enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? (Evde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?)

Burun tıkanıklığı en sık görülen semptomlardan biridir ve tehlikeli olmaktan çok rahatsız edici olma olasılığı daha yüksektir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? (Evde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?)
27 Eylül 2022 10:19 | Son Güncellenme: 27 Eylül 2022 11:12
A+
A-
Tıkalı bir burundan kurtulmayı ararken, nedenini bilmek yardımcı olabilir. Yaygın nedenler şunlardır:
  • Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlar.
  • Alerjiler, nezle ve evcil hayvan alerjileri gibi.
  • Araba egzozu ve tütün dumanı gibi havadaki tahriş edici maddeler.
  • Kuru hava.

Tıkalı bir burnu tedavi etmenin en kesin yolu, nedenini ortadan kaldırmaktır, ancak daha hızlı bir rahatlama yaşamanın birkaç yolu vardır.

Burun tıkanıklığı için çareler ve tedaviler

Genel olarak, mukusun burnunuzdan akmasına yardımcı olacak ince tutmak istersiniz. Reçetesiz satılan ilaçlar, burun yıkamaları ve pozisyon ayarlamaları da yardımcı olabilir.

Buharda nefes al 

Buhar, mukusu inceltir ve tahriş olmuş burun yollarını yatıştırır. Uzun duşlar, bazen burun tıkanıklığına eşlik eden semptomlar olan kas ağrıları ve hafif yorgunluğa da yardımcı olabilir. Ayrıca bir kaseyi sıcak (ama kaynar olmayan) suyla doldurup üzerine eğilebilirsiniz. Buharı tutmak ve maksimum fayda sağlamak için başınızın üzerine bir havlu örtün.

Bol Sıvı için: Kendinizi iyi hissetmiyorsanız bol su içmek kötü bir fikir değildir çünkü susuz kalmanızı sağlar, ancak sıvıların soğuk algınlığı ve tıkanıklık üzerinde gerçek bir etkisi olduğuna dair çok fazla bilimsel kanıt yoktur. Ayrıca kendi sağlık yararlarını getiren meyve veya sebze suları da içebilirsiniz, ancak şeker tüketiminin aniden yükselmesine izin vermemeye dikkat edin. Sıcak bitki çayları hem sıvı alımınıza katkı sağlayacak hem de sinüslerinizi boşaltmak için bol miktarda buhar sağlayacaktır.

Burun Bantlarını Uygulayın ve Yatmadan Önce Başınızı Yükseltin

Tıkalı bir burun sizi uyumaktan alıkoyuyorsa, yapışkan burun şeritlerinden biraz rahatlama bulabilirsiniz. Bunlar burnunuza oturur, nefes almayı kolaylaştırmak için burun deliklerini açar ve genişletir.

Ayrıca başınızın altına ekstra bir yastık da koyabilirsiniz. Yatarken tıkanıklık sıklıkla kötüleşir. Başınızı yüksekte tutmak sorunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı prensibe göre gün boyunca oturmaya veya dik durmaya çalışmalısınız.

Odanıza Nemlendirici koyun

Kuru hava, özellikle soğuk aylarda iç mekan ısıtması nedeniyle sorun olabilen burun pasajlarını tahriş edebilir. Nemlendirici kullanmak , nemi havaya geri döndürür ve daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.