enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Burun Akıntısı Nasıl Geçer

Burun akıntısı, burundan mukusun boşalmasıdır. Daha soğuk dış ortam sıcaklıklarından veya soğuk algınlığı, grip veya alerjilerden kaynaklanabilir.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer
18 Eylül 2022 14:13
A+
A-

Burun akıntısı nedir?

Burun akıntısı, burnunuzdan mukusun damlaması veya “akması”dır. Daha düşük dış ortam sıcaklıkları, soğuk algınlığı , grip veya alerjilerden kaynaklanabilir.

Soğuk bir virüs veya polen veya toz gibi bir alerjen vücudunuza ilk girdiğinde, burnunuzun ve sinüslerinizin (veya yüzünüzün etrafındaki hava dolu ceplerin) astarını tahriş eder ve burnunuz çok fazla berrak mukus üretmeye başlar. Bu mukus bakteri, virüs veya alerjenleri yakalar ve onları burnunuzdan ve sinüslerinizden temizlemeye yardımcı olur.

Burun akıntısı neden olur? Burun akıntısına ne sebep olur?

Burun akıntınızın birkaç nedeni olabilir. Olası nedenler şunlardır:

Alerjiler.
Soğuk sıcaklıklar.
Nezle, soğuk algınlığı.
Grip .
Tatlandırıcı rinit, belirli yiyecekleri yediğinizde burun akıntısına neden olan alerjik olmayan bir rinit şeklidir.

Burun akıntımı nasıl durdurabilirim?

1. Bol sıvı tüketin

Burun tıkanıklığı semptomlarınız varsa, burun akıntısı ile uğraşırken sıvı içmek ve susuz kalmamak yardımcı olabilir .

Bu, sinüslerinizdeki mukusun akıcı bir kıvamda incelmesini ve sizin için kolayca dışarı atılmasını sağlar. Aksi takdirde kalın ve yapışkan olabilir, bu da burnunuzu daha fazla tıkayabilir.

Nemlendirmek yerine susuz bırakan içeceklerden kaçının. Buna kahve gibi içecekler ve alkol içeren içecekler dahildir.

2. Sıcak çaylar

Öte yandan, çay gibi sıcak içecekler bazen soğuk olanlardan daha faydalı olabilir. Bunun nedeni, hava yollarının açılmasına ve tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olan ısı ve buharlarıdır.

Bazı bitki çayları, hafif dekonjestan olan otlar içerir. Papatya , zencefil , nane veya ısırgan otu gibi iltihap önleyici ve antihistaminik otlar içeren çayları arayın .

Bir fincan sıcak bitki çayı (tercihen kafeinsiz) yapın ve içmeden önce buharını içinize çekin. Boğaz ağrısı genellikle burun akıntısına eşlik eder sıcak bitki çayı içmek de boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

3. Yüz buharı

Sıcak bir fincan çay gibi, yüz buharı mukusu gevşetmeye ve burun akıntısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

Suyu temiz bir tencerede ocakta, buhar oluşacak kadar ısıtın – kaynamasına izin VERMEYİN.
Yüzünüzü bir seferde yaklaşık 5 dakika boyunca buharın  üzerine yerleştirin. Yüzünüz suya değmesin. Gözlerinizi kapatın ve burnunuzdan derin nefesler alın. Yüzünüz çok ısınırsa mola verin.
Mukustan kurtulmak için daha sonra burnunuzu üfleyin.
Hala semptomlarınız varsa işlemi günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

4. Sıcak duş

Hızlı bir rahatlamaya mı ihtiyacınız var? Sıcak bir duş deneyin. Tıpkı nemlendiriciler ve yüz buharı gibi, duşun sıcak buharları da burun akıntısını ve tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabilir.

En iyi sonucu almak için yüzünüzü ve sinüslerinizi doğrudan duşun buharına ve spreyine yerleştirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.