enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ayak Bileği Ağrısı Neden Olur? Ayak Bileği Ağrısı Nasıl Geçer?

Ayak bileği ağrısı, ayak bileğinin herhangi bir bölümünü etkileyen her türlü ağrı veya rahatsızlığı ifade eder. Ayak bileği ağrısı genellikle dinlenme, buz ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar gibi evde yapılan tedavilerle iyileşir. Bir fizik tedavi programı, kasları güçlendirmenize ve başka bir yaralanmayı önlemenize yardımcı olabilir. 

Ayak Bileği Ağrısı Neden Olur? Ayak Bileği Ağrısı Nasıl Geçer?
16 Ekim 2022 11:56 | Son Güncellenme: 16 Ekim 2022 11:59
A+
A-

Ayak bileği ağrısı, ayak bileğinin herhangi bir bölümünü etkileyen her türlü ağrı veya rahatsızlığı ifade eder. Ayak bileği ağrısı birçok nedenden dolayı olabilir. En yaygın nedenler arasında yaralanma, artrit ve normal aşınma ve yıpranma bulunur. Sebebe bağlı olarak, ayak bileği çevresinde herhangi bir yerde ağrı veya sertlik hissedebilirsiniz. Ayak bileğiniz de şişebilir ve üzerine ağırlık koyamayabilirsiniz.

Ayak bileği ağrısı genellikle dinlenme, buz ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla iyileşir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları yaralanmaları ve artriti tedavi edebilir. Çoğu zaman, koşullar ameliyatsız tedavi edilebilir.

Ayak bileği ağrısı ne kadar yaygındır?

Ayak bileği ağrısı ve ayak bileği yaralanmaları çok yaygındır. Aşağıdaki durumlarda ayak bileği ağrınız olma olasılığı daha yüksektir:

65 yaş üstü.
Atlama, yan yana hareketler veya hızlı yön değişiklikleri içeren spor yapın veya aktiviteler yapın.
Fazla kilolu/obezite var.

Ayak bileği ağrısının en yaygın nedenleri nelerdir?

Ayak bileğindeki ağrı, çeşitli yaralanmalardan ve koşullardan kaynaklanabilir. Ayak bileği ağrısına neden olan en yaygın yaralanmalardan bazıları şunlardır:

Bursit: Bursa adı verilen sıvı dolu keseler, hareket ettiklerinde kemiklerinizi yastıklar. Bursit , bu keseler tahriş olduğunda ve iltihaplandığında ortaya çıkar.

Kırıklar: Bir kaza veya yaralanma, kemiklerin kırılmasına (kırılmasına) neden olabilir. Ayak bileği kırıkları hafif ila şiddetli arasında değişir. Kırık ayak bilekleri, ayak bileği ekleminin herhangi bir yerindeki kemikleri içerebilir. Kırık bir ayak bileği, ayak bileği şişmesine ve ağrısına neden olur.

Burkulmalar: Burkulan ayak bilekleri, ayak bileği ağrısının yaygın bir nedenidir. Bağlar gerildiğinde veya yırtıldığında bir ayak bileği burkulması meydana gelir. Burkulmuş veya bükülmüş bilekler, ayak bileği normal pozisyonundan kuvvetli bir şekilde dışarı çıktığında meydana gelir.

Düztabanlık : Çok düşük bir kemer (veya hiç kemer olmaması), ayak bileklerinde ve ayaklarda ağrıya ve şişmeye neden olabilir. Bazen, çocukların kemerleri büyüdükçe normal şekilde gelişmez ve bu duruma neden olur.

Ayak bileği ağrısını geçirmek için ne yapabilirim?

Çoğu ayak bileği ağrısı dinlenme, buz ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla iyileşir. Ayak bileği ağrısı için evde yapılan tedaviler için sağlayıcınızın talimatlarını izleyin. Sağlayıcınız RICE yöntemini (dinlenme, buz, sıkıştırma ve yükseltme) önerebilir. Ağrı şiddetliyse veya ayak bileğiniz birkaç gün evde bakımın ardından hala ağrıyorsa, sağlayıcınıza başvurun.

Ayak bileği ağrısını nasıl önleyebilirim?

Ayak bileği ağrısını her zaman önleyemeyebilirsiniz. Ancak sağlığınızı koruyarak kemiklerinizi, bağlarınızı ve tendonlarınızı güçlü tutabilirsiniz. Yaralanmaların neden olduğu ayak bileği ağrısını önlemek için şunları yapmalısınız:

  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun: Fazladan ağırlık taşımak, ayak bilekleriniz de dahil olmak üzere eklemlerinize aşırı baskı uygular.
  • Diğer kasları güçlendirin: Diğer kasları güçlü tutarak ayak bileklerinizi destekleyecek ve yaralanma riskinizi azaltacaksınız.
  • Acı hissederseniz durun: Acıyı görmezden gelmeyin. Bir hareket veya aktivite sizi rahatsız ediyorsa, ara verin. Ağrı düzelmezse, sağlayıcınıza bakın. Ağrı yoluyla egzersiz yapmaya devam etmek yaralanmaları daha da kötüleştirebilir.
  • Düzgün ısın: Egzersiz yapmadan önce gerin. Kaslar ve yumuşak dokular (bağlar ve tendonlar gibi) sıcak olduklarında daha az hasar görürler.

Ayak bileği ağrısı için en yaygın ev tedavileri şunlardır:

Dinlenme: Eğer burkulma gibi bir sakatlığınız varsa, bir süre ayaklarınızın üzerinde durmalısınız. Sağlayıcınızla ne kadar dinlenmeniz gerektiği hakkında konuşun. Koltuk değnekleri veya yürüyüş botu, ayak bileğinize ağırlık vermeden etrafta dolaşmanıza yardımcı olabilir.
Buz: Şişmeyi azaltmak için bölgeye birkaç saatte bir 15 ila 20 dakika buz veya soğuk kompres uygulayın.
Sıkıştırma: Sağlayıcınızdan iltihabı azaltmak için ayak bileğinizin etrafına elastik bir bandaj sarmasını isteyin. Çok sıkı sarmamaya dikkat edin.
Yükseklik: Kalbinizin üzerinde ayak bileğinizle dinlenmek şişmeyi azaltır. Ayrıca geceleri ayağınız yüksekte uyumayı deneyebilirsiniz.
Destekleyici ayakkabılar: Ayakkabılarınızın ayaklarınız ve ayak bilekleriniz için yeterli desteği sağladığından emin olun. Çok bol olan parmak arası terlik, sandalet ve ayakkabılardan kaçının. Spor yaparken uygun ayakkabı giymek özellikle önemlidir. Basketbol ve voleybol gibi aktiviteler, özellikle doğru ayakkabılar olmadan ayak bileği yaralanmalarına neden olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.