enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Makarnanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir (Makarna şişmanlatır mı yoksa zayıflatır mı?)

Makarna tüketimi için atfedilen özellikler ve faydalar çoktur. Genellikle makarna tüketmenin sizi şişmanlatabileceğine inanlar çoğunluktadır, ancak gerçekte durum tam olarak hiçte böyle değildir. Uzmanlar tarafından da birçok kez açıklığa kavuşturulduğu gibi, aşırı kilo gibi patolojiler, hareketsiz yaşam tarzı ve metabolizma ile ilgili diğer bozukluklar ile kötü beslenme alışkanlıklarına bağlıdır.

Makarnanın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir (Makarna şişmanlatır mı yoksa zayıflatır mı?)
21 Şubat 2023 08:24
A+
A-

Makarna hangi hastalığa iyi gelir? Makarna yemek sağlıklı mı? Makarna kilo yapar mı? Makarna ne sıklıkla yenmeli? Öğrenci yemeği makarnanın özellikleri, Bekarların yemeği makarnanın faydaları, pratik yemek makarna nasıl yapılır? benefici della pasta

Evde kolayca makarna yapmanın püf noktaları

Makarnanın tarifi

Koy bir tencereye suyu, altını yak ve bırak kaynasın. Bir paket 500 gram makarna zaten hazırdır. Kaynayan suyun içine boşaltıver. 5-6 dakikada pişer. Sonra çıkarıp süz, ister yumurtalı, ister kıymalı, ister yoğurtlu, ister yağlı, ister domatesli nasıl seversen öyle yemek için hazırdır makarna…


Makarna, Ülkemizde buğdaydan yapılan gıda ürünleri içerisinde, üretim miktarı ve beslenmedeki önemi bakımından ekmekle sonra ikinci sırada bulunuyor. Özellikle öğrencilerin ve bekarların en pratik yemek türlerinden olan makarna yağlı, yoğurtlu, yumurtalı, peynirli, soslu ve domatesli olarak tercih ediliyor. Kolayca pişmesi, hazırlanışının basit oluşu, karın doyurması, fiyatının ucuz olması ve de bulaşığının az ve kolay yıkanabilir olması bekarların ve öğrencilerin makarnayı tercih etmelerinde en önemli etkendir.

Sağlıklı ve dengeli beslenme kapsamında makarna tüketimi ile birlikte özelliklerinden faydalanmak için tüketilecek miktara ve beraberindeki çeşnilerin çeşidine dikkat etmek yeterlidir.

Taze makarna nedir?

Makarna , Akdeniz diyetinin ana bileşenlerinden biri olan Özellikle Türkiye ve İtalya’yı dünyada temsil eden önemli bir besin kaynağıdır . Kendin yap diyetlerinde genellikle ekmek ve makarna tüketimini azaltarak karbonhidrat tüketimini ortadan kaldırma eğilimi vardır. Beyin, tüm işlevlerini yerine getirmek için şekerleri kullanır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak makarna , ekmek ve diğer tahıllar ölçülü ve düzenli olarak tüketilmelidir. Çünkü tüm uzmanlar her gün porsiyonlar halinde kompleks karbonhidrat tüketilmesini önermektedir.

Taze makarna, yumuşak buğday unu veya durum buğdayı irmiği ile suyun karıştırılmasıyla elde edilen bir besindir. İrmik, makarnaya geleneksel undan daha sert bir kıvam verir ve bu, irmik unu karışımını aynı hamurda, kişisel zevklerinize göre farklı tarifler hazırlamak için kullanmanızı sağlar. Elde edilen hamur farklı şekillerde işlenir ve kurutulmadığı için çok yüksek oranda su içerir ve bu nedenle “taze makarna” olarak adlandırılır.

Kepekli un veya irmik kullanarak kepekli taze makarna yapabilirsiniz. Tanımlama, yumurta ile yumuşak buğday unu, durum buğdayı irmiği veya her ikisinin karışımından elde edilen yumurtalı makarnayı içerir.

Makarnanın özellikleri ve olası faydalı yönleri nedir?

Makarna, büyük bir tokluk gücüne sahip olabileceğinden, iyi bir diyet müttefiki olarak kabul edilebilir. Açıkçası, miktarlar ve çeşnilerle denize girmemelisiniz. İdeal olan, taze domates, sebze ve biraz yağ ile tatlandırılmış yaklaşık 80 gr makarna tüketmek olacaktır. Macun şunları içerir:

B grubu vitaminleri: özellikle B1 , sinir sisteminin doğru çalışması için gereklidir. Makarnadaki nişastadan glikoz salınır, bu da iyi olma hissinin nörotransmitteri olan serotonin sentezini desteklemeye yardımcı olabilir;
mineral tuzlar: fosfor, potasyum, magnezyum ve aynı zamanda kepekli makarnada daha fazla miktarda bulunan demir ; çok az sodyum ve lif: kardiyovasküler hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabildikleri için faydalıdır;

nişasta açısından zengin: aslında karmaşık karbonhidratlar kategorisine giriyor. Basit olanlardan farklı olarak, uzun vadede enerjiye sahip olabilmemizi sağlayan yavaş salınımlı enerji sağlar . Aslında makarna, en yoğun fiziksel ve zihinsel çabaların üstesinden gelmemize yardımcı olabilir, bu nedenle sporcular tarafından bir müsabakadan önce tüketilmesi idealdir. Kolayca sindirildiği için vücudun hemen kullanabileceği enerjiyi sağlamaya yardımcı olabilir. Açıkçası, kilo vermeyi amaçlayan düşük kalorili bir diyet uyguluyorsanız, çeşniler ve yağ konusunda aşırıya kaçmamalısınız.

Kepekli makarna, klasik olandan daha besleyici görünüyor. Entegre versiyonda daha fazla miktarda vitamin, mineral tuz ve lif bulabiliriz.

Akşam yenen makarna şişmanlatır mı?

Birçok insan, akşamları makarna yemenin kilo almakla eşdeğer olduğuna inanıyor. Aslında önemli olan günün saati değil ne kadar makarna yediğinizdir . Kaloriler öğle veya akşam yemeklerinde yense de aynı şekilde çalışır. Bazı uzmanlara göre akşam yemeğinde makarna tüketmek ideal kiloyu korumaya ve diyabet ve uykusuzlukla savaşmaya yardımcı olabilir. Makarna ayrıca yüksek miktarda triptofan içerdiğinden stres önleyici bir gıda olarak kabul edilir .

Taze makarna ne zaman yenmemeli?

Bugüne kadar, ilaç veya diğer maddelerin alımı ile birlikte makarna tüketiminden kaynaklanan herhangi bir yan etki görülmemektedir . Bununla birlikte, demir takviyeleri almakla birlikte taze kepekli makarna yemekten kaçınmak daha iyidir çünkü bu, demir takviyelerinin vücudumuz tarafından emilimini olumsuz etkileyebilir.

Taze un veya kepekli irmik kullanılarak yapılan taze makarna, bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olabilir. Kepekli unlar ve irmik, bağırsak geçiş süresini azaltmaya ve dışkı hacmini artırmaya yardımcı olabilecek büyük miktarda lif içerir.

Taze makarna, un veya buğday irmiğinden yapılan bir gıda olduğu için glüten içerir ve bu nedenle intoleransı olan veya çölyak hastalığı olan kişiler tarafından tüketilemez. Kolit veya bağırsak hastalıkları gibi aşırı bağırsak aktivitesine bağlı sorunları olan kişiler için taze kepekli makarna tüketimi önerilmez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.