enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri (B12 Vitamin Eksikliğinin Semptomları Nelerdir)

B12 Vitamini, vücudunuzun DNA sentezi, enerji üretimi ve merkezi sinir sistemi işlevi gibi süreçler için ihtiyaç duyduğu temel bir besindir.

B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri (B12 Vitamin Eksikliğinin Semptomları Nelerdir)
5 Mart 2022 18:03 | Son Güncellenme: 5 Mart 2022 18:13
A+
A-

Vitamin birçok gıdada bulunsa da B12 eksikliği ve eksikliği nispeten yaygındır. Bu genellikle sınırlı diyet alımı, emilim bozukluğu, belirli tıbbi durumlar veya B12 tüketen ilaçların kullanımından kaynaklanır. Referans olarak, 300 pg/mL’nin üzerindeki B12 seviyeleri normal, 200-300 pg/mL seviyeleri sınırda ve 200 pg/mL’nin altındaki seviyeler eksik olarak kabul edilir. B12’yi yiyeceklerden emme yeteneği yaşla birlikte azaldığından, yaşlı erişkinlerde eksiklik daha sık görülür. Yine de bu, hamile ve emzirenler de dahil olmak üzere çocuklar ve genç yetişkinlerin B12 eksikliği geliştiremeyeceği anlamına gelmez. Ne yazık ki, B12 eksikliği genellikle gözden kaçar ve yanlış teşhis edilir. B12 eksikliğiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir sağlık uzmanının belirtilerinizi tartışması ve uygun testlerden geçmesi önemlidir. B12 eksikliği ile ilgili en sık bildirilen dokuz semptom bu yazıda…

Yorgunluk

B12 seviyeniz düşükse veya eksikseniz, muhtemelen kendinizi yorgun hissedeceksiniz. Vücudunuzun hücrelerinin düzgün çalışması için B12’ye ihtiyacı vardır. Bu nedenle, yetersiz B12 seviyelerine sahip olmak normal kırmızı kan hücresi üretimini azaltabilir ve bu da oksijen dağıtımını bozabilir. Spesifik olarak, B12 veya folat eksikliği megaloblastik anemiye neden olabilir. Bu durum, büyük, anormal ve olgunlaşmamış kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna ve DNA sentezinin bozulmasına yol açar. Vücudunuz dokulara oksijen taşımak için yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığında, muhtemelen kendinizi zayıf ve yorgun hissedeceksiniz. B12 seviyeleriniz aralık içinde veya sınırda düşük olarak kabul edilse bile, B12 eksikliği ile ilgili yorgunluk ve diğer semptomlar geliştirebileceğinizi bilmek önemlidir.

Soluk veya sarı cilt

B12 eksikliğini gösterebilecek başka bir işaret soluk veya sarı cilttir. Demir eksikliği anemisi adı verilen durum gibi, B12 eksikliğine bağlı anemi, vücutta tam olarak olgunlaşmış, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin olmaması nedeniyle cildinizin solgun olmasına neden olabilir. B12 eksikliği, cildinizin ve göz beyazlarınızın sarımsı bir renk almasına neden olan sarılık adı verilen bir duruma da neden olabilir. Bu renge, vücudunuz kırmızı kan hücrelerini parçaladığında oluşan bir atık ürün olan yüksek bilirubin seviyeleri neden olur.

Baş Ağrısı

B12 eksikliği ve eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere yol açabilir. Aslında baş ağrıları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda B12 eksikliği ile ilgili en sık bildirilen semptomlar arasındadır. Bazı araştırmalar, belirli türde baş ağrılarını sık sık yaşayan kişilerin düşük B12 düzeylerine sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Yarısı migren geçirmiş 140 kişiyle yapılan bir 2019 araştırması, migren öyküsü olmayan katılımcılara kıyasla migrenli katılımcılarda B12 kan seviyelerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu (12). Çalışma ayrıca, en yüksek B12 düzeyine sahip olanların, en düşük B12 düzeyine sahip katılımcılara kıyasla migren geçirme olasılığının %80 daha az olduğunu buldu. Araştırmalar, B12 ile tedavinin bazı kişilerde migren baş ağrısı semptomlarını iyileştirip iyileştirmediğini araştırmaya devam ediyor .

