enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Apandist Nedir? Apandistin Belirtileri Nelerdir?

Apandist Nedir? Apandistin Belirtileri Nelerdir?
24 Nisan 2022 13:13 | Son Güncellenme: 24 Nisan 2022 13:15
A+
A-

Apandisit nedir?

Apandisit, muhtemelen bir tıkanıklık nedeniyle apandisitiniz iltihaplandığında meydana gelir.  Apandist bağırsağa bağlı küçük bir kesedir. Sağ alt karnınızda bulunur. Apandistiniz tıkandığında, bakteriler içinde çoğalabilir. Bu, karnınızda ağrılı baskıya neden olabilen irin ve şişlik oluşumuna yol açabilir. Apandisit ayrıca kan akışını engelleyebilir. Tedavi edilmeyen apandisit, apandisitinizin patlamasına neden olabilir. Bu, ciddi ve bazen ölümcül olabilen bakterilerin karın boşluğuna dökülmesine neden olabilir.

Apandistin Belirtileri

Apandisit ağrısı genellikle üst karnınızda veya göbek deliği bölgesinde hafif kramp şeklinde başlar ve daha sonra karnınızın sağ alt çeyreğine hareket eder. Bu ağrı genellikle: aniden başlar hareket ettiğinizde veya öksürdüğünüzde kötüleşir o kadar yoğun ki seni uykudan uyandırıyor şiddetli ve yaşadığınız diğer karın ağrılarından farklıysa birkaç saat içinde kötüleşir.

Apandisit belirtileri şunları içerebilir:

İştah kaybı

Hazımsızlık

Mide bulantısı

Kusma

Karın şişmesi

Düşük dereceli ateş

Daha az yaygın olarak, aşağıdakileri içeren bağırsak sorunları yaşayabilirsiniz:

ishal kabızlık bağırsak hareketleri yapma arzusu gaz geçirememe Kabızsanız ve apandisit olabileceğinden şüpheleniyorsanız, müshil almaktan veya lavman kullanmaktan kaçının. Bu tedaviler ekinizin patlamasına neden olabilir. Diğer apandisit semptomlarıyla birlikte karnınızın sağ tarafında hassasiyet varsa doktorunuzla iletişime geçin. Apandisit hızla tıbbi bir acil duruma dönüşebilir. Bu ciddi durumu tanımak için ihtiyacınız olan bilgileri alın. Çocuğunuz apandisit semptomları geliştirirse, hemen doktorlarıyla iletişime geçin. 

Apandistin Nedenleri ve risk faktörleri

Çoğu durumda, apandisitin kesin nedeni bilinmemektedir. Uzmanlar, ekin bir kısmı engellendiğinde veya engellendiğinde geliştiğine inanıyor. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok şey ekinizi potansiyel olarak engelleyebilir: sertleştirilmiş dışkı birikmesi genişlemiş lenfoid foliküller Bağırsak solucanları travmatik yaralanma tümörler Diğer birçok durum karın ağrısına neden olabilir. Sağ alt karnınızdaki diğer olası ağrı nedenlerini okumak için buraya tıklayın. Apandisit herkesi etkileyebilir. Ancak bazı kişilerin bu durumu geliştirme olasılığı diğerlerinden daha fazla olabilir. Apandisit için risk faktörleri şunları içerir:

Yaş: Apandisit çoğunlukla gençleri ve 20’li yaşlarındaki insanları etkiler, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. 

Genetik:Ailesinde apandisit öyküsü olan kişilerde apandisit gelişme riski yüksektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.