Fazla tuz tüketmenin zararları nelerdir?
Aşırı tüketilen birçok maddede olduğu gibi, diyetinizde çok fazla tuz sağlık sorunlarına neden olabilir. İşte çok fazla tuz tüketmenin yan etkilerine bir bakış ve bu temel minerali sağlıklı bir seviyede tüketmenizi sağlayacak ipuçları.
Tuzun önemi
İnsan vücudunun düzgün çalışması için tuza (sodyum) ihtiyacı vardır. Yutulduktan ve kan dolaşımına ve vücudun diğer sıvılarına dağıldıktan sonra, tuz çeşitli sorumluluklar üstlenir. Beynin elektrik sinyallerini sinirlere ve kaslara iletmesine izin veren elektrolitleri düzenler ve ayrıca daha sonra kan basıncını etkileyen toplam kan hacmi gibi sıvı seviyelerini de kontrol eder. Tuz ayrıca adrenal bezleri uyarır, güneş çarpmasını azaltır ve diğer önemli minerallerin kan dolaşımında tutulmasına yardımcı olur.
Bu temel işlevleri yerine getirmek için günlük olarak sadece az miktarda tuza ihtiyaç vardır. Ortalama bir yetişkin için önerilen günlük tuz ödeneği, günde yaklaşık 2.400 mg’dır; bu, kabaca bir çay kaşığı geleneksel sofra tuzuna (sodyum klorür) eşdeğerdir. Bununla birlikte, birçok insan önerilen günlük miktarın çok üzerinde tuz tüketir ve bu da sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çok fazla tuz tüketmenin kısa vadeli etkileri
Yüksek miktarda tuz tükettikten sonra, kısa süreli etkiler bundan kısa bir süre sonra fark edilir.
Çok fazla tuz tüketmenin yaygın kısa vadeli yan etkileri şişmiş eller ve ayaklar veya şişmiş bir yüzdür. Bazı insanlar, su tutma nedeniyle şişkinlik yaşar veya tuzlu bir yemekten sonra aşırı susuzluk hissederler. Etkiler genellikle kısa ömürlüdür ve birkaç bardak su içtikten ve sonraki öğünlerde sodyum alımını kasıtlı olarak azalttıktan sonra, vücut fazla sodyumu atar ve daha az şişkin bir duruma döner.
Çok fazla tuz tüketmenin uzun vadeli etkileri
Tüketiciler uzun süreler boyunca yüksek miktarda tuz aldıklarında daha ciddi yan etkiler ortaya çıkar.
Kan dolaşımındaki artan sodyum seviyesi, böbreklerin suyu uzaklaştırma yeteneğini azaltır, dolayısıyla genel kan hacmini arttırır ve vücudun kan damarlarına baskı uygular. Yüksek tansiyon sonunda felçlere ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Böbrekler fazla tuzu dışarı atmak için sürekli olarak fazla mesai yaptıklarından, böbrek hastalığı geliştirebilirler. Uzun süre çok fazla tuz tüketmek de vücudun dokularında ve boşluklarında sıvı toplanmasına neden olabilir.
Yüksek sodyumlu gıdaların tüketimini azaltmak
Sağlıklı bir tuz tüketimi düzeyini korumanın ilk adımı, hangi yiyeceklerin sodyumda yüksek olduğunu bilmektir. Bu, yüksek sodyumlu gıdaları ne kadar ve ne sıklıkta tüketmeniz gerektiği konusunda bilinçli kararlar vermenizi sağlar.
Cips, çubuk kraker, kurutulmuş deniz ürünleri veya etler ve tuzlu kuruyemişler gibi atıştırmalıklar sodyum bakımından yüksektir. Genellikle konserve yiyecekler (fasulye, sebze ve çorbalar), önceden paketlenmiş yiyecekler gibi lezzet arttırıcılar veya koruyucular şeklinde tuz eklemiştir.
Tuzun (sodyum) temel bir besin olduğunu unutmayın, bu nedenle çok az tüketmek sağlığınız üzerinde de olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Doktorunuz ne kadar tuz tüketmeniz gerektiği konusunda size bilgi verebilir, standart önerilen miktar veya daha az olması sizin vücudunuz ve sağlığınıza bağlıdır.
Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.