Çam Sakızı nedir ve nasıl toplanır (Çam Sakızının faydaları nelerdir?)
Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Diğer sakızlardan farklı özelliklere sahip olan çam sakızı çiğnendikçe ufalarak tozlaşan bir sakızdır.
Çam sakızının rengi ve sakızın kıvamı hakiki bala benzer. Çam sakızının kokusu daha önce hiç bilmeyenler için biraz ağır olabilir.
Ağır kokuya sahip bu sakızın tadı acıdır. Bal rengine benzeyen çam sakızı çiğnenmeye başladıktan sonra mor rengini alır. Çiğnedikçe sertleşebilen bir sakızdır.
Peki Çam Sakızı Nasıl Olur?
Biz çocukken budağı kesilen, kabuğu soyulan veya Soymuk’u çıkarılan çam ağaçlarında olurdu. Çam ağacının açılan bölgesinde önce yapışkansı ve birazda akışkan olan yağır dediğimiz sakız türü oluşurdu. Bu yağırlar bekledikçe sakıza dönüşürler. İlk hallerine emzük derlerdi. Gerçekten de değişik bir tadı ve rengi vardı. Çok doğal ve organikti. Hafif acımsı bir tadı vardı ama çiğnedikçe alışkanlıkta yapardı. Çam sakızının olduğu ağaçlarda çıra da fazla olurdu. Çıranın sakız gibi kokması ve yanması bu yüzdendir.
Çam sakızı eskiden köylerde hem kadınlar hem de erkekler tarafından ağda olarak bile kullanılırdı. Koltuk altları vb. bölgeler çam sakızı ile tıraş edilir ve temizlenirdi.
“ÇAM SAKIZI ÇOBAN ARMAĞANI” NE DEMEK?
Pandemi başladığı günlerde çırayla ilgili bir twit atmıştım. Altına onlarca yorum yapılınca ve paylaşılınca isteyenlere köyden getirttirerek çıra göndermiştim. İşte bu vesileyle tanıştığım İzmir’den bir arkadaşta bir hacı amcanın toplayıp getirdiği çam sakızından bir şişe de bana göndermişti. Bende şekeri vb. hastalığı olanlara paylaşıp vermiştim. İşte bu yüzden tamda “Çam sakızı çoban armağanı” na bire bir uygun bir hediyeleşme yapmış olmuştuk.
Peki Çam sakızının Faydaları Nelerdir?
Çam sakızı yaralara da sarılırdı. İntihabı kurutuyordu. Ateş yakılarak bir taşın üstünde eritilerekte çiğnenebiliyordu.
Solunum sorunu yaşayan kişilerin tedavisinde kullanılır. Ağız içinde oluşan zararlı plakların yok olmasında kullanılır.
İltihaplı yaranın iyileşmesine yardımcı olur.
Akciğerdeki iltihaplanmayı önler.
Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Çam sakızın da ağda elde edilir. Çam sakızı ile ağda yapabilmek için öncelikle bir bardak dolu çam sakızının sıcak suda eriyene kadar karıştırılması gerekmektedir. Ağda kıvamına geldiğine emin olduğunuzda elinizin değebileceği sıcaklıkta çam sakızı ağdayı alarak, ağdayı uygulayacak bölgenin kuru ve temiz olduğunu teyit ettikten sonra çam sakızı ağdayı kullanabilirsiniz. Herhangi bir kızarıklık belirtisi göstermemektedir.
Öksürüğü azaltmada yardımcıdır.
Kozmetik alanında parfüm yapımında kullanılır.
Çam sakızı dişleri geliştirir. Çam sakızı çiğnenir gibi tüketildiğine diş etleri gelişir ve ağız içerisinde bulunan zararlı plaklar temizlenmiş olur.
Yara tedavisi için kullanılır. Çam sakızının ezilerek bir macun kıvama gelmesi sağlanmalıdır. Biraz su karıştırılması çam sakızının yumuşaması için yeterli olacaktır. Sonrasında çam sakızı yaraya sürülerek, iltihap kapması önlenir ve yara çabuk kapanarak kabuk bağlamağa başlar.
Mide rahatsızlığını giderir. Çam sakızı midede çekilen hazımsızlığın giderilmesine yardım eder. Ağır ya da yağlı yenilen besinlerin, midede rahat bir şekilde öğütülmesinde etkisi bulunmaktadır. Ayrıca mideyi kuvvetlendirerek, reflü gibi rahatsızlıklara karşı oldukça etkilidir.
Solunumu rahatlatır. Özellikle çam sakızının solunum yollarını açması, akciğerin iltihaplanması gibi olumsuz etkenlere karşı oldukça etkili ve güçlü bir üründür.
Ağır koktuğu için sıcak suda eritilip buharıyla nefes açılabilir. Antiseptik bir yapısı bulunması yönüyle birçok yara tedavilerinde uzun zamanlardan beri kullanılmaktadır.
Cildi yeniler. Çam sakızı yüz kaslarının hareketlenmesini sağlar. Hareket halinde olmayan hücrelerin yüz çevresinde gelişimine katkı sağlayarak kırışıklık, cilt kuruluğu ya da yaşlılık belirtisi gibi sıkıntıları ortadan kaldırarak cildi yenilemektedir.
Ve Hazımsızlığa iyi gelir.
Cam sakızı ladin ağacında olur. Bir iğne yaprakliagactir