enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Diyet ve Ruh Sağlığı: Ne Yediğiniz Nasıl Hissettiğinizi Etkileyebilir mi?

Diyetin sağlık ve esenlik üzerinde temel bir rol oynadığı iyi bilinmektedir.

Diyet ve Ruh Sağlığı: Ne Yediğiniz Nasıl Hissettiğinizi Etkileyebilir mi?
1 Temmuz 2022 16:42
A+
A-

zaman geçtikçe diyetin özellikle sosyal, duygusal ve zihinsel sağlıkta nasıl bir rol oynadığını öğreniyoruz. Diyet ve ruh sağlığı arasındaki temel ilişki hakkında hala keşfedilecek çok şey olsa da, ikisinin aslında çok yakından ilişkili olduğunu gösteren ikna edici kanıtlarımız var.

Bu yazı, diyetinizin zihinsel sağlığınızı ve refahınızı nasıl etkileyebileceğini anlama kılavuzunuzdur. Diyet ve ruh sağlığı arasındaki ilişki hakkında şu ana kadar bildiklerimizi ele alacağız, ruh sağlığını iyileştirebilecek belirli diyet kalıplarına bakacağız ve sağlıklı bir zihinsel durumu desteklemek için atabileceğiniz basit adımları keşfedeceğiz.

Diyet ve ruh sağlığı

Bir bağlantı var mı? Günümüzde beslenme psikiyatrisi adı verilen gelişmekte olan bir alan, diyet ve beslenmenin insanların zihinsel olarak nasıl hissettiklerini nasıl etkilediğini vurgulamaktadır.

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile ruh sağlığı durumlarının tedavisini desteklemeyi amaçlar. Geçmişte hafife almış olabileceğimiz bir şey ama yediğimiz yiyeceklerin vücudumuzun geri kalanı üzerinde olduğu kadar beynimiz üzerinde de etkisinin olması çok mantıklı. Yiyecek seçimlerimizin beynimizi bu kadar güçlü bir şekilde etkilemesinin bir nedeni, bağırsaklarımızın aslında beyinle çok yakından bağlantılı olmasıdır.

Bağırsak, uyku, ağrı, iştah, ruh hali ve duyguyu düzenlemek için beyne kimyasal mesajlar gönderen nörotransmitterlerin sentezlenmesi gibi vücutta birçok işlevi olan trilyonlarca canlı mikroplara ev sahipliği yapar. Aslında, ikisi arasında o kadar karmaşık bir etkileşim ağı var ki, bağırsağa “ikinci beyin” lakabını takmış durumda. Resmen ikisi arasındaki ilişkiye bağırsak-beyin bağlantısı veya bağırsak-beyin ekseni denir. Hâlâ öğrenecek daha çok şeyimiz var, ancak araştırmalar, yediğimiz gıdaların bağırsak mikrop kolonilerinin sağlığını etkilediğini, bunun da daha sonra beynimizi ve dolayısıyla zihinsel ve duygusal sağlığımızı etkilediğini gösteriyor.

İyileştirilmiş zihinsel sağlıkla bağlantılı diyet kalıpları Belirli diyet kalıplarının genel olarak depresyon, anksiyete ve ruh hali semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Depresyon için: Akdeniz diyeti Son birkaç yılda, birden fazla çalışma, diyet kalıpları, bağırsak sağlığı ve depresyon riski arasındaki bağlantıları gözlemledi. Bir çalışma, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve baklagiller açısından zengin ve kırmızı ve işlenmiş etlerden düşük bir diyetin %10 daha düşük depresif semptom olasılığı ile ilişkili olduğunu buldu.

En az iki dönüm noktası çalışması, Akdeniz diyetinin deneysel çalışma gruplarında depresyon ölçümlerini azaltma yeteneğini umut verici sonuçlarla doğrudan ölçtü. Bununla birlikte, konuyla ilgili tüm çalışmalar böyle çarpıcı sonuçlar bulmadı ve hala daha fazla insan denemesine ihtiyaç var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.