Dengeli Beslenmenin Ruh Sağlığınıza 4 Faydası
İşte dengeli beslenmenin insanın ruh sağlığına olan 4 faydası…
Mide-bağırsak sisteminde yaşayan milyonlarca bakterinin sadece sindirim ve besin emilimi ile ilgili süreçlerde yer almadığı, aynı zamanda beyindeki kimyasalların dengesi üzerinde de büyük bir etkiye sahip oldukları doğrudur. Gerçekten de, kaliteli gıda tüketmek, iyi bağırsak bakterilerinin çoğalmasını teşvik eder ve bu da zihnimiz üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Sağlıklı ve besleyici bileşenler açısından zengin bir diyet sürdürmek, diğer şeylerin yanı sıra, ruh hali değişimlerinin oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir, genel olarak daha iyi bir görünüme sahip olmaya katkıda bulunabilir ve ayrıca daha iyi konsantrasyonu teşvik edebilir. Tam olarak dengeli bir diyetin zihinsel sağlığınız üzerinde en olumlu etkileri elde etmenize nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Stresi Azaltır
Omega-3 yağları açısından zengin dengeli bir diyet, kortizol seviyenizi kontrol etmeye yardımcı olarak stresli durumlarla başa çıkmanız için sizi donatabilir. Ayrıca, beyin karbonhidratlara yanıt olarak daha fazla serotonin üretir. Sindirimi daha uzun süren karmaşık karbonhidratları yemek, bu iyi hissettiren hormonun tutarlı bir şekilde sağlanması için en iyi seçenektir. Kompleks karbonhidratlar arasında tam tahıllı un, makarnalar ve yulaf ezmesi bulunur.
Bir tür fiziksel aktivite ile birlikte sağlıklı bir diyet, stresin etkilerini hafifletmeye gerçekten yardımcı olabilir ; bu nedenle, evde yemek yapmak için çok yorgun veya meşgul olduğunuz için sık sık fast food yiyorsanız yemek planlamayı düşünün.
Ek olarak, fiziksel aktivite, spor salonuna gitmek, koşu yapmak ve hatta başlamak için özel yoga öğretmeni eğitiminden geçmeniz gerekmeyen yoga yapmaktan herhangi bir şey olabilir . Sağlıklı ve kolay yemek planları ararken, çevrimiçi olarak evde yapılan bazı yoga egzersizlerine de bakabilirsiniz.
2. Depresyonu Hafifletir
Ne yazık ki, tek bir diyetin depresyonu etkili bir şekilde tedavi ettiği gösterilmemiştir ; bununla birlikte, sağlıklı ve dengeli bir beslenme rejimi, genel tedavinizin bir parçası olarak yardımcı olabilir. Örneğin tavuk, ton balığı ve hindi gibi gıdalarda bulunan triptofan adı verilen bir amino asit, serotonin üretimine yardımcı olabilir.
Ayrıca, protein depresyon belirtilerini yönetmede önemli bir rol oynadığından, özellikle duygusal olarak tükenmiş hissettiğinizde, haftada birkaç kez protein açısından zengin bir yemek yemeye çalışın. Fasulye ve bezelye, yağsız sığır eti, peynir, balık, tavuk, soya ürünleri ve yoğurt mükemmel yağsız protein kaynaklarıdır.
3. Beyin Performansınızı Artırır
Besin değeri yüksek yiyecekler yemek, beyin performansınızı büyük ölçüde artırabilir. Bu, yaban mersini, yabani somon balığı ve bitter çikolata gibi yüksek kaliteli beyin gıdalarını tüketmenin yanı sıra zihinsel olarak yetersiz hissetmenize neden olan işlenmiş gıdaları kesmenin, işte ne kadar net ve etkili performans gösterebildiğiniz açısından harikalar yaratacağı anlamına gelir. , okul veya özel hayatınızda.
Genel olarak, problem çözme becerilerimiz ve tepki sürelerimiz, günlük besin alımımız ve bunların eksikliği ile doğrudan ilişkilidir. Gün içinde kendinizi halsiz hissediyorsanız ve konsantrasyon ve odaklanma gerektiren temel görevleri yerine getirmekte zorlanıyorsanız , diyetinizi kontrol ettiğinizden emin olun.
4. Enerji Düzeylerini İyileştirir
Rafine edilmemiş karbonhidrat, yağ ve protein karışımı içeren dengeli bir diyet yemek , sabahları ve gün boyunca yüksek enerji seviyelerini korumanıza yardımcı olabilir. Ek olarak, belirli öğünleri belirli miktarlarda tüketmek yorgunluğun önlenmesine yardımcı olabilir.
Farklı türdeki yiyecekler farklı oranlarda enerjiye dönüştürülür, bu nedenle bazıları size hızlı bir destek sağlayabilir (tatlılar ve diğer basit şekerler gibi), diğerleri ise gün boyunca ihtiyacınız olan dayanıklılığı sağlar (tam tahıllar ve sağlıklı doymamış yağlar gibi). Ancak beyaz nişastaları ve rafine şekeri sadece özel günler için saklayın. Size kısa bir enerji artışı sağlasalar da, bu etki hızla geçer ve sizi tekrar bitkin ve aç hissetmenize neden olabilir.
Sonuç olarak
Dengeli, sağlıklı bir diyet yemek, zihinsel sağlığınızda faydalı bir rol oynayabilir. Dengeli bir diyetin zihinsel sağlığınız üzerindeki faydaları, konsantrasyon ve enerji seviyelerini iyileştirmenin yanı sıra stresi, depresyonu azaltmayı içerir.