Kabirde nasıl bir hayat vardır? Kabirde ilk gün neler olur? Kabir hayatı ne kadar sürecek? Öldükten sonra sırasıyla neler olacak? Kabirde nasıl bir hayat var? Kabrin ilk günü ne olur? Kabir hayati nasıl baslar? Öldükten sonra sırasıyla neler olacak? Dinde kabir ne demek? Kabir neye denir? Kabir etmek ne demek? Kabir hayatı nasıl olacak? Berzah âlemi ne anlama gelir? Berzah âlemi nasıl bir yer diyanet? Berzah ne demek TDV?
Kabir kelimesi Türkçe’de “1. gömme, 2. çukur, mezar” anlamına gelir.
Arapça ḳbr kökünden gelen ḳabr قبر z “1. gömme, 2. çukur, mezar” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḳabara قبر z “gömdü” fiilinin masdarıdır.
Berzah ne demek?
“sırf karanlık” (zulmet-i mahz) olduğu düşünülen cisimleri ve bedenleri ifade eder.
Kabir Alemi ve ahiret hakkında kafamıza takılan tüm soruların cevaplarını Kastamonu Haber ekibimiz; Şeyh Şaban-ı Veli Vakfının yayınladığı gönüllü vaaz Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri kitabından sizler için derledi.
KABİR (BERZAH) ALEMi HAKKINDA AYETLER:
1-“(Mal, mülk, evlat) çokluğuyla övünmek sizi o kadar meşgul etmişti ki, kabirleri (dahi) ziyaret ettiniz. (ölülerinizin çokluğunu bile hesaba kattınız)” (Tekasür 1-2)
3- Allah iman edenleri bu dünyada ve kabirde kelime-i sözüyle kurtarnir Allah Teila sağlam لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ tevhid sözde iman edenleri hem dünya hayatında, hem de ahi- rette sapasaglam tutar. Zalimleri ise Allah sapturur – Allah dilediğini yapar.”(O sözden asla ayrılmazlar, daima o tevhid sözüyle Allah’ın birliğini haykırırlar.) ((İbrahim 27)
يُسَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الحَيَوةِ الدُّنْيَا وفِي الآخِرَةِ وَيُضِلُّ الله الظالِمِينَ وَيَفْعَلُ الله مَا يَناه لها
4- “(Kafir ve münafıklar) onların biri öldüğü zaman, namazını kılma, kabrinin üzerinde durma (telkin verme) … ” (Tevbe (84)
1- Ölü, kabre gömüldüğü zaman, kara gözlü Münker- Nekir isimli melek gelir, “Hz. Peygamber hakkında me diyorsun?” diye sorar. Ölü mümin ise; “Allah’ın resulüdür.” der.
Kabri enine boyuna 70 zira (40m) genişletilir, aydınlatılır, cennetteki yeri gösterilir, sonra “uyu!” denir. Kıyamete kadar rahat uyur. Eğer ölü münafıksa; “Peygamberi işittim fakat bilmedim.” der. Başına demirden bir balyoz vurulur. Toprak onu tam sıkar, kemikleri birbirine geçer, kıyamete kadar böyle azap içinde kalır. (Buhari Tirmizi Cenâiz 70)
2- Kabir cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur. (Tirmizî, Kıyamet, 26 Ah- med b. Hanbel, el-Akide, s.64-76)
3- Kabir, ahiret duraklarının ilkidir. Kim orada kurtulursa gerisi kolaydır, kurtulamazsa işi zordur. (İbn Mâce, Zühd: 32)
4- Bir adam peygamberimize gelerek; “Ey Alllah’ın Resulü insanların en zahidi en ağabeyi kimdir?” diye sordu. Efendimiz; “Kabri ve oradaki halini unutmayan, fazla dünyalıkları terk eden, baki olan ahireti seçen, yarını gü- nünden saymayan, kendini ölülerden sayandır” buyurdu.
5- Ölüyü kabre kadar 3 şey takip eder. 1- Malı. 2- Ailesi. 3- Ameli. Malı ve ailesi geri döner, ameli onunla kalır.
6- Kişi öldüğünde ameli kesilir, ancak şu 3 grubun ke- silmez. 1- Sadaka-i cariye. 2- faydalanılan ilim. 3- Salih evlat. (Müslim, Vasiyyet 14 Tirmizi, Ahkâm 36)
7-Bir kimse dünyada tanıdığı birini, kabirde ziyaret etse o onu tanır, selamını alır.
8- Bir kişi öldüğünde, iyi bir insan ise; “Beni çabuk götürün!” der. Kötü birisi ise; “Beni nereye götürüyorsunuz?” diye bağırır. Bu bağırmayı, insan ve cinler hariç herkes duyar. (Müslim. İmam Celaleddin es-Suyuti, Kabir Alemi)
9- Kabirleri ziyaret edin, kabir ziyareti sizi dünyada abid, zahid kılar, ahireti hatırlatır.
