enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ailede Sevgi Dili Nasıl Olmalıdır (5 Önemli Unsur Nedir?)

Eşyanın tabiatı gereği, hiçbir şey olduğu gibi kalmaz, zamanla duygular ve ilişkiler eskir ve zayıflar.
Peygamber Efendimiz (sas):
“Elbiselerinizin eskidiği gibi, imanınız da eskir. Allah’ı zikrederek yenileyin” buyurarak eskime ve monotonlaşmanın imanımızda bile olacağını belirtiyor. Öyleyse hayatımızın diğer anlarında ve Evliliğimizde yıpranma ve monotonlaşma normaldir.

Ailede Sevgi Dili Nasıl Olmalıdır (5 Önemli Unsur Nedir?)
14 Nisan 2022 05:00 | Son Güncellenme: 13 Nisan 2022 21:16
A+
A-

Ailede Sevgi Dili Nasıl Olmalıdır

Evliliklerde çokça sorulan sorulardan biri de “Evliliğimizin, ilk yıllarındaki gibi çekiciliği kalmadı. Halbuki birbirimizi halâ çok seviyoruz. Eski günlerimize göre çok monoton bir yaşantımız var. Acaba evliliğimiz, sevgimiz sıradanlaşıyor mu? Bunun bir çözümü var mı?”

Eşyanın tabiatı gereği, hiçbir şey olduğu gibi kalmaz, zamanla duygular ve ilişkiler eskir ve zayıflar.
Peygamber Efendimiz (sas):

“Elbiselerinizin eskidiği gibi, imanınız da eskir. Allah’ı zikrederek yenileyin” buyurarak eskime ve monotonlaşmanın imanımızda bile olacağını belirtiyor. Öyleyse hayatımızın diğer anlarında ve Evliliğimizde yıpranma ve monotonlaşma normaldir.

AİLEDE SEVGİ DİLİ İÇİN 5 ÖNEMLİ MADDE

Peki evlilik hayatındaki bu sıradanlaşma ve monotonlaşma aşılamaz mı? Elbette ki aşılır ama bu konuda eşlerin gayretleri gerekmektedir. Bu aşamada ‘beş sevgi dili’ dediğimiz formül devreye girmelidir:

  1. Karı koca, aralarındaki bilmeli ve ona göre hareket etmelidirler.
    Her insan ayrı yaratılmıştır ve her insan ayrı bir dünyadır. Her ne kadar iki ayrı ben, biz olabilmek için evlenmiş olsalar da, düşünce, fikir ve hareket farklılıkları elbette olacaktır. Bu farklılıklar önceleri belki biraz üstü bastırılmış veya görmezden gelinmiş olabilir. Ama evliliğin ilerleyen yıllarında ortaya çıkacaktır.

Burada yapılması gereken, ihtilaflı konular değil, ittifak edilen konular gündemde tutulmalıdır. Eşler arasında yaşanan aşk, saygı, sevgi, yapılan evlilik, ailenin meyveleri olan çocuklar, beraber başarılan işler, yaşanan onca güzel günler gündemde tutulsa, inanın ihtilaflı konulara bir ömür sıra gelmez.

Gayet tabiidir ki herkes mutlu, huzurlu olmak için evlilik yapar. Ama iki ayrı insan bir araya geldiğinden bazı konularda anlaşamama, hemfikir olamama, zıtlaşma gayet doğaldır. Bunun çözümü de, muhatabını anlamak ve ona göre hareket etmektir. Eşinizin yaptığı işler için, güzel, onun hoşlanacağı güzel cümlelerle sevginizi de yansıtarak teşekkür etmek, eşinizi ziyadesiyle mutlu edecektir. İltifat eşinize cesaret verir. Eşinizden bir iş yapmasını istediğinizde sevgi ve iltifat ederek isteğinizi söylediğinizde, hem onu onure etmiş, hem ona değer vermiş, hem de istediğinizi yaptırmış olursunuz. İltifat etmek kesinlikle onu pohpohlamak değil, sevgi dilidir.

Eşinizin yapmış olduğu bir hatayı da affetmek, ona verdiğiniz değerin bir ifadesidir. Affetmek bir duygu değil, sevginin bir ifadesidir ve asil bir davranıştır.

2 ) Nitelikli beraberlik de bir sevgi dilidir.
Nitelikli beraberlik demek, bütün dikkatinizi eşinize vermek demektir. Yan yana iki koltukta oturan eşler bazen beraber değillerdir. Yan yana oturup konuşarak tv izlemek beraberlik değildir. Televizyonu kapatıp birbirlerinin gözlerine bakarak, birbirlerine odaklanarak sohbet etmek nitelikli beraberliktir.
Nitelikli beraberlik, ayrı kaldıklarında hemen birbirlerinin özlemini duymalarıdır.

