enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

4G ve 5G’nin Farkları Nedir? ( 5G ile 4G İnternet Arasındaki Hız Farkı Nedir?)

4G ve 5G ağ mimarilerinin bazı önemli farklılıkları vardır. İki teknolojinin nasıl farklılaştığını ve yeni yeteneklerin iş iletişimi için ne anlama gelebileceğini görün.

4G ve 5G’nin Farkları Nedir? ( 5G  ile 4G İnternet Arasındaki Hız Farkı Nedir?)
2 Ağustos 2022 16:23 | Son Güncellenme: 2 Ağustos 2022 16:24
A+
A-

Mükemmel bir dünyada, her nesil kendinden önceki nesillerin en iyi niteliklerini geliştirir ve önceki nesillerin yapamadığı şekilde gelişir. Bir bakıma yeni nesiller, eski nesillerin yarattığı sorunlara cevap veriyor.

Bu, özellikle mobil ağ ve hücresel teknoloji nesilleri için geçerlidir. Dördüncü nesil kablosuz ve beşinci nesil kablosuz durumunda, 5G yalnızca 4G ağ yeteneklerini aşmayı değil, aynı zamanda 4G’nin genel hız, gecikme ve yoğunluk hedeflerini karşılamayı ve aşmayı da hedefliyor.

4G dönemi, IoT büyümesi , artan sayıda akıllı telefon ve uzak ve mobil iş gücü gibi çeşitli ağ oluşturma trendlerinin yeniliğini gördü . Bu eğilimler, 2010’lar boyunca son derece gelişmiş ve daha yüksek hızları ve daha fazla hücre yoğunluğunu destekleme ihtiyacı yaratmıştır. Birçok uzmanın 4G’nin getirdiği sorunları çözeceğini umduğu 5G’ye girin.

Bununla birlikte, kuruluşlar 5G çoğunluğuna atlamadan önce, 4G ile 5G ağ mimarileri arasındaki farkları anlamalı ve her iki mimarinin de iş operasyonlarını nasıl etkileyebileceğini belirlemelidir. Bu özellik, bu farklılıkların derinliklerine iner ve bu temel farklılaştırıcıların küresel olarak kuruluşlar için ne anlama geldiğini tartışır.

4g ve 5g'nin Farkları Nedir?

5G, 4G’den 100 kata kadar daha hızlı

Doğru koşullarda 5G indirme hızları saniyede 10 gigabite ulaşabilir . Bu, 4G’den 100 kata kadar daha hızlıdır ve kesinlikle giderek daha fazla bağlantılı bir toplum için gereken performans düzeyidir.

Yine de bugün bile, 5G teknolojisi hala gelişiminin ilk aşamasındayken, hızlar yıldırım hızındadır.

Örneğin, AT&T’nin 5G Plus ağı, bir filmi yalnızca 49 saniyede indirecek olan 75 Mbps’lik tipik indirme hızlarına ulaşır . 4G ağında bu ortalama 50 dakika sürer.

Elbette, bağlantı gereksinimleri ağın ne için kullanıldığına göre değişir. Örneğin, bir kişinin akıllı telefonuna film akışı yapmak ve bağlı bir arabayı uzaktan kontrol etmek, farklı seviyelerde hız, gecikme ve güvenlik gerektirir.

Hızlı bağlantı için en yeni kullanım durumlarını desteklemek için kuruluşların ağ hızları ve güvenlikleri üzerinde daha fazla kontrole ihtiyacı olacak.

4G bunu sağlayamaz. 5G olabilir. Bu, ‘ ağ dilimleme ‘ sayesindedir.

5G ve ağ dilimleme

5G, önceki tüm hücresel ağlardan büyük bir değişimi temsil ediyor. Altyapısı bulut tabanlı ve sanaldır. Bağımsız 5G’nin temel ağ öğelerinin çoğu, donanımdan çok yazılıma dayalıdır.

Bu nedenle, telekomünikasyon şirketleri, işletmelere sunabilecekleri özelleştirilmiş dilimler oluşturabilir. Herhangi bir dilimin sahibi, hızını, kapasitesini, kapsamını, şifrelemesini ve güvenliğini kendi benzersiz gereksinimlerine göre ayarlayabilir.

5G ağını, her dairenin belirli bir anahtarının bulunduğu ve yalnızca yetkili kişilerin girebileceği bir apartman bloğu gibi düşünün. Bu özel ağlara erişim, herhangi bir 5G SIM’de saklanabilen belirli bir dilim SIM tarafından kontrol edilebilir .

Gecikme: 5G kazanan

5G’nin üstün performansı sadece bir hız meselesi değildir. Gecikme de var – bilginin gönderilmesi ile karşılık gelen yanıt arasındaki gecikme.

4G için, gecikme, insanların görsel uyaranlara tepki vermesi için gereken 250 milisaniyeden çok uzak olmayan ortalama 200 milisaniyedir.

Bununla birlikte, 5G gecikme oranı önemli ölçüde daha düşüktür: sadece 1 milisaniyede.

Bu olağanüstü sıçrama, yeni hizmetler ve cihazlar geliştirmenin anahtarı olacaktır.

Örneğin bağlantılı arabaları ele alalım. Burada gecikme, “dur” düğmesine tıklama ile uzaktan sürülen aracın fren yapmaya başladığı an arasındaki boşluğu tanımlar. Düşük gecikme süresi, Araçtan Her Şeye hizmetleri uygulanabilir hale getirecektir.

Ancak, düşük gecikme süresinin büyük bir etkiye sahip olabileceği daha birçok sektör var. Bunlara sanal gerçeklik oyunları , uzaktan cerrahi operasyonlar ve çeviri hizmetleri dahildir.

Başka bir deyişle, IoT ve 5G mükemmel bir kombinasyon oluşturuyor.

5G ayrıca daha fazla güvenlik ve düzenleme anlamına gelir

Artan fırsat ile artan risk gelir. 5G, özel mobil ağların daha geniş dağıtımını ve üçüncü taraf tedarikçiler tarafından artan ağ erişimini görecek ve bunların tümü bilgisayar korsanları için fırsatların sayısını artıracaktır.

Bu nedenlerle, 5G’nin dağıtımı, güveni sağlamak için doğru güvenlik seviyeleriyle birlikte gelmelidir .

Bu nedenle düzenleyiciler, bu riskleri azaltmak için çözümler bulmak ve uygulamak için satıcılar, ağ operatörleri ve düzenleyiciler arasında bir diyalog çağrısında bulunuyor.

Bununla birlikte, iyi haber şu ki, 5G bağlantısı servis sağlayıcılara yerleşik bir koruma düzeyi sağlıyor. Bu, hassas kritik verileri kurcalamaya karşı dayanıklı bir Güvenli Öğe içinde şifreleyen ve saklayan 5G SIM sayesindedir.

Önceki her mobil ağ yükseltmesi, çoğunlukla daha hızlı internetle ilgiliydi. 5G farklıdır. Evet, akıllı telefon sahipleri için bağlantıyı hızlandıracak. Ancak daha da önemlisi, bir dizi dikeyde dönüştürücü yeni hizmetleri güçlendirecek. Ve süper yüksek hızları gelişmiş güvenlikle birleştirecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.