Çam ve Köknar Kozalağı Pekmezinin Faydaları Nelerdir
Çam veya Köknar kozalağı pekmezi, öksürmede, balgam, bronşit gibi hastalıklarda şifa sunmaktadır. Özellikle astım rahatsızlıklarında, tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Öncelikle Solunum Rahatsızlıkları: Çam veya Köknar kozalağı pekmezi, öksürmede, balgam, bronşit gibi hastalıklarda şifa sunmaktadır. Özellikle astım rahatsızlıklarında, tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Akciğer Sorunları:
Çam veya Köknar Kozalağı Pekmezi, akciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Vücudun gerekli olan mineralleri karşılamasından dolayı akciğer rahatsızlıklarına neden olan ve sigara gibi zehirli dumanların kalıcı zararlarını ortadan kaldırmaktadır.
Grip ve Nezle: Bugün birçok doktor ve uzman bilim insanları Çam veya Köknar kozalağının işlenmesi, yağının çıkartılması ya da pekmez (reçel) yapılmasıyla ve tüketilmesi halinde tüm kış boyunca hastalık geçirmeyeceğini belirtmektedirler. Bağışıklığı arttıran bir etkiye sahip olan Çam Kozalağı, nadir bulunan özel bileşenleri içeriğinde barındırmaktadır.
Çam kozalaklarında bulunan Pinen solunum kaynaklı sorunların tedavisinde, Öksürme, bronşit, boğaz ağrıları, nefes darlığı gibi sorunları tedavisine yardımcı olur.
Akciğeri temizler, nefes almada çekilen rahatsızlıkları giderir. Bağışık sistemini güçlendirir. Hastalık yayıcı mikroplara karşı vücudun daha dinç kalmasını sağlar.
Psikolojik sorunlardan kaynaklı salgılanan hormonlarda kişinin daha rahat hissetmesini sağlamaktadır. İnsan metabolizmasını düzene sokar, uyku sorunlarına çözüm getirir.
Odaklanma kabiliyetini arttırır. Cildi gençleştirir, kış aylarında hastalıklara yakalanma riskini düşürür. Nezle, grip ve diğer bulaşıcı hastalıkları önler, Vücudun yenilenmesini ve performansının artmasına yardımcı olur, Ayrıca doğallığın en muhteşem şifasının bir örneğidir, Solunum yolu hastalıklarına da mükemmel bir derecede iyi geldiği bilinmektedir.
Peki Çam veya Köknar Kozalak pekmezi nasıl yapılır?
Öncelikle toplanan kozalaklar 24/25 saat civarında normal ılık suda beklemeye bırakılır.
Daha sonra, içine yarım limon ve bir miktarda sirke eklemek gerekir. Bu işlem, içerisinde yer alan mikropların öldürülmesi ve kozalakların temizlenmesi açısından önemli bir işlemdir.
24 saat suda bekleyen kozalaklar durulanarak kurutulur. Sonra tokmak veya çekiç ya da benzer bir araçla çam veya köknar kozalakları tek tek kırılırak içleri açılır. Bu şekilde içi açılan ve ezilen çam veya köknar kozalakları belli süre kıvamına gelinceye kadar 6-7 saat boyunca kaynamaya bırakılır.
Kaynama sonunda kozakların suyunun rengi kırmızıya dönmüş olur.
Ardından kozalaklar içinden ayrılır ve kazanda kalan suya isteğe göre şeker eklenerek belli bir süre daha kaynamaya devam edilir. Ardından çam veya köknar kozalağı pekmezi hazır hale gelene dek dinlenmeye bırakılır.