enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

El ve Ayak Üşümesi Neden Olur? El ve Ayak Üşümesi Nasıl Geçer?

Kış mevsiminde ayaklarınız ve elleriniz hep üşür mü? Yalnız değilsin, kış ayları çoğu insana soğuk eller ve ayaklar getirir ve onları çok hasta hissettirir.

El ve Ayak Üşümesi Neden Olur? El ve Ayak Üşümesi Nasıl Geçer?
16 Ekim 2022 12:06
A+
A-

Kışın Eller ve Ayaklar Neden Soğuktur?

Kışın soğuk eller ve ayaklar yaygın bir olgudur. Soğuk kışa maruz kaldığımızda, ekstremitelerdeki kan damarlarımız daralır. Soğuk kış mevsiminde vücudumuz, hayati organlarımızı sıcak tutmak için sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Bu süreçte el ve ayaklarımızda dolaşan kan miktarını değiştirerek üşümelerine neden olur.

 Kışın el ve ayakların soğuk olmasının nedeni, vücudumuzun iç ısısını düzenleyen kendini savunma mekanizması nedeniyle bacaklarda ve ellerde kan dolaşımının düşük olmasıdır.

Soğuk Eller ve Ayaklar Nedenleri

  • Sıcaklık Değişiklikleri

Soğuk eller ve ayaklar, sıcaklık değişikliklerinden, yaşam tarzı seçimlerinden ve sağlık dalgalanmalarından değişebilir. Diğer bir neden de stres, endişe ve gerginliktir ki, çok stresli ve endişeli olduğunuzda ellerinizin ve ayaklarınızın üşüdüğünü fark etmiş olmalısınız.

  • Kan dolaşımı

Soğuk ayakların bir başka yaygın nedeni. Zayıf kan dolaşımına sahip insanlar, genellikle sıcak kan ekstremitelerine ulaşmadığında, üşümelerine neden olur.

  • Sigara içmek

Kesintisiz kan dolaşımını zorlaştırır. Sigara içmek kanın el ve ayaklara ulaşmasını zorlaştırdığından, sigara içenler genellikle soğuk el ve ayaklardan şikayet ederler.

  • Yüksek Kolesterol seviyeleri

Daha yüksek kolesterol seviyeleri, arterlerde plak oluşumuna yol açarak bacaklarda ve ellerde zayıf kan dolaşımına neden olabilir.

  • Diyabet

Şeker hastalığından muzdarip insanlar, zayıf kan dolaşımı riski altındadır. Diyabet, arterleri daraltan yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur ve bu da dokulara düşük kan akışına neden olur.

  • Sinir Bozuklukları

Ellerin ve ayakların üşümesinin nedeni de sinir bozukluklarıdır. Bu bozukluğa yaralanma veya travma neden olabilir. Sinir bozukluğu belirtileri, teşhis bekleyenlerde ayakların ve ellerin üşümesine neden olabilir.

  • Hipotiroidizm

Düşük düzeyde tiroid hormonları da soğuk el ve ayaklara neden olabilir. Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterince aktif olmadığı ve düşük seviyelerde tiroid hormonu ürettiği zaman ortaya çıkan tıbbi bir durumdur. Düşük tiroid hormonu seviyesi, vücut ısısını ve kan dolaşımını etkileyen metabolizmaya zarar verir. Tiroid fonksiyonu üzerindeki herhangi bir etki, soğuk ayaklara yol açan hipotiroidizme neden olur.

El ve Ayak Üşümesi Neden Olur? El ve Ayak Üşümesi Nasıl Geçer?

El ve Ayak Üşümesi Neden Olur? El ve Ayak Üşümesi Nasıl Geçer?

Soğuk Eller ve Ayaklar Çözümleri – Yapılması Gerekenler

  • Kendinizi soğuk rüzgarlardan ve soğuktan korumak için kalın giysiler giyin. Soğuk ayakları ısıttıkları için içerideyken bile sıcak, iyi yalıtılmış çoraplar giyin.
  • Suyun ısıyı havadan 25 kat daha hızlı ilettiğini biliyor muydunuz? Ilık su yudumlayın. Kol mesafesinde bir sıcak su şişesi bulundurun.
  •  Bu kış aylarında iyi bir masaj için ellerinizi ve ayaklarınızı ılık suya sokmayı deneyin ve her zaman ılık suyla duş alın. Cildinizin kurumasına neden olabileceğinden aşırı sıcak sudan kaçının.
  • Sıcak battaniye ve uyku davetkar görünse de aktif olun. Her türlü egzersizi yapın. Kan akışını artırmak için ayaklarınız ve ellerinizle daire yapmak gibi küçük hareketler yapın.
  • Sık sık hareket edin. Isınma, yemeklerden sonra tempolu yürüyüş yapın. Güneşli bir yürüyüş için o ofis koltuğunu kaldır.

Soğuk Eller ve Ayaklar Çözümleri – Yapılmaması Gerekenler

  • Aşırı soğuk ortamlarla doğrudan temastan kaçının. Mağazalarda dondurucu bölümlerle doğrudan temas halindeyken koruyucu, sıcak tutan giysiler giyin.
  • Bir yerde uzun süre oturmayın/kalmayın. Uzun süre tek bir yerde oturmak, ekstremitelerinizdeki dolaşımı azaltabilir.
  • Baharatları atmayın; baharatlı cips, baharatlı sos, baharatlı çorba, baharatlı fındık, baharatlı patlamış mısır, baharatlı fıstık, baharatlı patates cipsi, baharatlı fıstık ezmesinin vücudun çekirdeğini ısıttığı ve kan dolaşımını iyileştirdiği bilinmektedir.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.