enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Asgari ücretle ilgili hesaplamalar değişti: İşte gündemdeki rakamlar…

2024’e yaklaşırken, milyonlarca vatandaşı etkileyen önemli bir konu olarak asgari ücret artışı tartışılmaya başlandı.

Asgari ücretle ilgili hesaplamalar değişti: İşte gündemdeki rakamlar…
14 Eylül 2023 15:34
A+
A-

Art arda gelen zamlar, yükselen enflasyon ve yüksek yaşam maliyetleri, asgari ücretli vatandaşları zor bir durumda bırakıyor. Milyonlarca kişinin dört gözle beklediği asgari ücret miktarıyla ilgili hesaplamalar tamamen revize edildi. İşte tartışılan rakamlar…

2023 Aralık ayının başlarında, işçi, işveren ve kamunun temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komitesi bir araya gelecek. Bu toplantılar sonucunda 2024 yılı için asgari ücret miktarı belirlenecek ve Aralık ayının sonunda bu rakam kamuya açıklanacak.

2024 yılı asgari ücretinin tespitinde göz önünde bulundurulan faktörlerden biri, enflasyon tahminleri olacak. Orta Vadeli Plan’a göre, yıl sonunda beklenen enflasyon oranı yüzde 6,5 olarak ilan edildi. Bu enflasyon tahmini, asgari ücret artışının büyüklüğünü etkileyen önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, gelecekte maaş zamlarının enflasyon tahminlerine göre şekillendirileceğini ifade etti. Bu yaklaşımın, memurlar, işçiler ve emeklilerin enflasyon karşısında yenik düşmemesini sağlayacağı ifade edildi.

2023 yılına bakıldığında, açıklanan enflasyon verileri göz önüne alındığında ocak ayına kıyasla net asgari ücretin 2.895 TL artışla 8.506 TL’den 11.402 TL’ye yükseldiği gözlemlendi.

Orta Vadeli Program’ın öngördüğü yılsonu enflasyon tahminleri doğrultusunda, asgari ücretin 15.707 TL’ye kadar çıkabileceği belirtiliyor. Ayrıca, memur maaş zammı düzeyinde bir artış gerçekleşirse, asgari ücretin 17.041 TL’ye kadar yükselme potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.