Bitkisel Koku ile Tedavi Yöntemleri Nasıl Oluyor (Hangi hastalığa hangi bitki iyi geliyor?)
Koku tedavisi nedir? Aroma terapi evde nasıl yapılır? Evde hangi koku kullanılmalı? En iyi koku nedir?
Şifalı otlarla tedavi yapan doktora ne denir? Bitkisel tedavisi var mı? Fitoterapi gerçekten işe yarıyor mu? Fitoterapi nasıl bir şey?
Bitkisel Koku ve tedavi yöntemlerini Kastamonu Haber ekibimiz sizler için Mustafa Özer’in Alternatif Tıp ve Şifa Sofrası Kitabı’ndan araştırdı
BİTKİSEL KOKU ile TEDAVİ
Bitkileri, meyveleri neredeyse beş duyu organımızla tanırız. Görünüşü, tadı, kokusu hep kendilerine mahsustur. İçerdiği maddeler birbirine çok benzese de yine de birbirlerinden farklıdırlar. Bir erik, bir elma türleri bile; renkleri, tatları, kokularıyla birbirinden farklıdır. Bitki ve meyveleri koklayınca ‘oh mis’ gibi deyip iştahımızı açan, gönlümüzü ferahlatan, bunların içinde saklı olan %5 civarındaki oranda uçan bitkisel yağlardır. Sentetik, kimyasal esanslar koku itibariyle, bitkisel uçan (eterik) yağlara benzese de şifası hiçbir zaman bitkiselleri tutmaz. Güzel kokular kalbi ferahlatır, ruhu genişletir, insanı manevi iklimlere götürür. Güzel koku, güzel manzara, temizlik ile temiz ruh arasında yakın bir bağ olduğu eskiden beri kabul edilmektedir.
“Evlerinizi kekik ve yavşan otu ile tütsüleyiniz”
Resulullah (s.a.v) efendimiz “Kendilerine namazın ve kokunun sevdirildiğini” beyan buyurmuşlar. Kendileri amber, misk, gül gibi kokuları kullanmışlar. Ashabına da tavsiye de bulunmuşlardır. Asırlardan beri çeşitli kültürlere mensub insanlar, bitkisel kokuların, mikrop öldürücü, kramp giderici, ağrı kesici ve iltihap kurutucu, ruh yatıştırıcı tesirlerini keşfetmişlerdir.
Mısırlılar, ölülerini mumyalarken; katran ve mür ağacının antibakteriyel özelliklerinden faydalanmışlar. Başka milletler ise hasta odalarını biberiye ve kekik, yavşan, günlük ile tütsüleyerek dezenfekte etmişlerdir. Resulullah (s.a.v.) Efendimizin “Evlerinizi kekik ve yavşan otu ile tütsüleyiniz” Hadis-i şerifinin öneminin bu bilgilerle biraz daha açığa kavuşacağı kanaatindeyiz.
Batıda 17. y.y’da korunmak için çeşitli baharatlardan hazırlanmış özel karışımın tütsü ve esansları kullanılmıştır. Fransa’da koku ile tedavi metodu, bitkilerle tedavi sınıfına girmiştir. Kokularla tedavide, uçan yağlar ya teneffüs ettirilir ya ilaç olarak bünyeye alınır yada masaj yapılır.
Özellikle akciğer rahatsızlıklarında bitkisel kokuların teneffüsü çok faydalıdır. Veremlinin, bronşitlinin, grip olanın odasına çam esansı püskürtülür. Hasta bu kokuyu; esansı ciğerlerine solunum yoluyla alır. Çam esansı yaraları iyileştirir. Masaj yoluyla vücuda sürülen uçan yağlar, kıl diplerinden, kılcal damarlarla kana karışır. Bu bitkisel esansların zeytinyağı ile değiştirilmesi lazımdır. Diğer hastalıklarda da bitkisel esanslardan istifade edilir.
Kötü alışkanlıkları terk etmek isteyen kişilere ıtır çiçeği esansı, teorik biberiye esansı ve bergamot esansı karışımını devamlı kullanması tavsiye edilir. Bu bitkisel esans karışımı; sigara, içki, kumar gibi kötü alışkanlıkları terketmede ruhi yönden yardımcı olur.
Bu karışımdaki ıtır çiçeği; bir alışkanlık kabul etmeye veya bunu terk etmeye yardımcı olur. Bitkisel biberiye esansı kişiye kendine güven ve ispat hırsı, aktivite sağlar.
Bergamot esansı; zihnî canlılığı arttırır, öğrenme şevkini arttırır.
Tefarik esansı; kişiyi daha enerjik kılıp mekanizmasını harekete geçirir. Bu karışım, öğrenme çağında olanlar ve bilim aşıklarının da kokusu olsun ki, azimlerine azim katsın. Yine gençliğin şehvetinden rahatsız olup teskin olmak için oruç tutanlara bu konuda yardımcı olacak bitkisel koku karışımını tavsiye ederiz.
Kafur esansı şehveti teskin eder, buna ıtır çiçeğini de katabiliriz.
Ruhi deprasyona, Karabaşotu, adaçayı, gül esansı greyfurt esansını ayrı ayrı tavsiye ederiz. Bitkisel esanslar damlatılarak, ibrikle çıkartılır.
Kansere karşı, Portakal esansı, Mersin yaprağı esansı, Kekik esansı başarıyla uygulanmaktadır. Bu tabii esanslar Çörek otu yağı ile karıştırılıp hastaya ağız yoluyla 3-5 damla verilir.
Bronş yollarını açıcı, nezle ve astıma karşı; Biberiye esansı, Okaliptüs esansı, Nane esansı, Çam terebentin, bunlar Çörek otu yağı ile karıştırılıp 3-5 damla ağız yoluyla alınır.
Romatizmal ağrılara karşı, Biberiye esansı, Kekik esansı, Karanfil esansı başarıyla uygulanmaktadır. Bunlar zeytinyağı ile inceltilip 3-5 damla ağız yoluyla alınır. Ve ağrıyan uzuvlar bu yağ karışımıyla masaj yapılır. Zeytinyağı yerine Bademyağı, Devekuşu yağı, Tavşan yağı da olabilir.
Diş ağrısına karşı, Karanfil esansı pamuğa batırılıp ağrıyan dişe konur.
Saç bakımı için Kekik esansı, Acı badem, Mersin esansı zeytinyağıyla karıştırılıp saç diplerine sürülür. Bu esansların tabii olması gerekir. Doğaya özdeştir kandırmacasına inanmayın.
Fotoğraflar: Dr. Celalettin Orduoğlu
Yorumlar