10- Sizden biri öldüğünde sabah akşam gideceği yer gösterilir, cennetse cennet, ateşse ateş gösterilir. (Buhârî, hadis no: 3001) 11- Toprak insanın her şeyini yer, ancak kuyruk sokumundan bir kemik çürümez, insanlar ondan biter. (Buhârî, Tefsir, Zümer 3, Amme 1; Müslim, Fiten 141)
KABİR (BERZAH) ALEMi HAKKINDA ALİMLERİN SÖZLERİ:
1- Hz. Ebu Bekir, bir kişiyi kendisi için kabir kazarken görür; “Kendine kabir kazacağına, kendini kabre hazırla!” der.
2- Hz. Osman, bir kabrin başına gelince, sakalları ıslanıncaya kadar ağlamış. O gün, “niye ağlıyorsun?” denilince, “Kabir, ahretin ilk durağı. Orada kurtulursak, gerisi kolay.” demiş.
3- Kişinin göbeğinde biraz toprak vardır. Nerden yaratıldı ise oradan alınmıştır. O toprak, kabirde nerede yatacaksa, oradaki toprakla birleşir. Göbeğindeki toprak kabir toprağından alınmıştır.
4- Yapılan dualar, okunan Kur’an-ı Kerim’in sevabı mevtaya ulaşır. Salihlerden biri; “Kabrin başına gittim. Fatiha, İhlâs Süresi okuyup, bağışladım. “Acaba ruhlarına ulaşır mı?” diye düşündüm. Bir uyku geldi, semadan nurlu bir tabak gördüm. Oradaki kabir ehline dağıtılıyor ve bana, “Bu okuduğun Kur’anların sevapları…” dendi.
5- Kim ölüm anında İhlas Süresi’ni çok okursa kabir darlığı görmez, melekler elleriyle sıratı geçirir, cennete sokar.
6- Allah Teâlâ, Hz. Âdem’in sırtını mesh etti. Zürriyetini çıkarınca melekler; “Ya Rabbi insanlar yere sığmaz” deyince, Allah-u Teâla; “Ölümü yaratacağım.” buyurdu. O zaman melekler; “O zaman insanlar rahat yaşayamazlar.” deyince, Allah-u Teâla; “Arzu ve umum emel yaratacağım.” buyurdu.
7- Peygamberimiz 2 kabrin başından geçerken durdu; “Bunlar azap çekiyor. Sebebi, biri küçük abdestten çekinmezdi, diğeri laf getirip-götürürdü.” Mezarlarının başına bir ağaç dikti. “Ağaçlar yaş oldukça tesbih çekerler, ölüye faydalı olur.” dedi.
8- Peygamberimiz her namaz ve duasında kabir azabın- dan Allah’a sığınırdı, bize emir ederdi. Hadiste; “Sizden biriniz namazda, ettehiyyatü, salli-barik okuduktan sonra, “Allah’ım, cehennem azabından, kabir azabından, ölümün ve hayatın fitnelerinden, deccaldan sana sığınırım.” diye dua edin.” buyurdu.
9- Hz. Ali’nin soyundan gelen Ahmet Yesevi 63 yaşın- dan sonra kendine kabir hazırlar. “Peygamber 63 yılından sonra dünya yüzü görmedi.” diyerek, yer altına girer.
10- Beyaziti Bistami’ye kabirde sual olarak; “Ey Beyazit ne getirdin?” denir. O da tevazu olsun diye, “Ya Rabbi sana şirk koşmadım.” der. “Peki, bir gün süt içtin, bu karnını ağrıttı, ben mi ağrıttım yoksa süt mü? Cevap veremez. “Ya Beyazit ne amel getirdin diye sorunca, Büyük Veli, “Padişahın huzuruna gidince, padişah (ne getirdin?) mi der, yoksa (ne istersin?) mi der.” diyerek cevap verir. Gayb akminden sorgu meleklerine bir nida gelir.”… Bırakın Beyazıt’ı ben onu affettim…”
KİMLERE KABİR SUALİ SORULMAYACAK?
1- Peygamberler ve evlatlan. 2-Şehitler 3-Veliler, âlimler 4- Din, vatan için nöbet bekleyenler. 5- Her gece Mülk Süresi’ni okuyanlar 6-Cuma günü ve gecesi olenler 7- Deliler. & Çocuklar. 9- Melek ve cinler. 10- Hastalık anında ihlás süresi okuyarak vefat edenler.
BEDENİ KABİRDE ÇÜRÜMEYENLER KİMLERDİR?
1- Peygamberler. 2- Veliler. 3- Gerçek hafızlar. 4 Vücuduna hiç haram lokma girmeyenler.