enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Domates Çekirdeği Nasıl Kurutulur? Domatesin Sağlığa 3 Gizli Faydası

Domates yetiştirmeyi seven biriyseniz muhtemelen yıldan yıla yetiştirmek istediğiniz bazı çeşitler oluyordur. Bu yüzden domateslerinizin tohumlarını hasat etmek ve saklamak bunu yapmanın en iyi yoludur.

Domates Çekirdeği Nasıl Kurutulur? Domatesin Sağlığa 3 Gizli Faydası
16 Şubat 2024 11:08 | Son Güncellenme: 20 Şubat 2024 14:27
A+
A-

Domates tohumlarının hasadı, diğer birçok sebze ve meyvenin tohumlarının hasadından biraz farklıdır . Ancak biraz sabır ve zamanla en sevdiğiniz çeşitlerin tohumlarını saklayabilir ve ertesi yıl ekebilirsiniz.

Domates Çekirdeği Nasıl Kurutulur?

Tamamen olgunlaşmış domatesleri seçtikten sonra, onları iyice yıkayın ve ikiye bölün; meyvenin ortasındaki tohumlar ve jelatinimsi sıvıyı göreceksiniz. Jelatinimsi sıvıyı tohumların yanında bulundurun çünkü tohumların mümkün olduğunca kendi suyunda fermente olmasını istersiniz. Fermantasyon, çimlenmeyi önleyen tohum inhibitörlerini ortadan kaldırır ve aynı zamanda tohumlarda hastalıkların hayatta kalma şansını da azaltır.

Tohumları ve domates jelini sıkı kapaklı bir cam veya plastik kavanoza koyun. Farklı çeşitlerden tohumları saklıyorsanız, her tür için ayrı kavanoz kullandığınızdan emin olun. Çünkü kuruduktan sonra onları birbirinden ayıramayacaksınız ve her zaman çeşitlerinizin aynı olmasını sağlamak isteyeceksiniz.

Kavanozu üç ila dört gün boyunca serin ve karanlık bir yerde yaklaşık 21 santigrat derecede saklayın.

Bu süre içerisinde tohumlarınız fermente olmuş olacak . Kapağı çıkarın ve fermente tohum ve jel karışımını bir sürahiye koyun ve suyla doldurun. Jel, canlı olmayan tohumlar gibi ayrılacak ve yüzeye çıkacak. Canlı tohumlar dibe batacaktır. İyi tohumlar dipte kalırken jeli ve cansız tohumları içerecek suyu yavaşça dökün. İşinizi kolaylaştıracaksa ince gözenekli bir süzgeç kullanın.

Sürahiyi temiz suyla yeniden doldurun ve tüm “kötü” tohumlar ve fermente jel gidene ve elinizde iyi tohumlar kalana kadar bu işleme birkaç kez devam edin.

İyi domates tohumlarını sakladıktan sonra, bunları kahve filtresi veya kağıt tabak gibi emici bir yüzeye yayın. Tohumlarınızı gözenekli bir yüzeye yerleştirdikten sonra 48 saat veya bir haftaya kadar kurumasını bekleyin.

Domatesin Sağlığa 3 Gizli Faydası

Domates , sebze olarak bilinen ama aslında çok yönlü bir meyvedir. Her ne kadar ne olduğu konusunda bazı kafa karışıklıkları olsa da, insanlar domatesi bulma ve kullanma konusunda herhangi bir sorun yaşamıyor gibi görünüyor. Yiyecekleri lezzetlendirmenin yanı sıra domateslerin sağlığa olan diğer faydalarını biliyor muydunuz?

Domates Sağlıklı Kemiklerin Korunmasına Yardımcı Olur

Domates kemik sağlığına katkıda bulunur ve günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılayarak kan damarlarınızın esnek kalmasına yardımcı olur. K vitamini eksikliği çok yaygın olmasa da uzun süreli antibiyotik kullanımının bir yan etkisi olabilir ve cilt morarması ile karakterize edilebilir. K vitamini vücudunuzdaki yağ dokusunda depolanır ve kalsiyumun kemiklerinize sabitlenmesine yardımcı olur.

Domates Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olur

İyi bir potasyum sitrat kaynağı olan domates, kemiklerinizi korurken kan basıncınızı düşürmenize de yardımcı olabilir.

Domates Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur

Yüksek kolesterolle mücadelede domates çifte fayda sağlar. Domatesteki likopen gibi bazı fitobileşikler kötü LDL kolesterolü düşürmeye ve aynı zamanda vücuttaki iyi HDL kolesterolü artırmaya yardımcı olur

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.