Kurumsal Kimlik Rehberi
Özellikle markaların hitap ettiği hedef kitleleriyle iletişime geçebilmeleri ve hedef kitleyle bir bağ oluşturabilmeleri için kimlik çalışmaları öne çıkmaktadır.
Bir işletme veya kurumun kendisini görsel öğelerle tanınır hale getirmesi, kurumsal kimlik faaliyetleri sayesinde olmaktadır. Kimlik faaliyetlerinin işletmenin veya kurumun markalaşma süreçlerine katkı sağladığı bilinmektedir. Özellikle markanın hitap ettiği hedef kitlesiyle iletişime geçebilmesi ve hedef kitleyle bir bağ oluşturabilmesi için kimlik çalışmaları öne çıkmaktadır.
Kimlik çalışmalarının yapılabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken tüm detaylar üzerinde durulmalıdır. Bu detaylardan en önemlileri; kurumsal kimlik tasarımı şirket profili ve verilen hizmetlerdir. Bu süreçler birbiriyle uyumlu olduğu takdirde kimlik çalışmaları hedefine ulaşmaktadır.
Kurumsal Kimlik Nasıl Olmalı?
Marka elindeki materyalleri etkin ve doğru bir şekilde kullanarak kurumsal kimlik oluşturabilmektedir. Logodan renk kodlarına kadarki tüm içerikler en doğru mesajın verilebilmesi ve markanın tanınabilmesi için gereklidir. Bir markaya hayat veren iki ana unsurdan birisi renklerdir. Bu renk kullanımlarının net olması önemlidir. Tasarım süreçlerinde kuralların her birisi kapsayıcı olmalı ve bu öğelerin her birisi kalıcı özellikleri bünyesinde barındırmalıdır.
Kurumsal Kimlik Tasarım Aşamaları Nelerdir?
Bir markanın kimlik tasarımı çalışmaları için belirli aşamalar bulunmaktadır. Kurumsal kimlik tasarımı aşamaları şunlardır;
- Tasarım süreci öncesi hazırlık aşaması: kimlik tasarımı süreci öncesinde tüm eylemler belirlenmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Firmanın istekleri bu süreçte oldukça önemlidir.
- Zamanlama aşaması: tasarım için belirlenen zamana uyumlu olmak gerekmektedir.
- Sunum aşaması: sunum aşamasında marka yetkililerine yapılan tasarımlar sunulmaktadır.
- Düzeltme aşaması: eğer firma yetkilisinin tasarımda beğenmediği durumlar olursa tasarım ekibi gerekli düzeltmeleri yapmaktadır. Gerekli düzeltmelerden sonra tasarımlar uygun bir hale getirilmektedir.
- Son aşama: onaylanan tasarımlar tüm alanlara yayılmaktadır.
Kurumsal Kimlik Nelerden Oluşur?
Her bir işletme ve marka kurumsal bir kimliğe ihtiyaç duymaktadır. Kurumsal kimlik tasarımı ile hedeflenen amaçlara ulaşmak mümkündür. Kimlik tasarımı için gerekli olan birçok unsur vardır. Bunlar;
- Marka veya işletmenin logosu veya sloganı
- Markanın kurumsal renk ve fontu
- Marka ve işletmeye ait kimlik rehberi
- Marka kartviziti, zarf, dosya ve antetli kâğıtlar
- Giyim kuralları
- Araç tasarımları
- Takvim
- Ambalaj kâğıdı
- Gazete ve dergi tanıtım broşürleri
- Muhasebe dokümanları
Neden Kurumsal Kimliğe İhtiyacınız Var?
Faaliyet gösterilen sektörde imaj sağlamlaştırmak için kimlik tasarımı faaliyetleri yapılmaktadır. Bu çalışmalar kurumun duruşunu da temsil etmektedir. Kimlik tasarımı çalışmaları rakiplerinizden farklı olmanıza yardımcı olmaktadır. Özellikle etkili ve özgün bir kimlik markalaşma sürecine birçok olumlu şey kazandırmaktadır. Kimlik tasarımı için profesyonel çalışmalara ihtiyaç vardır ancak bunun öncesinde kurumsal kimlik fiyatları ile ilgili maliyet süreçlerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bu sayede marka kimliği oluşturulabilmektedir.
Marka Kişiliği
Bir işletme veya markanın değerinin gösterebilmesi için marka kişiliği öğesinin üzerinde durulmalıdır. Marka kişiliği sayesinde markanın genel mesajı detaylı bir şekilde hedef kitlesine ulaştırılabilmektedir.
Farklı Tasarım
Aynı sektörde yer alan diğer rakip markalardan ayırt edilebilmek amacıyla farklı tasarımlara yönelmek gerekmektedir. Bu sayede marka doğru bir şekilde konumlandırılabilmekte ve potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek mümkün bir hale gelmektedir.
Tutarlı Mesaj
Marka kurulum aşamasında tutarlı bir mesaja sahip olmak hedef kitle içerisinde güven duygusunun oluşmasına yardımcı olmaktadır.
Farkındalık Yaratmak
Hedef kitlenin markanızı tanıyabilmesi için diğer rakiplerden daha farklı bir süreç yönetmek gerekmektedir. Hedef kitleyle daha fazla temas halinde olmak diğer markalar arasından daha önde olmanızı sağlayabilmektedir.
Marka Sadakati
Marka ve hedef kitlesi arasında belirli bir güven duygusu oluşturabilmek için etkili bir çalışma yürütülmelidir. Bu sayede hedef kitle farklı markalar bulunsa da aynı yerden satın alım işlemini sürdürmektedir. Böylece bir güven ortamı meydana gelmektedir.
websitem için çok işime yaradı teşekkür ederim
Web yazılım ve tasarımda, kullanıcı deneyimini iyileştiren çözümler sunuyoruz. Kurumsal Key olarak her projeye özel yaklaşıyoruz.