Köyler Boşaltıldığı İçin Gıda Fiyatlarına Zam Geliyor
Göz göre göre hızla fakirleşiyoruz. Fransız, Alman genci gelecek yaz nereye tatile gideceğini planlarken bizim gençlik marketten peynir alırken kıvranıyor. Sanki her şey normalmiş gibi bu garip açıklamalar olduğu sürece de çok yakında Dolar 9 liraya gerilediği için sevineceğiz.
Gazeteci ve Televizyon programcısı, aynı zamanda ekonomist ve tarım ile ilgili yazılar yazan ve dertlenen Cem Seymen, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmelerde doların neden yükseldiğini ve gıda fiyatlarına neden fahiş zamlar geldiğini tek tek sıraladı.
İşte o ilginç değerlendirmeler..
- Kalkınmayı isteyen ve halkına refahı yaşatmayı hedefleyen bir ülkede tarım temeldir. Bütün gelişmiş ülkelere bakın, hepsi tarım ve hayvancılık ülkesidir. Pirinci Yunanistan’dan, nohutu Meksika’dan, şekeri Ukrayna’dan ithal eden yani üretimi unutan ülkede Dolar 9 da olur, 19 da!
- Göz göre göre hızla fakirleşiyoruz. Fransız, Alman genci gelecek yaz nereye tatile gideceğini planlarken bizim gençlik marketten peynir alırken kıvranıyor. Sanki her şey normalmiş gibi bu garip açıklamalar olduğu sürece de çok yakında Dolar 9 liraya gerilediği için sevineceğiz.
- Türkiye’de köyler 2012’de çıkartılan yasayla mahalleye dönüştürüldü. 16220 köy bir gecede mahalle oldu. Taşınmazları satıldı, o güzelim meraları belediyeye devredildi. Belediyeler arazileri imara açtı. Köylüye vergi yağdı. Böylece köyler boşaldı. Gıda niye pahalı sanıyorsunuz?
- Taşımalı eğitim ilk ve ortaokuldan sonra lise düzeyine çıktı. Bu sistemle kaliteli eğitim mümkün değil. 2003’ten sonra yatılı okul sayısı hızla düşünce taşımalı sistem mecburiyet oldu. NEDEN? Köyde 1 çocuk olsa bile o köye öğretmen gitmeli. Eşitlik olursa köy dolar, yine üretir!
* 17 binden fazla köy okulunu kapattılar. Zengin aileler çocuklarını özel okula yolladı. Bahçesinde çocukların neşeyle oynadığı köy okulları kapanınca köy öğretmensiz kaldı. Taşımalı eğitim geldi, ama aileler hele kız çocuklarını uzağa yollamadı. Köy boşaldı. Tarım böyle geriledi.