Depresif Belirtiler

B12, merkezi sinir sisteminizin düzgün çalışması için gereklidir ve bu besinin eksikliği zihinsel sağlığınızı etkileyebilir. Spesifik olarak, B12 eksikliği depresyon geliştirme riski ile ilişkilidir. Düşük B12 seviyelerine sahip olmak, homosistein adı verilen kükürt içeren amino asit seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Bu da vücutta oksidatif stresi, DNA hasarını ve hücre ölümünü artırarak depresyon gelişimine katkıda bulunabilir. Depresif semptomlara ek olarak, düşük veya eksik B12 seviyeleri, psikoz ve duygudurum bozuklukları dahil olmak üzere diğer zihinsel rahatsızlıklara yol açabilir.

Gastrointestinal Sorunlar

B12 eksikliği ayrıca ishal, mide bulantısı, kabızlık, şişkinlik, gaz ve diğer gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Bu sorunlar hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilir. Bununla birlikte, bu semptomların çoğunun spesifik olmadığını ve diğer faktörlerin neden olabileceğini unutmayın. Örneğin, gıda intoleransları, ilaçlar ve enfeksiyonların tümü ishale yol açabilir.

Konsantrasyon zorluğu 

B12’deki bir eksiklik merkezi sinir sistemini olumsuz etkilediğinden, düşük veya eksik B12 düzeyine sahip kişiler sersemlik hissedebilir ve konsantre olmakta ve görevleri tamamlamakta zorluk çekebilir. B12 eksikliği riski yaşla birlikte arttığından, yaşlı yetişkinler özellikle bu yan etkiler açısından risk altındadır. Aslında, birçok çalışma, yaşlı erişkinlerde düşük B12 seviyelerini kötüleşen zihinsel işlevlerle ilişkilendirmiştir. Neyse ki araştırmalar, düşük B12 seviyelerine bağlı zihinsel bozulmanın B12 tedavisi ile düzelebileceğini gösteriyor. 

 Ağız ve dilde ağrı ve iltihaplanma

Glossit, iltihaplı, kırmızı ve ağrılı bir dile atıfta bulunan tıbbi bir terimdir. B12 eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu eksikliği olan kişilerde, ağızda yaralar ve iltihaplanma ile karakterize stomatit ile birlikte glossit ortaya çıkabilir. Glossit ve stomatit, B12 eksikliğine bağlı anemisi olan kişilerde yaygın olsa da, anemi olmadan da ortaya çıkabilir ve erken B12 eksikliğinin bir işareti olabilir. Bununla birlikte, glossite folat, riboflavin (B2) ve niasin (B3) gibi diğer besinlerdeki eksiklikler de neden olabilir.

El ve ayaklarda parestezi

Parestezi, eller ve ayaklar gibi vücudun belirli bölgelerinde yanma veya karıncalanma hissini ifade eden tıbbi bir terimdir. B12 eksikliği olan birçok yetişkin ve çocuk parestezi yaşadığını bildirmiştir. Ne yazık ki, B12 eksikliğinin bu semptomu, diyabetik nöropati – ekstremitelerde ağrı ve uyuşukluğa neden olabilen yüksek kan şekerinin neden olduğu sinir hasarı ile ilgili semptomlarla örtüşmektedir (26). Metformin alan diyabetli kişilerde B12 eksikliği gelişme riski daha yüksektir çünkü bu ilaç vücuttaki B12 vitamini emilimini azaltabilir. Bu nedenle, diyabetli kişilerde B12 eksikliği periferik nöropati olarak yanlış teşhis edilebilir.

B12 eksikliğinin diğer belirti ve semptomları

Yukarıdaki semptomlara ek olarak, B12 eksikliği aşağıdakilere yol açabilir: Kas krampları ve kas zayıflığı. B12 eksikliği motor ve duyusal sinir fonksiyonlarını olumsuz etkiler ve bu da kas kramplarına ve güçsüzlüğe neden olabilir. Bozulmuş koordinasyon. Ataksi veya bozulmuş denge ve koordinasyon, B12 eksikliğinden kaynaklanabilen nörolojik bir semptomdur. Bu nedenle, B12 eksikliği olan bir kişi yürümekte ve dengede durmakta zorluk çekebilir. Erektil disfonksiyon. B12 eksikliği olan erkekler, vücuttaki artan homosistein düzeylerinin bir sonucu olarak erektil disfonksiyon yaşayabilir. Görme bozuklukları. B12 eksikliği, muhtemelen optik sinire verilen hasar nedeniyle görme bozukluklarına neden olabilir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.