Bazen bedenler ayrı olmakla beraber nitelikli beraberlik olur. Bazen de yan yana, el ele iken bile nitelikli beraberlik olmaz. Nitelikli beraberlikten kasıt, birlikteliktir. Bazı eşler her an beraberken bile yalnızlık yaşarlar. Çünkü birbirlerine odaklanmamışlar ruhen ayrı kalmışlardır.

Karı koca yan yana otururlarken, biri tv izliyor, biri gazete okuyorsa onlar da birliktelik yaşamıyorlar demektir. Ailenin huzuru ve mutluluğu için nitelikli beraberlik yani birliktelik olmazsa olmaz bir kuraldır.

3) Karşılıklı hizmet davranışları.
Eşler karşılıklı olarak birbirlerinin hoşlandığı şeyleri yapmalılar. Kadın çamaşır, ütü, yemek, temizlik gibi işleri yapar ve kocası da bundan memnun olur. Kadının yetişemediği veya eksik yaptığı işlerden dolayı kocası ona kızar “niye temizlik yapılmamış, niye ütülerim hazır değil, çabuk onları yap” gibi emredici ifadeler kullandığında yapılan işler sevgi dilinden dolayı değil, zorlama ile yapılan iş olur. Bu da aile huzurunu zedeler. Sevgi özgürce ifade edilmelidir. Zorlama ile sevgi olmaz. Eleştiri ve emredici talepler ilişkiyi zedeler. Eşlerin birbirine ricası olabilir. Ricalar sevgiye yön verir, ama emredici tavırlar sevgiye set olur.

4) Dördüncü sevgi dili, hediye almak.
Eşinize aldığınız hediye sizin sevginizin bir sembolüdür. Ona değerli olduğunu hissettirmeniz onu çok mutlu edecektir. Ama eşinize vereceğiniz en değerli hediye kendinizdiniz. Eşinizin hastalığında, doğumunda, akrabalarının vefatında, eşinizin yanında bulunmanız, ona yalnız olmadığı duygusunu verir ve aranızdaki sevgi bağını güçlendirir.

Hediyenin maddi değeri veya parayla alınıp alınmadığı önemli değildir. Önemli olan ona değer verdiğinizi, sevginizi hissettirebilmektir. Ama şu da var ki kapitalist sistemin sömürü düzenine alet olarak bu konu da çok abartılmamalıdır. Kapitalist sistem hemen her gün için bir önem atfetmiş ve sanki o gün hediye alınmazsa eksiklik gibi lanse etmiştir. Bir müslüman olarak da böyle tuzaklara düşmemek gerekir. Kişi sevdiğine hediye almak için her hangi bir günü beklemez.

Hediye eşler arasındaki meydana gelen soğukluğu gidermek için de bir fırsattır. Peygamber Efendimiz (sas) de önemine dikkat çekerek “hediyeleşin” buyuruyor.

5)Fiziksel temas da beşinci sevgi dilidir.
Araştırma sonuçlarına göre kucaklanarak, öpülerek sevilen çocuklar, sıradan sevilerek büyüyen çocuklardan daha sağlıklı ve duygusal olarak büyüyorlar. Fiziksel temas sevgiyi haykırmaktır adeta. Aynı araştırma büyükler için de geçerlidir.

Sevgiyi iletmek için temas bir araçtır. El ele tutmak, sarılmak, cinsel ilişki, sevgiyi iletmenin en hızlı ve en kestirme yoludur. Temas olmadan sevgi eksik kalır. Eşinizin öncelikli sevgi dili cinsel ilişki ise, bu isteği başka yollarla kapatmaya çalışmak eşler arasındaki muhabbeti zedeler.

Herkes için öncelikli sevgi dili farklı olabilir. Evlerinde mutluluğu yakalamak, yuvalarını monotonluktan kurtarmak isteyen kişi, eşinin öncelikli sevgi dilini keşfedecek ve ona öncelik verecektir. Biraz da imaj değişikliği yaparak, ona göre davranış sergilemesi gerekir. Aksi halde evlilik monoton bir şekil alır ve mutlu bir aile yuvasından ziyade, bir ticari işletme görüntüsü verir.

Sevgi, aileyi alışılmış beraberlikten, mutlu birlikteliğe taşıyan bir tılsımın adıdır kısaca.

Bekir AYDIN
Aile Danışmanı & Yaşam Koçu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.