindiğinden (düşük kan basıncı ve oksitlenmiş LDL), düzenli olarak bitter çikolata yemenin kalp hastalığı riskini azaltabileceği akla yatkındır.

Bitter Çikolatanın 5 Sağlık Faydası

Bitter Çikolatanın 5 Sağlık Faydası

Cildinizi güneşten koruyabilir

Bitter çikolatadaki biyoaktif bileşikler de cildiniz için harika olabilir. Flavanoller güneş hasarına karşı koruma sağlayabilir, cilde kan akışını iyileştirebilir ve cilt yoğunluğunu ve nemini artırabilir  Araştırmalar, kakaodaki flavanollerin cilde kan akışını iyileştirebileceğini ve onu güneş hasarından koruyabileceğini gösteriyor.

Beyin fonksiyonunu iyileştirebilir

İyi haber henüz bitmedi. Bitter çikolata, beyninizin işlevini de iyileştirebilir. Kakao ayrıca hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı erişkinlerde bilişsel işlevi önemli ölçüde iyileştirebilir. Sözel akıcılığı ve hastalık için çeşitli risk faktörlerini de iyileştirebilir. Ek olarak, kakao kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddeler içerir ve bu, kısa vadede beyin fonksiyonlarını iyileştirmesinin önemli bir nedeni olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.