Kastamonu Evliyalar Şehridir
Milli gazetenin dördüncü Kastamonu ilavesi için 2016 yılında yaptığımız çalışmalarda gözlemlediğimiz eksiklikleri öneri olarak yazmışız. Bir kaç önerinin yapıldığını görmek bizleri memnun etse de göçün durması noktasında bir gelişme olmadığı gibi maalesef her geçen gün daha da artması endişelerimizi artırmaktadır.
Bu ilaveler sayesinde memleketimizi daha iyi tanımış ve yine hemşerilerimizle de de tanışma imkanı bulmuştuk.
Kastamonu ilimiz; tarihi, kültürel sosyal ve sanayisiyle dipsiz bir kuyu gibi, Bir araştırdıkça yeni ve önemli bilgiler ulaşıyorsunuz.
Kastamonu ilimizin son zamanlarda gösterdiği faaliyetler biz gurbetteki yaşayanları gayet memnun etmektedir. Özellikle Kastamonu sporumuzun ikinci lige çıkması ve Türkiye kupasında Galatasaray ile beraber gruplarda mücadele etmesi ve başarısı tüm hemşerilerimizi motive etti ve birlik beraberlik noktasında bütünleştirdi. Kastamonu havaalanın faaliyete geçmesi Ilgaz Tüneli’nin açılması Kastamonu için önemli hamlelerden önemli gelişmelerden bazılarıdır.
Ancak bunların yanında eksik olan yapılmasında fayda olur onu da dillendirmek görevimiz olsa gerek..
1- Tosya-Kastamonu yolunun acil bir şekilde yapılması gerekiyor. Bu yol aynı zamanda küstürülen kendini üvey evlat gibi gören Tosyalı hemşehrilerimizle Kastamonu arasında gönül bağı da olacaktır.
2- Bir çok ilde olmayan çok güzel bir Tosya devlet hastanesi yapılmış ancak anestezi uzmanı ve branş doktorları eksikliği insanlarımızı mağdur etmektedir. Bu hastane Tosya ilçemizin sanayi bölgesi olması sebebiyle acil olarak bir üst kategoriye çıkarılmalıdır.
3- Tosya hariç diğer ilçelerimizin işsizlik sorununu çözmek için mutlaka projeler üretilmelidir. Orman bölgesi olması sebebiyle ahşap, mobilya üzerine bir takım çalışmalar var ama yetersiz gibi. Özellikle kesilen ağaçlarımızın Kayseri’de işlenerek meyve sebze kasası olarak yapılması neden Kastamonu’da yapılamaz sorusunu gündeme getirdiği gibi İnegöl’ün mobilyada yakaladığı ivmeyi neden biz yakalamayalım sorusunu da sormak gerekmektedir.
4- Üçe kadar düşen vekil sayımızın da da gösterdiği üzere üzere gurbette yaşayan hemşerilerimizin ikinci kayıtları mutlaka köylerine almaları noktasında çalışmalar yapılmalıdır. Artık göç durdurulmalıdır.
5- Kastamonu şehir merkezinde doğalgaz kullanımı teşvik edilmelidir Tosya ve Seydiler dışında diğer ilçelere de doğalgaz getirmesinin önü açılmalıdır.
6-Yönetenlerimiz ve bürokrasi arasındaki çekişme sona ermelidir.
7-Kastamonu ve ilçeleri arasında hatta gurbette yaşayan hem şeyler arasında mutlaka yöneticilerimiz ve stk vasıtasıyla bir bütünlük kurulmalıdır.
8- Gurbetteki Kastamonuların bir çatı altında toplanabilmesi için var olan vizyon ve misyon sahibi insanlarımızın sorumlu kalmaları ve iç çekişmelerden uzak durması gerekmektedir.
9- Yıllardır alışkanlık haline gelen davul zurna – köçek – sarımsak ve benzeri güzellik yarışmaları ve amacının dışına çıkan festivallerin ahlaki değerlerimizi göre tekrar dizayn edilmesi edilemiyorsa sonlandırılması ilimize daha çok yakışacaktır.
