Devlethanı nasıl Devrekani’ye dönüştü (Kastamonu Devrekani İlçesinin İsim Hikayesi)
Herkes kendi şehrinin ve ilçesinin isminin anlamının ve o ismim nereden geldiğini merak ediyor. Bizde onun için Kastamonu ve ilçelerimizin isimlerinin nereden ve nasıl doğduğunu sizler için araştırdık.
Kastamonu Devrekâni ilçesi ve civarı yazılı tarih dönemi ve daha önceki çağlarda devamlı meskün bir yerdir.
İşte o ilçelerden Kastamonu Devrekani ilçemizin isim hikayesi…
Devrekâni İlçesi’nin tarihini ele aldığımızda Kastamonu ve çevresi ile bir bütün halinde incelememiz gerekmektedir. Bu itibarla Taktak ve Malak köyleri çevresinde bulunan el baltaları ve diğer buluntular, Kastamonu ve Devrekâni de ilk yerleşmenin Alt Paleolitik Döneme dayandığını göstermektedir. Devrekâni ilçesinde Eksen (şu anki Kulaksızlar Barajı Mevkii) adıyla bilinen yerde birkaç dikili taş bulunmuş, bu yerin kuzeybatısında Bakır Çağ dönemine ait çanak çömleğe rastlanmıştır.
Devrekani isminin İsfendiyaroğulları zamanında bu yörenin geçici olarak konaklama amacı ile HAN olarak kullanılmasından ve “DEVLETHANI” olarak isimlendirilmesinden ortaya çıktığı rivayet olunmaktadır. Devlethanı zaman içinde halk dilinde “DEVREKANİ” ye dönüşmüştür. Ulu Önder Atatürk Şapka İnkılabı dolayısıyla 1925 yılında Kastamonu ve çevresini ziyareti sırasında 28 Ağustos 1925 tarihinde İlçemize gelerek Müftüoğlu Mehmet Beyin çiftliğinde misafir kalmış ve İlçemizi onurlandırmıştır. Bu nedenle her yıl 28 Ağustos günü Atatürk’ün Devrekani’ye Gelişi, Kültür ve Sanat Haftası olarak törenlerle kutlanmaktadır. Devrekani 1944 yılında kabul edilen Yasa ile İlçe olmuştur.
1994-1997 yıllarında Devrekani ilçesi Kınık Köyünde kazı ve araştırma çalışmaları yapılmıştır. Bu kazı ve araştırmaların sonucunda Kınık’ta M.Ö. 3000 yıllarında yerleşmeler tespit edilmiş özellikle Hititler Dönemine ait zengin bulgular elde edilmiştir.
Devrekâni isminin İsfendiyaroğulları zamanında bu yörenin geçici olarak konaklama amacı ile HAN olarak kullanılmasından ve “DEVLETHANI” olarak isimlendirmesinden ortaya çıktığı rivayet olunmaktadır. Devlethanı zaman içinde halk dilinde “DEVREKÂNİ” ye dönüşmüştür.
Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığında 1994 yılında Kınık’ta Başlatılan ve aralıklarla devam eden kazılarda çok sayıda paha biçilmez tarihi eser gün ışığına çıkarıldı.