enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Dalgaların Vurduğu Kastamonu İnebolu’da neler oluyor? (İnebolu yıllardır neden ihmal edildi?)

Son birkaç senedir sel felaketleriyle gündeme gelen
Kastamonu sahil ilçelerinde, İnebolu ilçesi Pazatesi gece boyunca dev dalgaların sahile vurması sonucu büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Yük gemisi karaya oturdu. Yiğit İnebolu adeta can çekişiyor.

Dalgaların Vurduğu Kastamonu İnebolu’da neler oluyor? (İnebolu yıllardır neden ihmal edildi?)
27 Kasım 2023 16:27
A+
A-

    Kastamonu İnebolu’da sahilde, bütün işyerleri yıkılıp kullanılamaz hale gelirken sular sahildeki apartmanlara kadar ulaştı. Bazı apartmanların girişindeki işyerleri kullanamaz hale gelirken, dalgalar, dükkânları kullanılamaz hale getirirken bazı işyerlerin ticari malları denize taşıdı. Dalgaların biraz daha büyük olmaması, giriş katlarında oturanlar açısından büyük bir felaketi engelledi.

Gürcistan’dan İnebolu limanına üre taşıyan bir gemi ise İnebolu limanında, halatlarından kurtularak liman açığına sürüklenerek taşlık alanda karaya oturdu. Geminin dört gün önce yükünü boşalttığı bildirildi. Geminin daha önce yükünün boşaltılmış olması büyük bir çevre felaketinin önüne geçerken,11 kişilik gemi mürettebatı iki saatlik bir kurtarma operasyonu ile tahliye edildi. Geminin yüzebilecek durumda olup olmadığı yapılacak inceleme sonunda belirlenecek.

 

Olay sonrası İnebolu’ya gelen Kastamonu Valisi Meftun Dallı, basın açıklaması yaparak, felaketin boyutu ve alınacak tedbirler hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Meftun, Felaketin Cide, İnebolu, Abana ilçelerini ve bazı sahil köylerinde ve limanlar ile balıkçı barınaklarında yıkım ve zararlara sebep olduğunu ifade etti. Sözlerine devam eden Meftun, Cide ilçemizde ve İnebolu Cide arasındaki sahil yolunda yıkım ve çökmeler olduğunu, Abana ilçesi ve Evrenye Köyü’nde evleri ve işyerlerini dalgaların vurduğunu ve su bastığını, limandaki mendireklerin zarar gördüğünü ifade etti.

Bu felaketin uzun bir süredir beklendiğini ifade edilen İnebolu halkı, bu felaketin, yapılması gerekenlerin ve önlemlerin ivedilikle alınması için bir milat olması gerektiğini dile getirdi.
Öte yandan gemiler için sığınak olması gereken İnebolu limanından büyük bir geminin halatlarından kurtularak sürüklenmesi, İnebolu limanının yeterliliği ve projesini yeniden gündeme getirdi. Nitekim daha önce de İnebolu limanında balıkçı tekneleri bir fırtınada alabora olarak batmış, bir kısmı da ağır zarar görmüştü.

İNEBOLU YILLARDIR İHMAL EDİLİYOR!

Geçtiğimiz dönemlerde Saadet Partisinden İnebolu Belediye Başkan adayı olan İlahiyatçı Yazar Bilal Çodur konuyla ilgili, Kastamonu Haber ekibimize önemli açıklamalarda bulundu.

Bilal Çodur; Uzun yıllardır denizden gelebilecek tehlikeye açık ve korumasız olan İnebolu halkının, konu hakkında farklı platformlarda dile getirdiği uyarılar, yerel ve merkezi idare tarafından dikkate alınmadı. Dağdan, İnebolu çayı ile gelecek tehlikeye karşı önlem alınmadığı gibi maalesef hırçınlığı ile bilinen Karadeniz’in dalgalarına karşı da herhangi bir önlem alınmadı. Dalgakıranlar ve gerekli yerlere mendirekler yapılmadı. Liman ile Çarşı arasındaki hat, dalgakıran diye yapılan taş dolgu, adeta, dalgaların sahildeki duvarı aşması için yastık oldu. Bu kez de yeni ortaya çıkan tehlikeyi bertaraf etmek için deniz sahilini tamamen kapatan ucube bir duvar yapıldı.

Sonrasında ise halktan gelen tepkiler üzerine duvarın üst kısmı kesildi. Yapılan çalışmalarda bilimin ve tekniğin imkanları yerine ilgili kurumun yöneticilerinin günü birlik aklına gelen palyatif çözümleri uygulanırken, yerel yönetim ve merkezi idare arasında senkronize bir çalışma yapılmadı. Maalesef olayın tarafı olan kurumlar arasındaki eşgüdüm ve istişare süreçleri takip edilmediği için, ilçeyi denizden gelecek tehlikeyi engelleyecek ya da minimize edecek bilimsel çalışma ve planlamalar sonucu, tehlikeyi bertaraf edecek bir çalışma ortaya konulamadı. Maalesef her doğal afet sonrası aynı şeyler konuşulmasına rağmen gerekli ve yetkin adımlar atılmadı.

Bilal Çodur

DENİZDEN GELEBİLECEK DOĞAL AFETLERE KARŞI ÖNLEM ALINMADI

Çodur;  Yerel yönetimler de ilçenin ihtiyaçlarını ve gelen tehlikeleri görüp, merkezi idare ve merkezi idarenin yerel unsurlarına bu tehlikeleri anlatamadı. En fazla yıkıma maruz kalan Boyranaltı mevkiindeki Çay bahçeleri ve işyerlerinin çoğunluğu yeni sahil düzenlemesi kapsamında boşaltılmış olduğu için hasar kısmen azalsa da yeni projenin denizden gelebilecek dalga tehlikesi perspektifinde projelendirilmediği de ortada. Neyse ki bilimsel yöntemlerle projelendirilmemiş bu projenin, yapım aşamasından önce meydana gelmesi ileride ortaya çıkacak daha büyük bir felaketin şimdiden engellenmesine katkıda bulunacak olması felaketin zamanlaması konusunda tek tesellimiz.

Maalesef İnebolu başta olmak üzere sahil ilçelerinde şu ana kadar denizden gelecek doğal afetlere karşı bir önlem alınmadığı için bu tehlikeyi en acı bir şekilde yaşadık. Bu saatten sonra merkezi idarenin bundan önceki ihmal ve hataları göze alarak İnebolu ve diğer sahil ilçelerimizde gerekli projeleri yapması ve ivedi bir şekilde hayata geçitlerini bekliyoruz. Bu çalışmaların rastgele değil bilimsel yöntemlerle, yerel idare ve halkın görüşlerini de dikkate alarak derhal projelendirilmesini bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.