10- Önce ahlak ve maneviyat için çalışmalar yapılmalı. 100 yıl önce en çok şehit veren ilimizin tekrar var olan o ruha kavuşması için hepimizin sorumluluğu var. Bu amaçla siyasi partilerimiz, Stk bu konuda öncü olmalı ve Kastamonu’yu hak ettiği seviyeye çıkarmalıyız.
Kastamonu Nasrullah, Şeyh Şaban-i Veli, Şerife Bacı ve evliyaları ile tanıtılmalıdır.
Kurtuluş savaşında Mehmet Âkif’in ve Halide Edip Adıvar’ın başlattığı mücadele nasıl teknolojinin olmadığı bir zamanda her yeye yayılmış ve Ersizler köyü dediğimiz bir yerde bir tane dahi erkek bırakmadıysa, şimdiki imkanları kullanarak mazeret üretmeden çalışmalar yapmalı ve Kastamonu’muzun evliyalar şehrine yakışır hale hep birlikte getirmeliyiz.
11- Dışarıdan gelen yatırımcıya karşı ketum bir duruş var. Organ nakli kabul etmeyen bünye gibi durumdan vazgeçmeli ve yatırımcılarımıza her türlü kolaylık gösterilmelidir. Sanatçılara verilen önem, işadamlarımıza da her zaman gösterilmeli ve sahip çıkılmalıdır.
12- Boşanma oranları çok yüksek özellikle işsizlik problemi yaşamayan Tosya ilçemizin ülkemizin en çok boşanma oranlarında ilk sıralarda olması düşündürücü ve üzücüdür. Uyuşturucuya düşen gençliğimiz, gırtlağına kadar borçlu vatandaşlarımız ve yaygınlaşan fuhşiyat konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Şehrimizin ilim ve kültür şehri olması için gerekli projeler üretilmelidir.
13- Bireysel olarak iki kişi konuşurken iki kelimeden biri küfür! bu duruma derhal son vermemiz gerekiyor, çünkü kalplerimiz kararıyor ve birbirimizi sevmiyoruz. itikat noktasında sıkıntılara yol açılabiliyor, nikahımızı düşürebilir ve şirke düşürebilir maazallah.
14- Siyasi partilerimizin kadrolarında liyakata önem verilmeli ve adam kayırmacılık dönemi mutlaka sona ermelidir.
15- Benimde ilçem olan Taşköprü, Tosya’da doğru olan bir kanaat var! Tosya ticaretle uğraşır, Taşköprü siyaset ile; Milletvekilliği yapmış olan Hasan Altan, Mehmet Serdaroğlu, Mehmet Yıldırım, Gökhan Gülşen ve Metin Çelik ve il başkanlığı yapmış avukat Halil Uluay gibi siyasiler ilçemizden çıkmış ve mecliste her dönem temsil edilmiş ve bundan sonra da edilecektir.
Ancak Taşköprü; Coğrafi konumu çok farklı olmamasına rağmen sanayi olarak Tosya ilçemizin çok çok gerisinde kalması ve git gide işsizlik rakamlarının daha da artması ve emekliler kenti olması mutlaka bir şeylerin yapılması gerektiğini gösteriyor. Ağacı, Samsa hatta meyve ve sebzeyi işlememiz gerekiyor. Tosya’da işadamlarımızın kendi gayretleriyle kurdukları sanayiyi Taşköprü işadamlarımızın da kurmaları hatta kurulan Reis ve Gazlı bez fabrikalarına destek olmaları ilçemiz için elzemdir. Özelleşen Seka kağıt fabrikasında yapılan hata şeker fabrikasında yapılmamalı eğer illa özelleştirilecekse de mutlaka yöre halkımıza verilmesi ve üretimin artırılması gerekiyor.
Eğer nefes alıyorsak hala umut var demektir. Sorunlarımızın varlığını kabul edersek çözmek için uğraş başlatabiliriz. Bahsettiğimiz sorunlar bizim azmimizi kırmamalı. Bizi çözüm için daha da kamçılamalıdır. Bu niyetle; inşallah başka çalışmalarda buluşmak ümidiyle