Baklanın Parkinson Hastalığına faydası var mı?
Derdi çeken bilir derler ya, gerçekten çok doğru bir tespit. İnsanları hastalıklarının onlara ne gibi zorluklar yaşattığını bilmeden yargılamak sadece empati duygusu olmayan kişilerin yaptığı davranışlardır. Her hastalığın kendine göre zorlukları vardır. Zorluk derecesine göre hastalıklar insanların yaşam kalitesini etkilemektedir.
Parkinson da hayatı oldukça zor hale getiren hastalıkların başında gelmektedir. Son yıllarda yaşlı, genç demeden birçok kişinin başına gelen ve hayat kalitesini oldukça düşüren Parkinson hastalığı nedir? Tıbbi tedavi yöntemleri dışında alternatif tedavi yöntemleri var mıdır? Halk arasında çok yaygın bir inanış olan bakla gerçekten Parkinson semptomlarına iyi geliyor mu?
Parkinson nedir?
En basit haliyle Parkinson, beyinde dopamin hormonunun azalmasıyla ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Ellerde titreme, yürümede zorluk, duruş bozukluğu, hareketlerde yavaşlama, yazı yazmakta zorluk yaşama gibi daha birçok belirtti Parkinson hastalığının sinyalleridir. Mesela normalde gayet rahat bir şekilde bisiklet kullanan birisi birden bire bisiklet kullanmakta zorluk yaşamaya başlayabilir. Pedalları çevirirken aynı anda direksiyon hakimiyetini kuramaz. Yada yüzmeyi bilen bir kişi kollarıyla kulaç atarken ayaklarını suyun içinde hareket ettirme kabiliyetini kaybeder. Bunlar gibi daha birçok belirtti Parkinson belirtileri arasında yer almaktadır.
Hastalığın kesin, net bir tedavisi yoktur. Yanlış teşhis konulmadığı taktirde Parkinson hastalarının bu hastalığı kabul edip onunla yaşamaya alışmaları gerekir. Hastalığı kabullenme süreci kolay olmasa da bu konuda yapılabilecek pek fazla bir şey yok. Parkinson hastası olan bir kişinin hastalığını kabullenmesi ne kadar önemli ise aile bireylerinin de bu durumu kabul edip bilinçlenmesi bir o kadar önemlidir.
Bu hastalığın tedavisinde uygulanan tıbbi tedavi yöntemleri ile hastalığın semptomlarını en aza indirmek amaçlanmaktadır. Bunların yanı sıra yapılan araştırmalar baklanın Parkinson hastalığının semptomlarını azalttığını göstermiştir. Bu bilgi sadece halk arasında değil bilim otoriteleri tarafından da kabul görmüştür. Peki, bakla Parkinson hastalığına iyi gelir mi? Parkinson hastaları baklayı nasıl tüketmelidir?
Parkinson ve Bakla
En sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim, bakla yemek Parkinson hastaları için hem faydalı hem zararlıdır. Bu konu nasıl ve ne kadar tüketildiği ile alakalıdır. Parkinson hastalarında eksik olan dopamin maddesi bakla da bol miktarda bulunmaktadır. Levadopa etken maddesi içeren ilaçları kullanan hastaların bu ilacı içtikten hemen sonra bakla tüketmeleri tehlikelidir. İlaç ve bakla aynı anda alınırsa fazla dozda ilaç almış gibi etkiler gösterir. Bunun dışında levadopa ilaç kullanmayan hastaların bakla tüketmesinde hiç bir sakınca yoktur. Aksine bakla yedikten sonra bir iki saat çok rahat edeceklerdir. Doktorların da kabul ettiği gibi baklanın Parkinson hastalığına faydaları göz ardı edilemez derecede fazladır.
Mevsiminde taze baklayı bol bol alıp hiç bir işlem yapmadan derin dondurucuya atabilirsiniz. Taze baklanın bulunmadığı dönemlerde derin dondurucudan 6-7 adet baklayı çıkartıp, küçük parçalara bölüp, 2,5 su bardağı suyun içerisinde kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra süre tutup 10 dakika kaynadıktan sonra baklanın suyunu bir bardağın içerisine aktarıp bardağın üzerini çay tabağı ile kapatıp ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra içebilirsiniz. . Bu tarifte iki önemli püf noktası vardır. Birincisi bakla suyunun ılımasını beklerken mutlaka üzerine çay tabağı ile kapatmak gerekir. Bunun nedeni baklanın içinde bulunan etken maddelerin buharlaşıp uçmamasını sağlamaktır. İkincisi ise bakla suyu ılık içilmelidir. Mutlaka sıcak yada ılık içilmelidir.
Unutmayın bakla kesinlikle Parkinson ilaçları ile aynı anda tüketilmemesi gereken bir besindir. Hangi saatlerde ilaç kullanmanız hangi saatlerde bakla tüketmeniz gerektiğini mutlaka doktorunuza danışınız.