Bir Türk Doktoru Daha Çığır Açtı (Kansere Çare mi Bulundu?)
Dünya Türk doktorlarının başarısını konuşmaya devam ediyor. Bu kez konuşulan ise Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner, 3 saniye içinde 100 milyar hücre içinden kanserli hücreyi bulan bir teknik geliştirdi. Tıpta çığır açan bu çalışmasıyla kanser hastalarına umut oldu.
Prof. Dr. Mehmet Toner Kimdir?
Prof. Dr. Mehmet Toner, İTÜ Makina Fakültesi’nden 1983 yılında mezun olan Toner, İTÜ’de başlayan bilim serüvenini ve özellikle kanser alanında imza attığı önemli çalışmalarıyla tanınıyor
Dünyada ve ülkemizde bilim ve teknolojinin ilerlemesine yaptığı büyük katkıları ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış olması nedeniyle İTÜ Senatosu tarafından “fahri doktor” unvanı alan Prof. Dr. Mehmet Toner, uluslararası bilim camiasında özellikle kanser tedavisi alanında yaptığı başarılı çalışmalarıyla tanınıyor.
Harvard-MIT Üniversiteleri Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü profesörü Mehmet Toner, 300 milyon hücreyi yalnızca bir saniye gibi kısa bir sürede tarayarak kanserli hücreyi bulabildiklerini söyledi. Toner, milyarlarca kan hücresinin içinde bir tane bile olsa, artık bunu yakalamanın mümkün olduğunu belirtti.
Kanserde son dönemde teşhisin daha hızlı yapılmaya başlandığını ve yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıktığını aktaran Toner şunları dile getirdi: “Kanserde bizim yaptığımız çalışma, kanserin yayılma hızına dair. Biliyoruz ki kanser kandan yayılıyor. Ve kanser yavaş yavaş insanın fizyolojisini ele geçiriyor. Maalesef bağışıklık sistemi zayıflıyor ve kanser savaşı kazanıyor. Vücudumuzda 35 trilyon civarında hücre var. Bunun % 85’i kan hücresi. Bu hücrelerin içerisinde belki birkaç tane kanserli hücre dolanıyor. Bizim geliştirdiğimiz teknik bu kanser hücrelerini bulmaya yarıyor. 300 milyon hücreye bir saniyede bakabiliyoruz. Yani bütün Amerikan nüfusunu düşünürseniz Amerika’da bir insanı bir saniyede buluyoruz. 6-7 milyar dünya nüfusu derseniz 10-20 saniye içerisinde bütün dünyadaki bir insanı buluyoruz. 300 milyon hücreye bir saniyede bakıp bunun içerisinden kanserli hücre varsa bunları ayırabiliyoruz.” dedi.