enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Elmanın Sağlığa 5 Faydası (Elmanın Yararları Nelerdir)

Dünya çapında 7.000’den fazla farklı çeşidin mevcut olmasıyla, elmanın dünya çapında en çok tüketilen meyve olması şaşırtıcı değildir.

Elmanın Sağlığa 5 Faydası (Elmanın Yararları Nelerdir)
29 Mart 2022 15:46
A+
A-

Elmalar, mutfaktaki çok yönlülüklerine ve aralarından seçim yapabileceğiniz sayısız renk ve aromaya ek olarak, araştırma destekli birçok faydası olan son derece sağlıklı bir meyvedir.

İşte elmanın beş sağlık faydası;

Besleyicidir

Elmalar, besin açısından yoğun meyveler olarak kabul edilir, yani porsiyon başına çok fazla besin sağlarlar. Amerikalılar için mevcut Diyet Yönergeleri, elma gibi bütün meyveleri vurgulayarak 2.000 kalorilik bir diyet için günde 2 fincan meyve önermektedir. Elmalar ayrıca önemli bir antioksidan grubu olan zengin bir polifenol kaynağıdır. Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerden, yani kalp hastalığı ve kanser gibi kronik durumların gelişimine katkıda bulunan zararlı moleküllerden koruyan bileşiklerdir

Kilo kaybını destekleyebilir

Elmalar lif ve su bakımından yüksektir, onları dolgun yapan iki niteliktir. Artan tokluk hissi, iştahınızı yönetmenize yardımcı olduğu için kilo verme stratejisi olarak çalışır. Bu da enerji alımınızı azaltmanıza neden olabilir. İlginç bir şekilde, elma polifenollerinin obezite önleyici etkileri de olabilir.

Kalbiniz için iyi olabilir

Elmalar daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Bunun bir nedeni, çözünür lif içermeleri olabilir. Bu tür lif, kan kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer bir sebep de polifenoller sunmaları olabilir. Bunlardan bazıları, yani flavonoid epikateşin, kan basıncını düşürebilir. Çalışmalar ayrıca yüksek flavonoid alımını daha düşük inme riskiyle ilişkilendirdi. Ayrıca flavonoidler, kan basıncını düşürerek, LDL kolesterol oksidasyonunu azaltarak ve atardamarlarınızda plak oluşumu olan aterosklerozu azaltarak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir . Başka bir araştırma, elma ve armut gibi beyaz etli meyve ve sebzeleri yemeyi felç riskini azaltıyor.

Elma yemek, tip 2 diyabet riskinizi de azaltabilir

Bir araştırma derlemesi, elma ve armut yemenin tip 2 diyabet riskinde %18’lik bir azalma ile ilişkili olduğunu buldu. Aslında, haftada sadece bir porsiyon riski %3 oranında azaltabilir Bu arada, phloridzinin bağırsaklarda şeker alımını azalttığına, kan şekeri yükünün azalmasına ve dolayısıyla diyabet riskinin azalmasına katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.

Bağırsak Sağlığını Destekleyebilir

Elmalar, prebiyotik görevi gören bir lif türü olan pektin içerir. Bu, bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler olan bağırsak mikrobiyotanızı beslediği anlamına gelir. Hem sağlık hem de hastalıkla ilgili birçok işlevde yer alan bağırsak mikrobiyotanız, genel refahınızda önemli bir rol oynar. Sağlıklı bir bağırsak genellikle daha iyi sağlık için anahtardır. Diyet lifi sindirilemediğinden, pektin kolonunuza bozulmadan ulaşır ve iyi bakterilerin büyümesini teşvik eder. Yeni araştırmalar, elmanın bağırsak mikrobiyotanızı faydalı bir şekilde değiştirerek obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.