TUVALET ÂDÂBI NASIL OLMALIDIR?
Tuvalet ihtiyacı ve tuvalet de biz insanlar ve tüm canlılar için bir nîmettir. Tuvalet ihtiyacı giderilirken de uymamız gereken kurallar vardır. Bu kurallar kısaca şunlardır:
1- Paçalar iyice yukarı doğru sıvanır ve tuvalete girmeden önce şu dua okunur:
“Eûzü billahi minel hubśi vel habâiś”.
2- Kapı sağ el ile açılır ve sol ayakla içeri girilir.
3- Tuvalet önceden kirli bırakılmışsa temizlenir ve ön/arka kıbleye gelmeyecek şekilde çömelinir (oturulur).
4- İdrarın etrafa sıçramaması için zeker sol ile tutularak kontrol edilir (erkekler için).
5- İhtiyaç giderildikten sonra sağ el ile su dökülüp sol el ile önce ön, sonra arka uzuvlar temizlendiğinden emin oluncaya kadar iyice yıkanır. Erkekler zekerinde idrar kalmadığından emin oluncaya kadar sıvazlayarak idrarın boşalmasını sağlar.
6- Taharet işi bittikten sonra temiz bir bez veya peçete ile hem ön hem arka uzuvlar iyice kurulanır. Kullanılan peçete tuvalette bulunan çöp kovasına atılır ve çöp kovasının ağzı kapatılır. (Kullanılan bez ve peçeteler, tuvalat giderinin tıkanmaması için tuvalete atılmaz).
7- Sifon çekilerek fırça ile tuvalet iyice temizlenerek sonraki girecek olan kişiye hazır hale getirilir. Tuvaletin kenarına da bol su dökülerek pis kokunun içeri sinmemesi sağlanır.
8- Sağ el ile kapı açılarak, sağ ayakla tuvaletten çıkılır.
9- Tuvaletten çıkınca şu dua okunur: “Elhamdulillahillezî ezhebe annil âzâ ve âfâni min zâlik”.
10- Tuvalete girip çıkarken, elektrik düğmeleri, musluk başlıkları, kapı kolları, maşraba gibi şeyler sağ el ile tutulur, taharet sol el ile yapılır.
Bu kurallara riayet eden birisi, hem ibadet sevabı alır, hem de ortak kullanım alanı olan tuvaletten dolayı kul hakkına girmiş olmaz.