Yazar, Öğretmen, Milletvekili, Veteriner, Şair Kastamonulu Hemşehrimiz İsmail Hakkı Yılanlıoğlu
İsmail Hakkı Yılanlıoğlu “….Bir yiğit adamdı.” “Dosdoğru bir insandı.” “Benzerine çok az rastlanan kişilerdendi.” “Milletimizin, vatanımızın karasevdalılarındandı.” “Bir edep ve fazilet örneğiydi.” “Türk dünyasının çilesini çeken idealistti.” dediler. Yılanlıoğlu gerçekten de söyledikleri gibiydi. Gerçekten de o mübarek ayetin aydınlığında: “Emrolunduğu gibi dosdoğru yaşayan” Yunus gönüllü bir insandı.
İsmail Hakkı Yılanlıoğlu 6 Temmuz 1992 yılında ebedî âleme göçtü. Bir yüce dağımız daha devrilmeş oldu. Cenaze namazını, Kastamonu’nun o meşhur Nasrullah Camii’nde “Er kişi niyetine” kıldık. İsmail Hakkı Yılanlıoğlu dünyaya “er kişi” olarak geldi. Yetmiş dört yıllık ömrünü tam bir “er kişi” olarak tamamladı. Ve gönül kubbemize tam bir “er kişi” sedası bırakarak göçüp gitti. Mekanı Cennet olsun.
İsmail Hakkı Yılanlıoğlu; 1918 yılında Kastamonu’da dünyaya geldi. Anne tarafından Devrekani Bozkoca Köyü Çakallar MahallesindeBabası Ahmet Necip Bey olan Yılanlıoğlu, öğrencilik hayatına Kastamonu’da başladı ve 1938’de Eskişehir Lisesi’nden mezun oldu. 1942’de Askeri Veteriner Okulu’ndaki eğitimini tamamladıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde veteriner hekim ve öğretmen olarak çalışmaya başladı.
Veteriner hekimlik ve öğretmenlikten sonra politikaya atılan Yılanlıoğlu, 16 Ekim 1958’de Cumhuriyetçi Millet Partisi ile Türkiye Köylü Partisi’nin birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne katıldı. Hem 1961’deki hem de 1965’teki seçimlere bu siyasi partiden giren Yılanlıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde iki dönem Kastamonu milletvekilliği yaptı.
z Mütedeyyin kişiliği ile tanınan İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, Türkçü çevrelerle de oldukça iyi bir iletişim kurdu. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kapatılan Milliyetçi Hareket Partisi çizgisinin devamı niteliğindeki Muhafazakâr Parti’nin Genel Başkanlığını da yaptı.
İsmail Hakkı Yılanlıoğlu; Kastamonu’nun çok köklü ailelerinden birine mensup. Ailenin soy ağacını gösteren tabloda bütün dedelerinin isimleri başında şeyh sıfatı var. Şeyh yani aydınlatan, irşat eden, yol gösteren, başöğretmen karşılığında bir kelime. Bu şeyhler silsilesi Abdülkadir Geylanî hazretlerine dayanıyor. Soyadlarının önce Geylan olması, Abdülkadir Geylani’ye kadar uzanmalarından geliyor. Dedelerinden bazıları keramet sahibi. Bu soylu ailenin Kastamonu’ya yüzyıllarca güler yüzle, şefkatle ve merhametle baktıklarını bilenlerden çok dinledim.
Kastamonu’nun en meşhur camilerinden biri hatta birincisi olan Nasrullah Câmii‘nin 200 metre kadar arkasında, dedeleri tarafından yaptırılan bir Yılanlı Tekkesi bir de Yılanlı Camii var. Dedeleri, cami bitişiğindeki Yılanlı Tekkesi’nde yatıyorlar. Bilinen ilk dedesi Kutbulârifin Şeyh Abdulfettah Efendi olarak şehrin iman gergefini nakışlayan aydınlık yüzlerden biri.
Bir dönem Ankara’daki Kocatepe Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin başkanlığını da yürüten Yılanlıoğlu, artan ekonomik problemler nedeniyle derneği 15 Mart 1981’de Türkiye Diyanet Vakfı’na devretmiştir. Özellikle 1960 sonrası Türkiye’sinin hızla değişen fikir ve siyaset ortamında önemli aktif isimlerden biri olan İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, 6 Temmuz 1992’de hayata gözlerini kapamıştır. Mezarı Kastamonu’da merkeze bağlı Numanlar Köyü’nde bulunmaktadır.