Çam Çırası Nedir Faydaları Nelerdir? (Çam ağacından neler yapılıyor neler)
Çam çırasını çoğumuz bilmese de Anadolunun vazgeçilmezlerindendir. Bir çok alanda kullanılmaktadır. Sobayı veya ocağı tutuşturmak içinde dezenfektan olarak ta suyunu kaynatıp şifa bulmak içinde…
Çam ağacını kara ve sarı çam olarak ikiye ayırırız. Çam ağacı kışında yapraklarını yani pürlerini dökmeyen havası verem ve akciğer hastalarına şifa olan bir ağaçtır. Zaten Çam ağaçları doğanın akciğeri vazifesini görürler. Kozalağı, palamudu, tomurcuğu, çırası, çıra suyu, sakızı, soymuğu ve filizleri kullanılarak birçok şifalarından yararlanılır.
İşte Çam çırasının özellikleri ve faydaları nelerdir? Çam çırası ne işe yarar? Çam çırası nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Eskiden çam çırası nasıl kullanılırdı?
İşte çam çırası hakkında merak edilenler…
ÇAM ÇIRASI SUYU NASIL ELDE EDİLİR?
Çam çırası çamların köklerinden elde edilen ve Anadoludaki köylerde kullanılan bir üründür. Köylerde çıra olmazsa olmazlardandır. Çıra sobayı, ocağı tutuşturmak için kullanılsa da sağlık için kullanımı da çok yaygındır. Çıra kaynatılarak suyu içilebilir, dezenfektan veya kireç ve yağ sökücü olarak ta kullanmaktadır. Çam sakızı hem (emzük) çiğnenmek için hem de yağır sakızı eritip yaralara basmak için kullanılırdı.
Geçen yıl twitter adresimden resimdeki çırayı paylaşarak bunun ne olduğunu bilen, kokusunu koklayan ve faydalarını bilen var mı diye bir paylaşım yapmıştım. İnanılmaz bir etkileşim ve yüzlerce yorum ve beğeni almıştı. Hatta dm’den mesaj atıp isteyenlerde çok olunca mecburen köyden getirtmiş ve göz hakkı olarak Türkiye’nin her tarafına göndermek zorunda kalmıştım. Evde kaynatırken taşmış ve ocağın üstünün kirecini ve yağlarını söküp atmıştı. Zaten eskiden köylerde kireçli suların içine kirecini çözsün diye çıra atarlardı. Eskiler çok şeyi bilip uygularlardı ve çok sağlıklılardı da…
Soymuk nedir ve faydaları nelerdir tıklayıp öğrenebilirsiniz…
ÇAM YAPRAĞININ (PÜRLERİNİN) FAYDALARI NELERDİR?
Eskiden çocukluğumda hastalanan inek, koyun, manda, kömüş vb. grib gibi olan, titreyen ve salya sümüğü akan, halsizleşen hayvanlara çamın yaprağı yani pürü iğne gibidir ve her zaman yeşildir. Dalından koparılan pürler yakılır içine soğan ve sarımsak kabuğu atılır ve hayvanın ağzına, burnuna, altına ve arka tarafına tutulurdu. Köydekiler bu işleme hayvana tütsü vermek derlerdi.
ÇAM ÇIRASININ DİYABET VE AKCİĞER HASTALARINA FAYDASI NEDİR?
* Çam çırasında pinen maddedesi vardır ve pinen vücutta insülün etkisi yaratır çam çırası suyu içerek şekerinizi düşürebilirsiniz..
* Akciğer hastalıklarında etkisi çok fazladır.. Akciğer kanseri, astım, koah vb. hastalıklar için eskiden hastaneler çam ağaçlarının içine yani ormana yapılırmış. (Kastamonu Daday Ballıdağ ve Süreyyapaşa buna en iyi örnektir)
* Çam çırası antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştiriyor.
* Çıra suyu diyabet hastaları için bir şifa kaynağıdır.
* Çıra suyunun dezenfektan, kireç ve yağ çözücü özelliği de vardır.
* Şeker hastalığını tedavi eder.
* Astım, koah, akciğer kanserinde etkilidir.
* Balgam söktürür.
* Müzmin öksürüğü keser.
* Vücuda kuvvet verir.
* Akciğer salgılarını temizler
* Meniyi arttırır.
* Bronşit, nezle, sinüzit, grip ve astımda çok faydalı
* Çıra suyu buhar yöntemiyle çam ağacından elde edilmektedir..
* Çam Çırası suyunun faydaları yapılan deneyle ortaya çıkmıştır işte bu deney; Deneklerin içme sularına çıra suyu ilave edilerek deneye başlanmıştır. İlk aşamada denek hayvanları üzerinde yapılan deneyde kan şekerinin hemen düşmediği gözlemlenmiştir. Her hafta alınan kan örnekleri ile birlikte zaman için de kan şekerinin düzenlendiği ve diyabetin düştüğü gözlemlenmiştir.
* Bizim dede ve ninelerimiz tarlada çalışırken çam bardaklardan su içerler ve onlarda astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek olmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu alanlarda yaşamalarını tavsiye ediyor. Bu bardaktan su içildiğinde bir ferahlık ve rahatlama oluyor. Sadece astım ve nefes darlığına değil, aynı zamanda dişlere ve diş etlerine de iyi geliyor.
* Çam ağacının bir özelliği de anti bakteriyel olmasıdır. Çam ağacı bünyesinde bakteri üretmez, bu, ağacın özelliğidir. O yüzden bu özelliği sayesinde diş etlerindeki bakteriyi de yok eder..
* Çam ağacının birçok derde deva olduğu bilinir ve uygulanırdı. Kocakarı ilacı deyip geçmeyin…
Çok güzel bir içerik acaba çam bardaklardan nerede bulabiliriz? Evde kullanalım hiç yoksa…
Bolu dayım Çam ağaçlarının bu kadar faydalı olduğunu şimdi öğrendim TEŞEKKÜRLER