Allah’a Şirk Koşmadan İbadet Nasıl Olur?
İslam yeryüzünde fitneyi kaldırmayı ve insanların huzur ve barışını sağlamayı amaçlar. Cihat ise Allah’a giden yollar üzerindeki engelleri kaldırmayı!. Barış için. Çünkü Rabbimiz, “Barışta hayır vardır” (Nisa Suresi, Ayet 128) buyurur. İslam’daki savaşlar hep “barış” amaçlıdır.
Bismillahirrahmanirrahim;
ALLAH’IN DİNİ ÜSTÜN GELSİN DİYE!
Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim!
Allah, Efendimizin Veda Haccı sırasında, son indirdiği ayetinde şöyle buyurur: “Bugün sizin dininizi tamamladım. Din olarak size İslam’ı seçtim ve bundan razı oldum” (Maide Suresi, Ayet 3) buyurur. Allah’ın emri için dine uyulur.
İslam yeryüzünde fitneyi kaldırmayı ve insanların huzur ve barışını sağlamayı amaçlar. Cihat ise Allah’a giden yollar üzerindeki engelleri kaldırmayı!. Barış için. Çünkü Rabbimiz, “Barışta hayır vardır” (Nisa Suresi, Ayet 128) buyurur. İslam’daki savaşlar hep “barış” amaçlıdır.
Cihat Allah’ın dinini üstün tutmayı amaçladığı ve yalnız Allah için olduğundan derecesi büyüktür. Muaz bin Cebel (r. a.) Allah Rasülü (s. a. v.) ile baş başa olduğunda şu soruyu yöneltti: “Ya Rasülallah! Yapınca bana cenneti kazandıracak bir ameli söyler misiniz?”
Allah Rasülü (s. a. v.) bu sorudan çok memnun oldu: “Sen Bana önemli bir soru sordun. Allahın hayrını murat ettiği kişiye bu kolaydır” buyurdu. Bu sözü daha iyi anlaşılsın diye üç kere tekrarladı. Arkasından kurtarıcı müjde için şöyle buyurdu:
ŞİRK KOŞMADAN ALLAH’A İBADET ET
“Allah’a ve ahiret gününe iman etmen, namaz kılman, Allah’a hiçbir şeyi şirk koşmadan ibadet etmendir ki, ölünceye kadar bu hal üzere kalmalısın.” Muaz (r. a.) “Ya Rasülallah, bir kere daha tekrarla” deyince Allah Rasülü (s. a. v.) bu sözünü üç kere tekrarladı ve ekledi:
“Ey Muaz! İstersen bu işin başını, direğini, zirvesini anlatayım.” Muaz (r. a.) “Buyur Yarasülallah! Anam babam sana feda olsun” dedi. Allah Rasülü (s. a. v.) şöyle buyurdu: “İşin başı; senin Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed’in O’nun kulu ve Rasüllüğüne inanmandır.
Allah’ın da hiçbir ortağı bulunmadığına şehadet etmendir. Bu işin direği namaz kılmak ve zekat vermektir. Bu işin zirvesi de Allah yolunda cihat etmektir.” (Ahmet İbni Hanbel, Müsned) Cihat bir mücadeledir. Önce nefisle! İnsanın nefis ve hevadan geçmesi zordur.
Bu zorluk sebebiyle Rabbimiz mal ve bedenle yapılan hac ibadetini de cihatla birlikte saymıştır. Her iki ibadette de zorluklara katlanmak vardır. Tavaf, Arafat, şeytanla mücadele, yolculuk gibi zorluklar haccın vazgeçilmez özellikleridir. Onun için hac, cihatla anlatılmıştır.
İSLAM’IN HAYAT BULMASI AMAÇLANMALI
Kardeşler! Fıkıh kitapları cihadın 4 amacı olduğunu anlatır: 1. İslam’ın öğretilmesini, 2. Yaşanılır hale getirilmesini, 3. Gelecek nesillere aktarılmasını, 4. İslam’ı gayrı müslimlere de tebliğ ve davet etmeyi amaçlar. Cihat yeryüzünün huzur ve esenliğini amaçlar.
Bu iş için önce ilim gerekir. Allah Rasülü (s. a. v.) ilim yolunda olanları şöyle över: “Bir kimse ilim elde etmek için yola girerse, Allah onu cennetin yolunu kolaylaştırır. Bir grup evlerde, mescitlerde toplanıp Allah’ın kitabını olursa oraya Allah’ın rahmeti kaplar.
Bir meseleyi öğrenmeye çalışırken melekler onları çepeçevre kuşatır. Allah da onları kendi katında bulunan melekler arasında anar. kimin ameli kendisini geri bırakırsa malı, nesebi, soyu onu ileriye götüremez.” (Müslim) İlim İslam’da en önde tutulan bir ibadettir.
İlmin başı “marifetu’llah” denilen Allah bilgisidir. Kainatın sahibini tanımadan ilim yoluna girilmez. İslam’dan başka bir yerde hakikat kaynağı yoktur. Allah hepimize ilim öğrenip Allah’a yakın olanlardan eylesin! Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!
Şakir Tarım