enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Düzenli Egzersizin Sağlığa 5 Faydası

Egzersiz, kaslarınızı çalıştıran ve vücudunuzun kalori yakmasını gerektiren herhangi bir hareket olarak tanımlanır.

Düzenli Egzersizin Sağlığa 5 Faydası
25 Mart 2022 16:57
A+
A-

Birkaçını saymak gerekirse, yüzme, koşma, koşu, yürüyüş ve dans gibi birçok fiziksel aktivite türü vardır. Aktif olmanın hem fiziksel hem de zihinsel olarak birçok sağlık yararına sahip olduğu gösterilmiştir. Daha uzun yaşamanıza bile yardımcı olabilir.

İşte düzenli egzersizin vücudunuza ve beyninize fayda sağladığı 5 fayda;

 

Egzersiz sizi daha mutlu hissettirebilir

Egzersizin ruh halinizi iyileştirdiği ve depresyon, kaygı ve stres duygularını azalttığı gösterilmiştir. Beynin stres ve kaygıyı düzenleyen bölümlerinde değişiklikler üretir. Ayrıca, depresyon duygularını hafifleten serotonin ve norepinefrin hormonlarına karşı beyin duyarlılığını artırabilir. Ek olarak, egzersiz, olumlu duygular üretmeye ve ağrı algısını azaltmaya yardımcı olduğu bilinen endorfin üretimini artırabilir . İlginç bir şekilde, antrenmanınızın ne kadar yoğun olduğu önemli değil. Fiziksel aktivitenin yoğunluğu ne olursa olsun, egzersiz ruh halinize fayda sağlayabilir.

Egzersiz kilo vermeye yardımcı olabilir

Bazı araştırmalar, hareketsizliğin kilo alımı ve obezitede önemli bir faktör olduğunu göstermiştir. Egzersizin kilo verme üzerindeki etkisini anlamak için egzersiz ile enerji harcaması arasındaki ilişkiyi anlamak önemlidir. Vücudunuz enerjiyi üç şekilde harcar: yiyecekleri sindirmek egzersiz yapmak kalp atışınız ve nefesiniz gibi vücut fonksiyonlarını sürdürmek Diyet yaparken, azaltılmış kalori alımı metabolizma hızınızı düşürür ve bu da kilo kaybını geçici olarak geciktirebilir. Aksine, düzenli egzersizin metabolizma hızınızı artırdığı ve bunun da kilo vermenize yardımcı olmak için daha fazla kalori yakabileceği gösterilmiştir. Ek olarak, araştırmalar, aerobik egzersizi direnç eğitimi ile birleştirmenin, kiloyu korumak ve yağsız kas kütlesini korumak için gerekli olan yağ kaybını ve kas kütlesi bakımını en üst düzeye çıkarabileceğini göstermiştir.

Egzersiz kaslarınız ve kemikleriniz için iyidir

Egzersiz, güçlü kas ve kemiklerin inşasında ve korunmasında hayati bir rol oynar. Halter gibi aktiviteler, yeterli protein alımı ile eşleştirildiğinde kas oluşumunu teşvik edebilir. Bunun nedeni, egzersizin kaslarınızın amino asitleri emme yeteneğini destekleyen hormonların salınmasına yardımcı olmasıdır. Bu onların büyümelerine yardımcı olur ve bozulmalarını azaltır. İnsanlar yaşlandıkça, kas kütlesini ve işlevini kaybetme eğilimi gösterirler ve bu da yaralanma riskinin artmasına neden olabilir. Düzenli fiziksel aktivite yapmak, yaşlandıkça kas kaybını azaltmak ve gücü korumak için çok önemlidir. Egzersiz aynı zamanda daha gençken kemik yoğunluğunun oluşmasına yardımcı olur ve daha sonraki yaşamda osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.

Egzersiz, enerji seviyenizi artırabilir

Egzersiz, çeşitli tıbbi rahatsızlıkları olanlar da dahil olmak üzere birçok insan için gerçek bir enerji yükseltici olabilir (17, 18). Daha eski bir çalışma, 6 haftalık düzenli egzersizin, kalıcı yorgunluk bildiren 36 kişi için yorgunluk duygularını azalttığını buldu (19). Egzersiz ayrıca kronik yorgunluk sendromu (CFS) ve diğer sağlık sorunları olan kişilerde enerji seviyelerini önemli ölçüde artırabilir (20 Güvenilir Kaynak, 21 Güvenilir Kaynak). Aslında, egzersiz, CFS ile mücadelede, gevşeme ve germe gibi pasif terapiler veya hiç tedavi uygulanmaması dahil olmak üzere diğer tedavilerden daha etkili görünmektedir (20). Ve egzersizin fantastik kalp ve akciğer sağlığı faydalarını da unutmayalım. Aerobik egzersiz, kardiyovasküler sistemi güçlendirir ve enerji seviyelerine önemli ölçüde yardımcı olabilecek akciğer sağlığını iyileştirir. Daha fazla hareket ettikçe, kalbiniz daha fazla kan pompalar ve çalışan kaslarınıza daha fazla oksijen verir. Düzenli egzersizle kalbiniz daha verimli hale gelir ve oksijeni kanınıza taşımakta ustalaşır, bu da kaslarınızı daha verimli hale getirir (21). Zamanla, bu aerobik antrenman ciğerleriniz üzerinde daha az talep ile sonuçlanır ve aynı aktiviteleri gerçekleştirmek için daha az enerji gerektirir – bu, yoğun aktivite sırasında daha az nefes darlığı çekmenizin nedenlerinden biridir (22). Ek olarak, egzersizin kanser gibi diğer rahatsızlıkları olan kişilerde enerji seviyelerini arttırdığı gösterilmiştir.

Egzersiz, gevşeme ve uyku kalitesine yardımcı olabilir

Düzenli egzersiz, rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Uyku kalitesi ile ilgili olarak, egzersiz sırasında meydana gelen enerji tükenmesi (kaybı), uyku sırasında onarıcı süreçleri uyarır. Ayrıca, egzersiz sırasında vücut sıcaklığındaki artışın, uyku sırasında vücut sıcaklığının düşmesine yardımcı olarak uyku kalitesini iyileştirdiği düşünülmektedir.  

Yorumlar
  1. Yigit dedi ki:

    Aaa teşekkür ederim bilmediğim bir sürü bilgi buldum bu siteden